Előfizetés

Művész a pódiumon

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:49
Fotó: Molnár Ádám

Rafael Y. Herman éjszaka készült tájképei egy ismeretlen valóságot mutatnak. Az izraeli születésű művész és vendége, az író és kritikus Hili Perlson tartanak interaktív beszélgetést a kiállításról a Ludwig Múzeumban március 15-én délután 5-től.

Kapcsolódó
Láthatatlan, mégis ott van

Dés László és az egyházzene

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:48

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém Férfikar április 14-én az Ortodox Húsvét alkalmából a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az Orientale Lumen 2018 sorozat koncertjén szaxofon improvizációk reflektálnak ősi és kortárs dallamokra. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista, a fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo egy-egy műve, valamint Dukay Barnabás egyik darabjának itt lesz az ősbemutatója.

Magyarok Párizsban

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:47
Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

A magyar avantgárd művészet egyik legizgalmasabb időszakát bemutató kiállítás nyílik március 15-én Párizsban a Galerie Le Minotaure és a Galerie Alain Le Gaillard szervezésében. A Passuth Krisztina művészettörténészközreműködésével rendezett tárlaton olyan magyar művészek alkotásai láthatók, akik 1913 és 1932 között a berlini Der Sturm galériában mutatták be műveiket.

Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

A XX. század második és harmadik évtizedében az addigi európai művészeti főváros Párizs mellé új központ zárkózott fel. Berlinben a korábbi csak és tisztán művészeti formanyelv keresés mellett művészi attitűdként megjelent a szociális és politikai elköteleződés is. Az újító szellem és tendenciák egyik csomópontja a berlini Der Sturm galéria és folyóirat volt.

Tulajdonosa, a zenész-zeneszerző-író-kritikus-kiadó-galerista Herwarth Walden tehetségfelfedezőként híresült el, mentoráltjainak nagy része magyar volt. A Der Sturm első magyar kiállítója a kubista Réth Alfréd volt, később Mattis-Teutsch János, Kádár Béla és Scheiber

Hugó működött együtt a galériával az 1920-as évek végéig. A húzónevek közé tartozott Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Péri László.

A 2002-ben alapított, Párizs egyik legjelentősebb galériás negyedében, a Saint-Germain-des Prés-n működő Galerie Le Minotaure és az Alain le Gaillard galériákban az ő alkotásaikat állítják ki május 12-ig.