Előfizetés

Az állami ügyfélkaput használhatja adatbázis építésére a kormány

Publikálás dátuma
2018.03.22. 10:34
Népszava fotó
Van, aki ügyfélkapun keresztül regisztrált külképviseleti szavazásra, és visszaigazolás helyett Bakondi György levele landolt nála - nem tudni, honnan szerezte a Fidesz az e-mail címeket.

Bakondi György fideszes e-mail-címéről kapott egy migrációval fenyegető levelet a hvg.hu olvasója úgy, hogy nem tudja, hogyan szerezhette meg elektronikus címét a Fidesz. Ő biztosan nem adta meg nekik. Azt mondja, leiratkozni sem tud. A következő tárggyal kapott levelet: "április 8-án arról döntünk, maradjon-e a kerítés".

A "Tisztelt Honfitársam" megszólítás után Bakondi beveti Orbán hamis riogatását a 2020-ig 60 millió útnak induló afrikairól, majd azt írja, a tét, hogy marad-e a kerítés, vagy bevándorlóországgá válunk-e. Ezért a Fidesz-KDNP listájára és egyéni képviselő-jelöltjére kéri a szavazatokat.

Közben a Facebookon is panaszkodik egy férfi arra, az ügyfélkapun regisztrált külképviseleti szavazásra a stockholmi követségre, majd visszaigazoló levél helyett Bakondi György e-mailje futott be hozzá. Az eset felháborította. Ugyanerről számolt be a 444.hu több olvasója is: szerda délután levelet kapott a bakondigyorgy@fidesz.hu emailcímről, pedig nem adták meg adataikat a Fidesznek.

Már maga az üzenet tárgya, hogy április 8-án arról döntünk, maradjon-e a kerítés, egy hazugság, hiszen azt az ellenzéki pártok sem akarják elbontani.

Az Afrikából 2020-ig elinduló 60 millió embert vizionáló NATO-jelentés szintén necces pont; Orbán már a tavalyi kötcsei beszédében bedobta ezt a számot, de utána kiderült, hogy egy 2004-es, azóta el sem nagyon érhető becslésről van szó.

A Fidesz sajtóosztálya csütörtök délelőttig még nem reagált a megkeresésekre.

Meghalt Szöllősi Zoltán

Publikálás dátuma
2018.03.22. 10:14
Fotó: Shutterstock
Hosszan tartó, súlyos betegség után szerdán 73 éves korában elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító - tudatta a család az MTI-vel.

Szöllősi Zoltán 1945-ben Jánoshalmán született. A kecskeméti piaristáknál kezdett verset írni, ott figyelt fel költeményeire Jelenits István piarista szerzetes, irodalomtudós. Húszévesen került Budapestre, 1969-ben már megjelentek a versei, 1971-ben mégis úgy döntött, hogy visszatér: feleségével Abapusztára költöztek, az ottani iskolában kezdtek tanítani.

Kormos István szerkesztésében jelent meg 1974-ben első verseskötete, a Csontkorall. Szöllősi Zoltán 1975-ben visszatért Budapestre, a pesti belvárosba, ahol haláláig élt. Bár a jelentős irodalmi folyóiratokban mindvégig publikáló költő volt, sokszor került az irodalom hivatalos struktúráin kívülre, s tartotta el a családját fizikai munkából. Harmadik kötete, az Égitető megjelenése után, 1983-ban a Vigília katolikus folyóirat főszerkesztő-helyettesének kérték fel, itt jelent meg jó évtizeddel korábban írt Homoklidérc szociográfiája.

Puskás Ferenc halálára írt versét a világhírű magyar labdarúgó ravatalánál, a Puskás Stadionban szavalta el 2006. december 9-én Csurka László színművész.

Kilenc kötete jelent meg: a Csontkorall (1974), a Vacsora jégen (1978), az Égitető (1983), a Ballada Boldogasszonyhoz (1988), a Nyolcvan gyertya (kazáni tatár népköltészet, 1994), a Megyek haza (1998), a Nem látlak benneteket (2000) az Angyal lépked föld fele (2004) és Fölöttem a tenger (2014) című, az összegyűjtött verseket, a teljes költői életművet tartalmazó kötet.

Szöllősi Zoltánt Ratkó József-díjjal, Arany János-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal ismerték el, 2014-ben Balkány alapításának 800. évfordulóján a település díszpolgárává választották. 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Műfordítói munkájáért Kölcsey-díjat kapott.

Fideszes kerületekben 11 mecset van

Tudjuk, hogy kampány van, de mi köze ennek egy világvallásnak és egy bejegyzett egyháznak? – áll a Bolek Zoltán vezette szervezet közleményében.

Az utóbbi száz évben nem a muszlimok küldték Auschwitzba zsidó honfitársainkat, nem mi követtük el a romagyilkosságokat, nem mi követtünk el terrorcselekményeket – hangsúlyozza a Magyar Iszlám Közösség. „A zuglói központunk mellett fideszes vezetésű kerületekben 11 mecset van, köztük hazánk legnagyobb mecsete is” – hívja fel a figyelmet az egyház, mindenkit kérve, hogy fejezze be az uszítást.

A gyűlöletkeltés ügyében a közösség kész nemzetközi fórumokra, bíróságokra is elmenni. „Ma Magyarországon vallásszabadság van, kérjük ezt betartani, betartatni, s várjuk a kormány intézkedését ez ügyben és a társadalom, az egyházak és a pártok szolidaritását! Nem kívánunk részt venni a politikai sárdobálásban” – zárul a közlemény.