Előfizetés

Csúcstalálkozót tart a két Korea

Publikálás dátuma
2018.03.29. 17:12
FOTÓ: KOREA POOL / AFP

Április 27-én tart csúcstalálkozót a két Korea - ebben állapodtak meg vezetőik a csütörtöki miniszteri szintű tárgyalásukon a Yonhap hírügynökség jelentése szerint - informál az Euronews

Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban találkozik majd.

A tárgyalóküldöttségek abban is megállapodtak csütörtökön, hogy jövő szerdán munkamegbeszélést tartanak a csúcstalálkozó protokolláris és biztonsági intézkedéseiről.

Több mint 143 milliót kérnek számon Szegedi Csanádon

Publikálás dátuma
2018.03.29. 16:50
Szegedi Csanád 2012. március 15-én még a Jobbik színeiben. Fotó: Népszava
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselőt. A gyanú szerint Szegedi a 2009-14-es uniós ciklusban EU-képviselőként visszaélt az Európai Parlamenttől igénybe vehető költségtérítésekkel, illetve a parlamenti asszisztensek alkalmazásával.

A nyomozás az unió csalás elleni hivatala, az OLAF jelzése alapján indult meg, Szegedi a kihallgatáson nem tett vallomást, s panasszal élt a gyanúsítással szemben. A vádhatóság szerint az egykori jobbikos képviselő a költségtérítéseknél több esetben a repülőjegy ára helyett a lényegesen magasabb összegű benzinpénzt számolta el, s ehhez hamis okiratokat használt fel. A látogatócsoportok fogadásakor ötször is magasabb költséget számolt el az eredetinél, el nem készült kiadványok költségeit igényelte meg, s hamis iratokkal többször is fiktív módon alkalmazott parlamenti asszisztenseket – utóbbiak közül kettőt úgy vett fel, hogy azok visszaosztottak a fizetésükből.

Az ügyészség szerint Szegedi a költségvetési csalással több mint 143 millió forintnyi kárt okozott az EP-nek. A vádhatóság üzletszerűen, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetéssel és részben felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a hajdani jobbikos EU-képviselőt és négy társát.

A hírre reagálva a Jobbik közölte, a párt elnöksége 2012 nyarán, amikor a korrupciógyanú felmerült EP-képviselőjükkel kapcsolatban, visszahívták mandátumából, ám a képviselő ezt megtagadta, s nagyjából hat éve nemcsak nem tagja a pártnak, de semmi kapcsolata nincs a Jobbikkal.

Bayer Zsolt és a Magyar Idők fizethet Hadházynak

Publikálás dátuma
2018.03.29. 16:34
Népszava fotó/Vajda József

Ma Bayer Zsolt ellen nyertem egy pert, 300 ezret fog fizetni, tegnap a Magyar Idők nevű „újság” ellen, ők 200 ezret – osztotta meg csütörtöki Facebook-posztjában Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A politikus hozzátette: Bayert inkább nem idézi, a Magyar Időket pedig azért marasztalta el a bíróság, mert a lap valótlanul állította, hogy Hadházy és környezete tele van korrupciós ügyekkel, hogy a képviselő családja érintett a Tolna megyei földmutyiban, kínos ingatlanügyei vannak, és ezekkel tönkretettem egy kisnyugdíjast és egy fogyatékkal élőket foglalkoztató vállalkozást, emellett az újság azt a látszatot keltette, hogy Hadházy saját, méregdrága repülégépen szokot repülni, noha csak egy repülőegyesület tagjaként az egyesület tulajdonában álló, 1966-ban gyártott repülőgéppel szokott időnként repülni.