Előfizetés

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország

Publikálás dátuma
2018.03.28. 16:11
David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója (b2) és Kránicz Roland, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. vezér
Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország - jelentette be a Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten, írja az MTI.

Az erről szóló licenszszerződést szerdán Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója. Simicskó István elmondta: cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Ez mintegy 200 embernek új munkahelyet is jelent majd - tette hozzá. A miniszter elmondta: egy szakemberekből álló munkacsoporttal döntötték el, hogy a lőfegyverek gyártásáról a csehekkel állapodnak meg. Az ezen licensz alapján készülő fegyvereket már katonák, és rendőrök is tesztelték.

A bejelentést Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter közösen tette. Slechtová szerint a tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. E Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd - tette hozzá.

Ígérgetések - 2019 végére újulhat meg a Blaha (?)

Publikálás dátuma
2018.03.28. 14:06
A jelen - Google Street View
Mintegy kétmilliárd forintból várhatóan 2019 végére valósulhat meg a fővárosi Blaha Lujza tér rekonstrukciója - ígéri Tarlós István főpolgármester, így a kampányidőszakban megismételve azt az információt, amit már tavaly júliusban közöltek.

Arról nem is beszélve, hogy a tér felújítása már a 2014-es választások előtt is szóba került, sőt látványtervek is készültek, azok már 2011-ben. 

 

Hospice osztály a Dél-pesti Centrumkórházban

Az osztályon, amely jelenleg az egyetlen olyan onkológiai központ Budapesten, ami hospice osztállyal együtt működik, speciális orvoscsoport tevékenykedik.

Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban teljesen megújult a labort és a képalkotó ágazatot is magában foglaló onkológiai szakprofil az intézményben. Az új hospice osztályt, egy onkológiai osztály helyén alakították ki, utóbbi egy új épületbe került át. Az 50 millió forint értékű felújítást az Állami Egészségügyi Központ, az intézmény és alapítványok finanszírozták - közölte a kórházvezető. Bodoky György a DPC onkológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az osztályon öt kétágyas és öt egyágyas kórtermet, külön kegyeleti és szakpszichológusi szobát alakítottak ki.