Papírjuk már van a pénzről

Még tart az egyeztetés arról, hogy pontosan mikor – még most márciusban, vagy csak április elején – fizetik ki a háziorvosoknak és az alapellátó fogorvosoknak a rezsitámogatás újabb 130 ezer forintját – tudta meg a Népszava.

A kormányzat néhány hete jelentette be, hogy a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak március elsejétől 130 ezer forint rezsitámogatást. A kifizetés részleteiről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Míg a háziorvosoknak járó juttatás fedezete az E-Alap költségvetésben rendelkezésre állt, a fogorvosok, akik most először kapnak ilyen kiegészítő díjat, a gyógyító-megelőző ellátások kasszájából jutnak támogatáshoz.

„Örülünk a 130 ezernek, és az év végi hárommilliónak is” – kommentálta a többletpénzzel kapcsolatos jogszabály megjelenését Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az őszi munkalassító demonstráció szervezője. Hozzátette: „Reméljük, hogy 2019-ben az államtitkári ígéretnek megfelelően rendezi a kormányzat a fogászati alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások finanszírozását. Noha az év végi egyösszegű 3 millió forinttal, és a mostani 130 ezerrel a háziorvosoknak adott többlet feléhez jutottak az alapellátó fogorvosok, ez azonban még mindig nagyon messze van attól az 1,6 millió forinttól, amennyire a kamara számításai szerint szükség lenne rentábilis praxis működtetéshez. Ma egy átlagos fogorvosi rendelő a mostani kiegészítéssel együtt majdnem 900 ezer forintot kap az egészségbiztosítótól.

Lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének  elnöke azt mondta: elvben április elsejétől kapták volna meg az idei évre járó 130 ezer forintot, de a kormány előre hozta az összeg kifizetését március elsejére. Örültek volna, ha az összeg megérkezik még márciusban, de úgy vélte: amiatt, hogy a közlönyben csak most jelent meg az erről szóló jogszabály, valószínűsíti, hogy csak április elején érkezik meg a többlet pénz a praxisokhoz. Hozzátette: ezzel – szerinte – a kormány teljesítette a háziorvosoknak tett ígéretét, hiszen az idei 130 ezer forinttal az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal növelte a praxisok bevételét.

Szerző

Polgármestert választ Érpatak

Publikálás dátuma
2018.03.20. 16:14
Népszava fotó
Nem akarnak Orosz Mihály Zoltánnal dolgozni, feloszlatta magát az érpataki önkormányzat - írtuk még tavaly decemberben.

Eljött az idő, hogy a település új vezetőt és képviselőket válasszon: vasárnap zajlik majd a voksolás az Orosz Mihály Zoltán által hírhedtté tett településen, amúgy a volt polgármester maga is újraindul a posztért.

A polgármesteri tisztségért ketten, a testületi helyekért tizenhatan indulnak - közölte a község jegyzője kedden az MTI-vel. Kardos Csaba elmondta, az 1673 lakosú faluban azért kell időközi voksolást tartani, mert a 2014-ben megválasztott Orosz Mihály Zoltán (független) polgármester vezette képviselő-testület december 19-én feloszlatta magát. A polgármesteri székért Orosz Mihály Zoltán és Nagy Imre Attiláné indul, mindketten függetlenként. A hat képviselői helyre tizenhatan jelentkeztek be, tizenöten függetlenként, egy ember a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség színeiben. A mintegy 1300 választásra jogosult reggel hat és este hét óra között adhatja le szavazatait a két szavazókör egyikében.

Szerző

Kósa megint menekült - Autója beszorult a városházán

Publikálás dátuma
2018.03.20. 15:31
Kósa Lajos. Fotó: Népszava

Az 1300 milliárdos átverés ügyében próbált kérdéseket feltenni Kósa Lajosnak a Szabad Pécs kedden, mikor a tegnapi öt perces néma menekülésnél is komikusabb jelenet lejátszódott.

Úgy tudják, Kósa a Modern Városok Program új bejelentései miatt érkezett a pécsi városházára, melynek kapujában kissé beszorult a miniszter pánikszerűen iszkolni igyekvő szolgálati autója. Annak jobb- és baloldalát is sikerült meghúzni, ez rögtön a videó elején látszik.

Szerző