Előfizetés

Üzentek Szita Károlynak - Menni kéne

Vas András
Publikálás dátuma
2018.03.20. 17:19
Népszava fotó
Lemondásra szólították fel Szita Károly kaposvári polgármestert a parlamenti ellenzéki pártok helyi képviselő-jelöltjei. Az ellenzéki politikusok mindannyian egyetértettek, a fideszes városvezetőnek ügynökmúltja miatt nemcsak a somogyi megyeszékhely éléről, de a hazai közéletből is távoznia kellene.

- Szombat óta újabb dokumentumok bizonyítják Szita Károly ügynökmúltját – mondta a keddi, kaposvári, négypárti sajtótájékoztatón Kerepesi Tibor, az Együtt képviselő-jelöltje, utalva a Magyar Nemzet hétvégi cikkére: a lap dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek bizonyítják, Szita Károly Krakus Péter fedőnéven – az akták szerint hazafias alapon, magára nézve megtisztelőnek tartva a feladatot, s lelkesen - jelentett nemcsak környezetéről, hanem még saját családjáról is a megyei rendőr-főkapitányság III/II-es ügyosztályának. – Éppen ezért felszólítjuk a polgármestert, távozzon Kaposvár éléről!
Kerepesi Tibor hozzátette, az ügynökmúlt a rendszerváltás óta probléma közélet problémája, hiszen a mai napig is zsarolhatóak múltjukkal, akiket annak idején beszerveztek. Ugyanerről beszélt Busa József, az LMP helyi jelöltje, aki megjegyezte, pártja 17-szer kezdeményezte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát – mindhiába. - A következő parlamenti ülésnapon az LMP ismét felveti a kérdést – jelentette ki Busa József, aki emellett megjegyezte: Szita Károlynak bocsánatot kell kérni mindazoktól, akikről jelentett és ártott nekik.

- Egy városvezetőre normális esetben felnéznek a városlakók – mondta László Imre, a DK képviselőjelöltje -, jelen esetben viszont az ügynöki múlt és a puha gerinc ezt lehetetlenné teszi. Idézném Szita párttársát, Lázár Jánost, úgy véli, aki az MSZMP tagja volt, az 1989-ig azon dolgozott, hogy megakadályozza a magyarok szabadságvágyát és önrendelkezési jogát. A jelenlegi hatalom tagjai közül többek között Fónagy János, Pintér Sándor, Tállai András vagy éppen Matolcsy György is közéjük tartozott, ahogyan minden ügynök is.

Takács Richárd, a Jobbik megyei közgyűlési képviselője amellett, hogy egyetértett az előtte felszólalókkal, bejelentette, hogy szerda délután az ellenzéki pártok a civil szervezetekkel közösen demonstrálnak a városháza előtt, hogy Szita Károly mondjon le hivataláról.

Szembenézésre kéri Szitát a volt ügynök

Szita Úr, a lelkiismeretet nem a saját szavaink tisztítják meg, hanem az igazság. Tudom, milyen vasbörtön a múlt, de kérem, higgye el, míg élünk, soha nem késő szembenézni a hibáinkkal, bűneinkkel – írta a kaposvári polgármesternek saját Facebook-oldalán Morvay Péter, a Hetek főszerkesztője, aki 1985. és 1987 között maga is ügynökként dolgozott a III/III-as ügyosztálynak. Szomorúan olvastam nyilatkozatát a nyilvánosságra került dokumentumokkal kapcsolatban. Ön arra hivatkozik, hogy tiszta a lelkiismerete, mindazzal kapcsolatban, amit 1980 és 1989 között tett. (…) Az igazság ellen úgysem tehetünk semmit, egyszer mindnyájunknak számot kell adni arról, amit tettünk. És ha megteszi, Ön nem csak saját magának tesz jót, hanem mindenkinek, mert Magyarország egyik legnagyobb adóssága a múlttal való őszinte szembenézés. Így összekeveredik a jó a rosszal, a múlt a jelennel, töretlenül folytatódnak a hálózati karrierek: ahogy az Ön beszervezőjét is kitüntették a rendszerváltás után, az én beszervezőmet is előléptették. Ezért van felelősségünk a hazánk iránt is, politikusnak, közszereplőnek, magánembernek egyaránt.

Szijjártó az ENSZ Emberi Jogi Bizottságát oktatja migrációról és emberi jogról

Publikálás dátuma
2018.03.20. 16:52
Fotó: Szalmás Péter
Úgy nagyjából ebben a stílusban: mi elutasítjuk, hogy a migráció alapvető emberi jog, senkinek sincs joga hozzá, hogy reggel felkel, rábök a térképre, hogy hova akar áttelepülni, aztán megindul és árkon bokron át odamegy. 

Az MTI információi szerint a magyar külügy vezetője azt is közölte Genfben a nemzetközi közösség emberjogi szakértőivel, hogy a magyar kormány a migrációt rossz és veszélyes folyamatnak tartja, soha nem fog azokkal egyetérteni, akik jónak mondják, szervezik és ösztönzik. Magyarország legsúlyosabb vitája a nemzetközi színtéren a migráció - mondta Szijjártó Péter, ezúttal is azonosítva a Fidesz-KDNP kormányt "Magyarországgal", ami finoman szólva is súlyos aránytévesztés. A migrációról szóló kormányjelentést védve, védekezőből vádlóvá átlényegülve - csak ahogy itthon megszokták - a magyarok külügyminisztere felrótta: a nemzetközi vitákban akadnak olyanok, akik jobban aggódnak a törvénytelen határsértőkért, mint a tranzit- és célországok polgárainak biztonságáért.

Papírjuk már van a pénzről

Még tart az egyeztetés arról, hogy pontosan mikor – még most márciusban, vagy csak április elején – fizetik ki a háziorvosoknak és az alapellátó fogorvosoknak a rezsitámogatás újabb 130 ezer forintját – tudta meg a Népszava.

A kormányzat néhány hete jelentette be, hogy a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak március elsejétől 130 ezer forint rezsitámogatást. A kifizetés részleteiről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Míg a háziorvosoknak járó juttatás fedezete az E-Alap költségvetésben rendelkezésre állt, a fogorvosok, akik most először kapnak ilyen kiegészítő díjat, a gyógyító-megelőző ellátások kasszájából jutnak támogatáshoz.

„Örülünk a 130 ezernek, és az év végi hárommilliónak is” – kommentálta a többletpénzzel kapcsolatos jogszabály megjelenését Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az őszi munkalassító demonstráció szervezője. Hozzátette: „Reméljük, hogy 2019-ben az államtitkári ígéretnek megfelelően rendezi a kormányzat a fogászati alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások finanszírozását. Noha az év végi egyösszegű 3 millió forinttal, és a mostani 130 ezerrel a háziorvosoknak adott többlet feléhez jutottak az alapellátó fogorvosok, ez azonban még mindig nagyon messze van attól az 1,6 millió forinttól, amennyire a kamara számításai szerint szükség lenne rentábilis praxis működtetéshez. Ma egy átlagos fogorvosi rendelő a mostani kiegészítéssel együtt majdnem 900 ezer forintot kap az egészségbiztosítótól.

Lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének  elnöke azt mondta: elvben április elsejétől kapták volna meg az idei évre járó 130 ezer forintot, de a kormány előre hozta az összeg kifizetését március elsejére. Örültek volna, ha az összeg megérkezik még márciusban, de úgy vélte: amiatt, hogy a közlönyben csak most jelent meg az erről szóló jogszabály, valószínűsíti, hogy csak április elején érkezik meg a többlet pénz a praxisokhoz. Hozzátette: ezzel – szerinte – a kormány teljesítette a háziorvosoknak tett ígéretét, hiszen az idei 130 ezer forinttal az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal növelte a praxisok bevételét.