Előfizetés

Dés László és az egyházzene

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:48

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém Férfikar április 14-én az Ortodox Húsvét alkalmából a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az Orientale Lumen 2018 sorozat koncertjén szaxofon improvizációk reflektálnak ősi és kortárs dallamokra. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista, a fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo egy-egy műve, valamint Dukay Barnabás egyik darabjának itt lesz az ősbemutatója.

Magyarok Párizsban

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:47
Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

A magyar avantgárd művészet egyik legizgalmasabb időszakát bemutató kiállítás nyílik március 15-én Párizsban a Galerie Le Minotaure és a Galerie Alain Le Gaillard szervezésében. A Passuth Krisztina művészettörténészközreműködésével rendezett tárlaton olyan magyar művészek alkotásai láthatók, akik 1913 és 1932 között a berlini Der Sturm galériában mutatták be műveiket.

Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

Forrás: Kádár Béla/Trio/1926

A XX. század második és harmadik évtizedében az addigi európai művészeti főváros Párizs mellé új központ zárkózott fel. Berlinben a korábbi csak és tisztán művészeti formanyelv keresés mellett művészi attitűdként megjelent a szociális és politikai elköteleződés is. Az újító szellem és tendenciák egyik csomópontja a berlini Der Sturm galéria és folyóirat volt.

Tulajdonosa, a zenész-zeneszerző-író-kritikus-kiadó-galerista Herwarth Walden tehetségfelfedezőként híresült el, mentoráltjainak nagy része magyar volt. A Der Sturm első magyar kiállítója a kubista Réth Alfréd volt, később Mattis-Teutsch János, Kádár Béla és Scheiber

Hugó működött együtt a galériával az 1920-as évek végéig. A húzónevek közé tartozott Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Péri László.

A 2002-ben alapított, Párizs egyik legjelentősebb galériás negyedében, a Saint-Germain-des Prés-n működő Galerie Le Minotaure és az Alain le Gaillard galériákban az ő alkotásaikat állítják ki május 12-ig.

Száz bolhából színházat

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:46
Színészek és zenészek együtt
Egy belvárosi színpadon két teátrum és a Sziámi AndFriends színészei és zenészei.

Pokoli aranykor címmel színházi koncertet tart a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar a Katona József Színház, és a Pintér Béla és Társulata vendégművészeivel: Ónodi Eszterrel, Stefanovics Angélával, Pintér Bélával, Thuróczy Szabolccsal, Egressy Zoltán író közreműködésével.

- Gesztus gesztusért cserébe, így kezdődött – válaszolja Müller Péter Sziámi a Pintér Béla és Társulatával való együttműködésről szóló felvetésre. - Pintér Béla egyszer felhívott azzal, hogy a Titkaink című előadásban szeretnék játszani a dalainkat. Később Temesváron egy fesztiválon léptünk fel, és a két csapat között elindult az egymásra hangolódás. Thuróczy Szabolcs betoppant egy próbánkra és elénekelte a Száz bolhát. Elementáris volt, ezért “nekiadtam”. Később a színházi társulat tagjai közül mindenki választott magának egy AndFriends számot, plusz mindenkivel énekeltem is egy duettet. Csákányi Eszterrel például Halmai Tamás és Takats Eszter Angyalduettjét – meséli a költő, dalszerző.

Színészek és zenészek együtt

Színészek és zenészek együtt

Müller Péter Sziámi Egressy Zoltánnal A jövő vadhajnala címmel írt zenés darabot, amelyet novemberben mutatott be a Katona József Színház. Most a Nevess magadra! (A helyzet tragikus – de nem komoly...) című albumot játsszák el URH-, Kontroll Csoport- és Sziámi – klasszikusokkal kiegészítve a Petőfi Sándor utcai színpadon.

Müller Péter Sziámi szeret kilépni a megszokott keretek közül. Többször volt fesztiválalapító, a Szigeté és miskolci Bartók Plusz operafesztiválé is. Utóbbinak köszönheti Kesselyák Gergellyel való munkakapcsolatát. - Írtunk egy Hazatérés című operát, amelynek szerveződik a magyarországi és olaszországi bemutatója és mostanában jelenik meg egy olasz kiadónál. A Jávori Ferenc Fegyával közös, Lévy Straussról szóló, Farmerkirály című darabunkat pedig jövő márciusban mutatja be az Operettszínház – beszél terveiről Müller Péter Sziámi, akit április 1-jén a Gödör záróbuliján is láthatunk-hallhatunk (Kiss Llaci és barátai / URH- és Európa Kiadó dalok).

Infó: Pokoli aranykor - Müller Péter Sziámi AndFriends, március 16., Katona József Színház