Elios - 87 év alatt térül meg a hatvani közvilágítás-fejlesztés

Publikálás dátuma
2018.03.27. 14:23
Elios LED-lámpák Fotó: Molnár Ádám
Hatvannal együtt vagy 20 város kapott levelet az OLAF-tól, annak vizsgálatát követően, írja az Átlátszó. A dokumentumokat ugyan rejtegetik, de Hatvanban Bíró József, a városi képviselő-testület MSZP-s tagja legalább betekintést nyert a levélbe.

Amit a képviselő a levélben látott, az hibátlanul belesimul az Elios diadalmenetéről eddig kialakult képbe. Természetesen Hatvanban is kulcsszerep jutott INS Energia Kft-nek – az Imrovicz András vezette „független” auditáló cég 27 másik Elios-projekt helyszínén is közreműködött a pályázat előkészítésében és/vagy bonyolításában.

Hatvanban az INS készítette a költség-haszon elemzést, mellyel kapcsolatban az OLAF-levél megállapítja, hogy a számokkal való trükközés nélkül a projektet nem lehetett volna támogatni. És valóban, a 2016-17-es költségadatok alapján a nettó 228 milliós beruházás után a megtakarítás mindössze 3 millió: a számla évi átlag 30,2 millió forintról 26,4 millióra csökkent.

Itt sem maradhatott ki Mancz Yvett a projektből: az OLAF-levél szerint az Elios közvilágítási üzletágért felelős igazgatója írta a pályázati kiírás 3. számú mellékletét – ebben határozták meg a műszaki feltételeket, ami aztán valahogy úgy sikerült, hogy más pályázó nem is próbálkozott.

És persze az OLAF-nak a hatvani projekt esetében is feltűnt a Sistrade és Hamar Endre kettős szerepe miatti nyilvánvaló összeférhetetlenség.

A hatvani beruházásról elmondható még, hogy gyakorlatilag sötétbe borult tőle a város: az ott élők kellemetlen benyomását az Átlátszó mérésekkel is megerősítette. Ráadásul a lámpákat 20 év múlva cserélni kell, így a 87 éves megtérülés helyett végül 160 milliós lesz a veszteség a portál kalkulációi szerint.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Meghalt Ramsay Győző

Publikálás dátuma
2018.03.27. 13:57
Illusztráció: Shutterstock
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 88. évében, Münchenben meghalt Ramsay Győző, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori magyar adásának munkatársa, a németországi emigráció meghatározó alakja - tudatta a család kedden az MTI-vel.

Ramsay Győző 1930-ban született Budapesten, tanulmányait a háború megszakította, szüleivel Nyugatra került, majd 1946-ban hazatért. Osztályidegennek bélyegezték, így az érettségi után nem tudott tovább tanulni. Alkalmi munkákból tartotta fenn magát, és miután részt vett az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, elmenekült az országból és a nyugat-németországi Kölnben kezdett új életet, ahol a színművészeti főiskolán tanult a rendező szakon.

Köln után Münchenben telepedett le, és csatlakozott a SZER magyar szerkesztőségéhez. A rádiónál végzett munkájáért 2001-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök kitüntette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével. Az elismerést Prőhle Gergely akkori berlini nagykövet adta át, aki kiemelte, hogy Ramsay Győző hangja a rádióban buzdításként szólt az elnyomás korszakában, és így közvetve hozzájárult a rendszerváltáshoz.

Ramsay Győző a nyugdíjazása után is aktívan részt vett a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség életében, és budapesti látogatásai alkalmával műsorvezetőként közreműködött a Magyar Televízió történelmi dokumentációs adásaiban.

Szerző

Magyarország nyilvánosan tocsog a korrupcióban

Publikálás dátuma
2018.03.27. 13:07
Illusztráció: Népszava
Hatalmas a korrupció, ami a Fidesznek köszönhető, és ez elfogadhatatlan – többek közt ez derül ki abból az átfogó, korrupcióval kapcsolatos felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

Az emberek több mint fele (56 százaléka) gondolja úgy, hogy a korrupció veszélyes méreteket ölt Magyarországon, 40 százalékuk szerint gyakorlatilag teljesen átszövi az országot, írja a portál. 54 százalék látja úgy. hogy a Fidesz már titkolni sem próbálja a korrupciós ügyeket, 47 százalék szerint pedig fideszes kapcsolatok nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani.

A megkérdezettek harmada a Fidesz kormányzásához köti ezt az állapotot. A válaszadók többsége, 54 százaléka azért tartja a jelenlegi kormányra jellemző korrupciót különösen felháborítónak, mert szerintük már meg sem próbálják eltitkolni az ilyen ügyeket. 52 százalék úgy gondolja, hogy a korrupció veszélyezteti az ország működését, 37 százalékuk szerint pedig egyszerűen elfogadhatatlan a korrupció jelenlegi mértéke.

A felmérésben részt vevők 53 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a kormány arra költi az adófizetők pénzét, hogy a hozzá közel álló emberek meggazdagodjanak. A Republikon Intézet rákérdezett arra is, hogy milyen következményekkel fog járni, ha a korrupció a mostani mértékben folytatódik. 57 százalék úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott forrásokat, az unió előbb utóbb meg fogja vonni azokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző