Előfizetés

Az államfő elfogadta az új szlovák kormányt

Publikálás dátuma
2018.03.21. 17:45
Peter Pellegrini (balra) átveszi kormányalakításról szóló megbízását Andrej Kiskától (jobbra), 2018. március 15. Fotó: VLADIMIR
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök csütörtökön kormányalakítási megbízatást ad át Peter Pellegrininek, írja az Új Szó. Az államfő Pellegrini új miniszterjelöltjeinek meghallgatásával töltötte a szerdai napot, mielőtt megtette bejelentését.

A köztársasági elnök tudatta, hogy bár nem teljesen elégedett az új kormánnyal, elért az alkotmányos jogkörei határához, ezért holnap miniszterelnökké nevezi ki Peter Pellegrinit és miniszterekké a jelöltjeit. Az államfő szerint csak ez a kormány tudja biztosítani a többséget a parlamentben.

Az új kormánynak a kormányalakításhoz először meg kell szereznie a parlamenti többséget, de ami fontosabb, vissza kell nyernie az emberek bizalmát, mondta Kiska. Hozzátette, bízik benne, hogy ennek súlyát minden leendő miniszter érzi, és köztársasági elnökként mindent megtesz érte, hogy ne feledjék el a kötelességeiket.

Andrej Ksika korábban azért tagadta meg a kinevezést, mert nem volt elégedett a leendő miniszterekkel - sajtóértesülések szerint kifejezetten a belügyminiszter személyével kapcsolatban voltak fenntartásai. Péntekre kérte az új névsort a kormányalakítással megbízott Pellegrinitől, aki ezt viszont már szerdán átadta.

"A köztársasági elnök úrral átnéztük a neveket. A beszélgetésünk alapján meggyőződésem, hogy nincs akadálya annak, hogy a délutáni órákban a köztársasági elnök tudassa, mikor nevezi ki Szlovákia új kormányát" - nyilatkozta Pellegrini még a délelőtti órákban.

Robert Fico korábbi miniszterelnök múlthét szerdán mondott le, a Ján Kuciak újságíró meggyilkolását követő belpolitikai válság miatt. Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettes ekkor kapta az új kormány alapításának feladatát.

Merkel bátor kijelentése: az iszlám Németország része

Publikálás dátuma
2018.03.21. 16:04
AFP fotó
A Németországban élő nagyjából 4,5 millió muzulmán vallású ember révén az iszlám Németország részévé vált - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az új kormány programját ismertető beszédében hangsúlyozta: vitán felül áll, hogy Németországot történelmileg a kereszténység és a zsidóság formálta, de az is igaz, hogy az országban élő muszlimok vallása is az ország része. Sokan nehezen barátkoznak meg ezzel a gondolattal, és minden joguk megvan ahhoz, hogy elutasítsák, a kormánynak viszont nemcsak vitákat kell folytatnia, hanem cselekednie is kell, méghozzá a társadalmi összetartás erősítésének céljával - mondta Angela Merkel, jelezve: új, állami ellenőrzés alatt álló rendszert kell kidolgozni a muszlim papok képzésére, mert a korábbi megoldás, a "vendégmunkás imámok modellje" nem megfelelő a 21. században.

A német kancellár kiemelte, hogy a németországi muzulmánok döntő többsége elutasítja a szélsőségeket és az iszlamista terrorizmust.

Lemondott a macedón igazságügyi miniszter

Publikálás dátuma
2018.03.21. 14:44
Forrás: Facebook/Bilen Saliji
Erkölcsi okokra hivatkozva lemondott Bilen Saliji macedón igazságügyi miniszter - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportálra hivatkozva az MTI.

A politikus kedden késő este jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy az állampolgárok bizalma megrendült az igazságügyben, mégpedig egy négyéves kisfiú ügyével kapcsolatban.

A négyéves Almir Aliut 2016-ban ütötte el egy autó, amelyet az a férfi vezetett, aki a gyanú szerint korábban összeveszett a kisfiú édesapjával. Az ügyészség először szándékos emberölés gyanújával indított eljárást a férfi ellen, ám a közelmúltban az államügyész a vádat halálos kimenetelű közlekedési balesetre módosította, ami felháborodást keltett a macedón közvéleményben.

Bilen Saliji szerint az államügyész döntése megalapozatlan, és az emberek okkal veszítették el bizalmukat az igazságügyben, ezért kötelességének érezte, hogy benyújtsa lemondását.