Botrányos török akció Koszovóban

Publikálás dátuma
2018.03.31. 07:32
DIÁKSZTRÁJK PRISTINÁN - A repülőtéren tiltakoznak a tanulók FOTÓ: AFP/ARMEND NIMANI

Komoly belpolitikai botrány alakult ki Koszovóban azt követően, hogy a rendőrség letartóztatott hat, gülenistának tartott tanárt, méghozzá diákjaik előtt. (Fethullah Gülen Pennsylvaniában élő prédikátort tartják a 2016 júliusában végrehajtott állítólagos törökországi puccskísérlet agytrösztjének.) Az ügy kapcsán egy sor kérdés merült fel. Nem világos, hogy a letartóztatott személyek Koszovóban tartózkodnak-e, vagy már kiadták őket Törökországnak. Ügyvédjük, Leutrim Syla azt állította, hogy még a köztársaságban vannak, s felszólította a pristinai vezetést arra, akadályozzák meg kiadatásukat. Az ankarai média azonban kitartóan azt állítja, hogy már Törökországba szállították őket. Más források szintén ezt erősítik meg, hírek szerint letartóztatásuk után két órával deportálták őket Törökországba.

Syla utalt arra, hogy ha kiadnák védenceit, Cihan Ozkant, Kahraman Demirezt, Hasan Huseyin Gunakant, Mustafa Erdemet, Osman Karakayát és Yusuf Karabinát, akkor szülőhazájukban kínzás és kemény büntetések várnak rájuk. A hat török állampolgárt – egy orvost és öt tanárt – csütörtökön reggel tartóztatták le Koszovóban. Egy, a köztársaságban működő, gülenisták által alapított iskolában dolgoztak.

Teljes rejtély, ki rendelte el az akciót, ami miatt csütörtökön este válságtanácskozást tartott Hashim Thaci elnök és Ramush Haradinaj kormányfő. Utóbbi azt közölte, senki sem értesítette őt a letartóztatásokról. Haradinaj nyíltan feltette a kérdést belügyminiszterének: „Miért tartóztatták le őket? S miért deportálták őket viharos gyorsasággal és titokban?” Hasonlóképpen nyilatkozott az államfő is, aki csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem védték meg kellőképpen a külföldi állampolgárok emberi jogait. Állítása szerint őt is csak a letartóztatások után értesítették. A pristinai média azonban valószínűtlennek nevezte, hogy Thaci ne tudott volna a készülő manőverről. A pristinai külügyminisztérium szintén azt állította, sejtelme sem volt az egészről.

Sokatmondó mindenesetre, hogy pénteken leváltották a koszovói belügyminisztert, valamint a titkosszolgálat vezetőjét. Előzőleg a belügy azt állította, „biztonsági okokból” vonták meg a tartózkodási engedélyt a török állampolgároktól. Egy koszovói illetékes a Reutersnek elmondta: hatalmas nyomásnak voltak kitéve Ankara részéről, hogy lépjenek fel a gülenista iskola ellen. Néhány hónapja a koszovói rendőrség letartóztatta a szintén Gülen hívének tartott Ugur Toksoy tanárt, bár nem szolgáltatták ki Törökországnak, a hír sokkolta Koszovóban élő török közösség tagjait.

A pristinai repülőtéren az érintett iskola diákjai ülősztrájkot kezdeményeztek. Az eset hatalmas felháborodást keltett Koszovóban, s komoly belpolitikai következményei is lehetnek.

Szerző

Aggódhat az Európai Unió

Publikálás dátuma
2018.03.31. 07:30
GYORSAN REAGÁLT AZ OLASZ UTCA - Gúnyrajzok, grafittik jelentek meg máris a hihetetlen, de körvonalazódó koalícióról, Di Maio és
Április 4-én kezdődnek meg az olasz kormányalakítási tárgyalások. Sergio Mattarella elnök ekkor kezdi meg konzultációit a pártokkal az új kabinet összetételéről.

Húsvét után elvileg fel kellene gyorsulnia az olasz kormányalakítási tárgyalásoknak. Az utóbb másfél hét történései alapján egyre valószínűbb, hogy megvalósul az Európai Unió rémálma és egy populista kormánykoalíció jön létre a jobboldali radikális Északi Liga (LN) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) között. A két párt lényegében leosztotta egymás között a szenátus és a képviselőház elnöki tisztségét, s nem is tagadják, hogy folyamatosan tárgyalnak egymással. Nem tudhatjuk ugyan, hogy a bevándorlásellenes és euroszkeptikus LN elnöke mennyit beszélget édesanyjával, de a matriarchálisnak is nevezett olasz társadalomban azért sokatmondó lehet Salvini azon kijelentése, amely szerint „lassan már többet telefonálok Luigi Di Maióval, mint a saját anyámmal”. Az említett úriember az M5S listavezetője, kormányfőjelöltje. Bár Di Maio számos kijelentése arra utal, hogy politikai tudását illetően azért van még hová fejlődnie – egy ízben például azt közölte, a Földközi-tenger mossa Oroszország partjait -, mérhetetlen ambíciójával próbálja pótolni bizonyos hiányosságait.

Amennyiben a két párt egymásra találna, akkor megállapíthatjuk: az olasz történelem legfurcsább párosa irányítaná az országot. Salvini mindig is az északi országrész előjogaiért kampányolt, a Dél-Itáliában oly népszerű Di Maio viszont a „Mezziogiornónak” nevezett régió felzárkóztatásáért. Programjukban alig van közös pont, ha Európa-politikájukat hasonlítjuk össze, a „liga” nevezhető a radikálisabbnak, hiszen az M5S már nem akar kilépni sem az EU-ból, sem az euróövezetből. A csillagosok programja inkább baloldali, a LN-é pedig erőteljesen jobboldali, ami gazdaság- és adópolitikájuk kapcsán is érzékelhető. A menekültpolitikát illetően sincs egyezés, e tekintetben az M5S sokkal megengedőbb. Tény ugyanakkor, hogy mindkét párt jobb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, Salvinit és Di Maiót némi cinizmussal Vlagyimir Putyin orosz elnök olasz barátainak is nevezik. Illetőleg mindketten úgy vélik, nem érdemes tartania magát Olaszországnak az Európai Unió költségvetési előírásaihoz. Ha ezt tényleg komolyan is gondolják, az az olasz adósságállomány hirtelen megnövekedését eredményezné.

Akadnak azonban olyan vélemények is, amelyek szerint a meglehetősen öntörvényű Beppe Grillo által alapított M5S-nek teljesen mindegy, kivel lép koalícióra, a párt előtt csak a hatalom megkaparintásának célja lebeg. Ennek Di Maio megnyilatkozásai sem mondanak ellent, aki mind több alkalommal illeti dicsérettel Salvini „megbízhatóságát”.

Akad egy olyan feltételezés is, amely szerint az LN és az M5S csak ideiglenesen akar közösen kormányozni, céljuk ugyanis az, hogy új választási törvényt dolgozzanak ki, amely tisztább viszonyokat teremtene egy előrehozott választás esetén. Erre azért is van esély, mert a felmérések azt mutatják, hogy mindkét párt esetében érzékelhető a győzteshez húzás jelensége, azaz sikerült tovább emelniük népszerűségüket a parlamenti választás óta.

Akármit hozzon is a jövő, önmagában is aggasztó, hogy az euroszkeptikus pártok a mandátumok több mint a felét szerezték meg. Az pedig egyenesen ijesztő, mennyire átrajzolódott az olasz belpolitika azzal, hogy a centrista pártok szinte teljesen eltűntek a politikai palettáról. Mindent elmond a viszonyokról, hogy míg a liga öt éve mindössze négy százalékot kapott, március elején már 17 százalék voksolt rá. Az M5S pedig 24-ről 33 százalékra emelte szavazati arányát.

Na mi az: fél év alatt 156 milliárd forintot drágul?

Publikálás dátuma
2018.03.30. 22:02
Fotó: AFP
Nem lesznek kész a metróbővítéssel, a vizes sportokra sokkal többet kell költeni, egy iskolát elfelejtettek elhelyezni - és még egy csomó probléma van a 2024-es olimpiával, ami már most sokkal drágább, mint szeptemberben volt.

Szeptember közepén ítélték Párizsnak a 2024-es nyári olimpiát, de máris félmilliárd euróval (156 milliárd forint) nőtt a rendezés költségvetése a francia kormány jelentése szerint. Az eredeti tervek szerint a rendezés összköltsége 6,8 milliárd euró lett volna. A pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a tervek egy részét mindenképpen felül kell vizsgálni, különben a helyszínek közül több nem készül el időben.

Az illetékes bizottság szerint ha a szervezők minden ajánlásukat betartják, a többlet 200 millió euróra (62,5 milliárd forint) csökkenthető. Az olimpiai falu építését régészeti jelentőségű maradványok hátráltatják, illetve egy menekülttábor és egy középiskola kérdésének megoldatlansága nehezíti. A médiaközpontnak kisebbnek kellene lennie a tervezettnél, a vizes sportágak központja, illetve a környező fejlesztések pedig 170 millió euróval (53 milliárd forint) több pénzt igényelnek.

Hangsúlyozták, a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy egyszerűen nem készülnek el időben azok a fejlesztések, amelyek az olimpiai és a paralimpiai játékokhoz elengedhetetlenül szükségesek. A parlament felsőháza, a szenátus korábbi jelentéséből kiderült, hogy többmilliárd eurót kell fordítani a párizsi metróhálózat jelentős bővítésére, de a 2024-es ötkarikás játékokra nem végeznek a munkálatokkal.

Szerző
Frissítve: 2018.03.30. 22:07