Előfizetés

Orkok és véglények a múltból - Szita Károly ellen tüntettek

Vas András
Publikálás dátuma
2018.03.21. 20:10

 

– Hol a gazdátok? Nem mert kijönni? Mennyit kaptatok, szerencsétlenek?

Az ötvenes, bőrkabátos férfi előbb tisztes távolból, a kaposvári főtér városházával átellenes oldaláról, majd néhány perc múlva már közvetlen közelről kiabált az előre legyártott táblák mögött sorakozó négy fiatallal. Dühét az váltotta ki: a hétvégi Magyar Nemzetben újra – dokumentumokkal is alátámasztva – ügynökmúlttal megvádolt fideszes Szita Károly polgármester mellett álltak ki a fiatalok azon a szerda délutáni demonstráción, amelyen az ellenzéki pártok és helyi civilek épp a városvezető lemondását követelték. A mintegy hatvan, Szita Károly távozását forszírozó demonstrálóval szemben felsorakozott négy ellentüntető tábláján az állt: "Gyerekek, Lajos mennyit fizetett?"; "Oligarchapártok, hallgassatok!", "Veled vagyunk Szita Károly!". De megüzenték azt is: "Kaposvár nem lesz bevándorlóváros!"

– Csak ennyien sikerült összegyűlni?! – gúnyolódott az egyik táblás, mire gyorsan jött a válasz a demonstrálók közül.

– Egy ilyen megfélemlített városban az is csoda, hogy valaki ki mert jönni… És még így is sokszor annyian vagyunk, mint ahányan kiálltatok Szita mellett!

Mindezek után aztán a tüntetés is elkezdődött.

– Meg kell tisztítani a közéletet, hogy ne kerülhessenek elő a múltból orkok és véglények! – nyitotta meg a rendezvényt Huszka Imre, az egyik helyi hírblog szerkesztője. – Ez az állapot olyan, mintha egy gennyes kelés lenne Magyarország testén, mely sohasem tud elmúlni.

Ezután az ellenzéki pártok képviselő-jelöltjei kaptak szót, akik kedden már mindannyian lemondásra szólították fel a polgármestert. A DK-s László Imre arról beszélt, hogy az olyan múltú politikusok, mint Szita Károly egy normálisan működő országban nem tölthetnének be pozíciót.

– Mi nem voltunk szar, szemét tetves besúgók, és mondjuk senkit nem jelentettünk fel, igaz, nem is írtunk alá. Azért mi még lehetünk magyar emberek, vagy ez már kizáró ok? – idézte Hofi Gézát az Együtt politikusa Kerepesi Tibor. Az LMP-s Busa József igazságügyi írásszakértői vizsgálatra küldte Szita Károlyt, és megígérte, ha Krakus Péter néven jelentő ember írása nem egyezik a polgármesterével, nyilvánosan megkövetik a tüntetők. A jobbikos Miháldinecz Gábor pedig kijelentette, Kaposvárnak nem semmitmondó ígéretekre van szüksége, és a városlakók átlátnak a Szitán…

A kaposvári polgármester ügye amúgy ismét ráterelte a figyelmet az ügynökmúlt feltáratlanságának problémáira, melyekre Ungváry Krisztián történész szerint a törvényhozók feladata lenne megoldást keresni. A téma elismert kutatója a Hír TV-ben azt állította, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalával nem az MSZP, hanem a Fidesz járt volna rosszabbul. Ungváry úgy vélte, a szocialisták „bénáztak”, hiszen nem szenvedtek volna komoly politikai veszteséget, ellenben a Fidesz politikai okokból nem engedte a tisztázást, hiszen a kiderült ügyek is kínos pillanatokat okoztak a pártnak, s nem véletlenül használtak ki minden lehetőséget az egyes esetek relativizálására.

Mit ér meg a barnaság és a csillogó köröm?

Publikálás dátuma
2018.03.21. 19:18
Illusztráció: AFP
A szoláriumban és a gél lakkozásban az UV-fény a közös pont, ami szakmai szervezetek szerint ráadásul veszélyforrást jelent – mondta Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Földre érkező UV-sugárzás hozzájárulhat a bőrdaganatok kialakulásához. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt húsz évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

A cigarettafüsthöz hasonlóan a szoláriumokban tapasztalható UV sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization's International Agency for Research on Cancer is. A tudósok úgy vélik, 75 százalékkal nő a melanoma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több mint ezer, 25-59 éves, melanomával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott. Ezért több országban – például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában – ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak. Az ellentábor ugyanakkor a D-vitamin pótlás fontosságát hangsúlyozza, de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ezt kockázatmentesen is megtehetjük.

Nem csak szoláriumban találkozhatnak a nők UV-fénnyel, hanem a körmösüknél, gél lakk felvitelekor is. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UVA-fényt kibocsátó eszköz ráadásul már otthoni használatra is beszerezhető. A szerkezet fénye, ahogy a szoláriumé, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és gyorsítja a bőr öregedését is.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Dr. Rózsa Annamária felhívta a figyelmet, hogy akinek a családjában előfordult bőrdaganat, mindenképpen mérlegelnie kellene a szoláriumozás és a gél lakkozás kockázatait. A rendszeres, évenkénti szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint ötven anyajegye van, vagy akár kevesebb, de szabálytalan a megjelenésük. Nagyobb a rizikó a világos bőrűeknél, a szőkéknél, a kék szeműeknél és a vörös hajúaknál is. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett vagy közeli rokonánál melanomát diagnosztizáltak – hangsúlyozta a bőrgyógyász. 

Jelek, amikor feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni:
  • Megváltozik az anyajegy színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg. 
  • Megváltozik a széle, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. 
  •  A korábbi mellett új, a többitől eltérő anyajegy jelentkezik. 
  • Aszimmetrikussá válik az alakja, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg. 
  • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Felmaródás vagy kisebesedés, illetve az anyajegy vérzékenysége.Utcára tett gyerekek, családok? - Ugyan, kit érdekel

Publikálás dátuma
2018.03.21. 17:45
Fotó: Tóth Gergő
Negyedszerre sem sikerült elérni, hogy az Országgyűlés tárgyalhasson A Város Mindenkié csoport által kezdeményezett törvénymódosításról, amely megtiltaná a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Miután a Fidesz korábban már három alkalommal megakadályozta a javaslat megtárgyalását, az ellenzéki képviselők összefogtak és rendkívüli ülést kezdeményeztek, amelyet szerdára hívtak össze – csakhogy a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a T. Ház.

– A Fidesznek számos bűne van, az egyik legkomolyabb, hogy az elmúlt nyolc év nem volt nekik elég arra, hogy megszüntessék, vagy legalább mérsékeljék a lakhatási válságot Magyarországon – nyilatkozta az ülés után Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány propaganda célokra használta a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, amit cinikus módon csak az áprilisi választások utánig toltak ki. Áprilisban a propaganda és a valóság között kell választanunk. A valóság itt áll mellettem -  mondta Szél Bernadett, az egyik Bihari utcai lakóra mutatva, akit néhány hét múlva utcára tenne az önkormányzat, kiskorú gyermekével együtt. Lázár Terézia arról beszélt, fogalma sincs, mi lesz vele a moratórium lejárta után. – És rajtam kívül még sokan vannak a házban, öregek, betegek, nekik sincs hova menniük.

A Fidesz visszamutogat

A kormánypárt frakciója szerint az ellenzék sem vette komolyan a saját maga kezdeményezte szerdai rendkívüli parlamenti ülést, mert saját soraiban nem biztosította a határozatképességet, csak olcsó politikai színjátékot akart.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette:  a kormány embertelen és kegyetlen, mert miközben "ők és a saját haverjaik" milliárdokkal gazdagodnak, addig több mint kilenc millióan élnek egyre rosszabbul. Több millió embert fenyeget a kilakoltatás veszélye, jelenleg 900 ezer végrehajtás van folyamatban - hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve:  április 8. után Karácsony Gergely kormánya nem fogja eltűrni a kilakoltatásokat.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa azt mondta, hogy első lépésként legalább a gyermekes családokon kell segíteni. A Fidesz szégyellje magát, hogy arra sem volt hajlandó, hogy elmenjen a vitára - jelentette ki. Kovács Vera, a Város Mindenkié aktivistája azt mondta, a parlament még a választások előtt véget vethetett volna a gyermekes családok kilakoltatásának, de a kormánypártok miatt határozatképtelen volt az ülés. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok korábban sem vállalták fel a törvénymódosítás vitáját, inkább megakadályozták, hogy szó eshessen az ügyről. Hozzátette, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását csak egy kampányakciónak tartják.

Ennyi sem jár nekik, nem hogy kastély vagy budai villa - Fotó: Kállai Márton

Ennyi sem jár nekik, nem hogy kastély vagy budai villa - Fotó: Kállai Márton

A Fideszen bukott el

Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői együtt nyújtották be a javaslatot, ami előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés elrendelését is megtiltaná, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A javaslat először február 14-én került a házbizottság elé, majd miután a Fidesz frakció gondolkodási időt kért, február 19-re lett halasztva, azonban ekkor sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa azt. Így a téli kilakoltatási moratórium - cinikus módon a választások utánra tolt - vége után ismét utcára tehetnek gyerekes családokat.

Ma Magyarországon minden harmadik, állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából, mondta ki tavaly év végén az ombudsman jelentése. ennek az igazságtalan, és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget most a törvénymódosító elfogadása.

A Fidesz számára azonban az, hogy 2018 a családok éve legyen, csak egy szlogen. most tehettek volna a legszegényebb családok egyben tartásáért, de elmulasztották, a választások utánra halasztották ezt a döntést, ami egyértelműen jelzi: a cél az, hogy a választás után végleg lesöpörjék a kezdeményezést.

Az április 8-i közelgő választások előtt fontos látni, hogy a Fidesz kész arra, hogy az emberek, de még a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt. Az, hogy a családok éve van, csak egy üres szlogen - ne hagyjuk, hogy így folytatódjon! ( A Város Mindenkié)

És most hova...? - Népszava fotó

És most hova...? - Népszava fotó