Ombudsman: segíteni kéne a gyermekprostituáltakat, nem büntetni

Publikálás dátuma
2018.03.12. 17:36
Fotó: Robin Utrecht Fotografie
Jelenleg is szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek - írta jelentésében Székely László ombudsman. A biztos szerint a rendészeti megoldások erőltetése helyett a gyermekvédelmi rendszer szereplőit kellene megerősíteni, jobban felkészíteni, hogy a veszélyeztetettséget időben felismerjék, érdemben felléphessenek ellene.

2011-ben az országgyűlési biztos folytatott vizsgálatot a gyermekprostitúció kapcsán - Székely László ombudsman ennek végezte el utóvizsgálatát. Kiderült, minden megkeresett megyében és a fővárosban is jelen van a gyermekprostitúció. A hatályos jog pedig elkövetőként tekint a prostitúcióval érintett gyermekre, aki a felelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy e tevékenységet kényszer vagy fenyegetés hatására követte el.

Magyarországon 2015 júliusában hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt. Az ebben foglaltakat illetően, az ombudsman szerint abból kell kiindulni, hogy a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni.

Ráadásul, a kényszer és fenyegetés nehezen bizonyítható, a gyermekek nem jelentik fel az őket prostitúcióra rábíró személyeket, nem vallanak ellenük, nemegyszer a feljelentést is visszavonják. Székely azt állapította meg, hogy nem egyeztethető össze a Lanzarote-i Egyezményben foglalt kötelezettségekkel, illetve a gyermekek jogaival összefüggő visszásságot okoz, hogy a magyar szabálysértési jogban 18 és 14 év közöttiket is büntetni lehet prostitúcióért.

A jelentés szerint az állam jogvédelmi kötelezettsége, hogy az ilyen helyzetbe került és így áldozattá vált gyermekeknek hatékony segítséget nyújtson - mindezt a gyermekvédelmi rendszeren belül kell megtenni, nem pedig jogi szankciók alkalmazásával. Az áldozatok segítése, és a mostaninál jóval aktívabb, átfogó cselekvési terv nélkül nem lehet visszaszorítani a gyermekprostitúció jelenségét hazánkban.

A biztos megfontolásra javasolta a belügyminiszternek, kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását, hogy 18 év alatti személy ne legyen büntethető prostitúcióért. Felkérte az EMMI miniszterét, hogy támogassa a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket érintő gyermekprostitúciós fenyegetés visszaszorításán dolgozó szakértői munkacsoport javaslatait. Az ombudsman egy specifikus intézkedéscsomag, cselekvési terv kidolgozását is kezdeményezte, amelynek keretében figyelmet fordítanak a gyermekeket jogtudatosító általános kampányokra is. Javasolta, hogy indítsanak képzéseket, amelyek segítik a gyermekvédelemben dolgozókat a gyermekprostitúció felismerésében. Felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy tekintse át a gyermekprostitúció jelenségének kezelését érintő protokollokat, az országos szinten működtetett bűnmegelőzési programok gyermekprostitúció kérdésével kapcsolatos elemét és vizsgálja meg a megyei rendőrkapitánysági jó gyakorlatok általánossá tételét. Továbbá, tegyék mindenhol érdemivé és folyamatossá a megyei rendőri szervek és a gyermekvédelmi intézmények, különösen a gyermekotthonok közötti együttműködést.

Szerző

Családok százainak a nem tud fizetni a ruhagyár

Publikálás dátuma
2018.03.12. 16:49
Szombathely. Illusztráció: Shutterstock
Több mint négyszáz munkahely megtartásáért és februári munkabérük kifizetéséért demonstrált a Styl Fashion Kft. dolgozóinak kétharmada hétfőn a szombathelyi városháza előtti téren, írja az MTI.

A Styl azért nem tud fizetni, mert a vállalat adótartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 150 millió forintos inkasszót nyújtott be a cég számlájára. Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a dolgozók ne kapják meg a fizetésüket. A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy a Styl-nek 25 százalékban a szombathelyi önkormányzat is tulajdonosa, éppen ezért megfogalmazása szerint a városnak is érdeke, hogy a cég jól működjön, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.

A demonstrálók és a szakszervezet képviselőit fogadta hivatalában Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestere. A megbeszélést követően Rabi Ferenc felolvasta a demonstrálóknak a polgármester levelét. A városvezető arra emlékeztette a tüntetőket, hogy 2017 óta összesen 200 millió forintos tagi kölcsönt szavazott meg a közgyűlés a Stylnek, de az erről szóló szerződést a cég ügyvezetője nem írta alá. A levél szerint az önkormányzat a tulajdonrésze arányában továbbra is kész segíteni. Arra az esetre, ha a többségi tulajdonos a gyár bezárása mellett dönt, létrehoznak egy a "Styl-károsultakat" segítő munkacsoportot. A demonstrálók nemtetszéssel fogadták a gyár esetleges bezárásának említését.

A demonstrációt követően Bognár Katalin, a Styl Fashion ügyvezetője az MTI-nek elmondta: tavaly októberben a menedzsment és a szakmai befektetők összeállítottak egy cselekvési tervet, amelyben leírták, hogy további 320 millió forint állami segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy talpra álljon a cég. Szólt arról, hogy 2015-ben a Styl a munkahelyek megőrzése érdekében - több mint 10 éven át tartó felszámolási eljárás után - 1 milliárd 470 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesült. Időközben kiderült az is, hogy az önkormányzat 25 százalékos tulajdonrésze kizárja, hogy bizonyos pályázatokon a cég elinduljon. Jelenleg a Styl sem a munkaerejével, sem pedig a létszámával nem tud szabadon gazdálkodni, ami a piaci viszonyok között komoly hátrányt jelent - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy a szakmai befektetők által korábban megígért 2,2 millió euró befektetés miért nem valósult meg, azt mondta, voltak kisebb arányú befektetések, de bizonyos stratégiai döntések meghozásához szavai szerint a tulajdonosok közös döntésére lenne szükség.

Bodnár Katalin elismerte: jelenleg a dolgozók végkielégítésére se lenne elég pénzük, de szavai szerint nem a bezárásban, hanem a további működésben gondolkodnak, nem tartanak szükségesnek nagyobb lészámleépítést sem. Az ügyvezető közölte: március 19-re rendkívüli taggyűlést hívott össze, ezen hozzák majd meg reményei szerint a helyzet megnyugtató rendezéséhez szükséges döntéseket.

Az Éjen Szombathely - MSZP-DK-Együtt szombathelyi közgyűlési frakciója már korábban bejelentette, hogy március 14-e szerdára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek fő célja szerintük az lenne, hogy első sorban a Styl-dolgozók bérének kifizetésére találjanak megoldást.

Szerző

A CEU Bécsben nyitna új kampuszt

Publikálás dátuma
2018.03.12. 16:32
A CEU budapesti épülete. Fotó: Népszava
A Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városvezetése hétfőn jelentette be: olyan egyetértési megállapodásról tárgyalnak, amely lehetővé teszi, hogy a CEU kampuszt hozzon létre Bécsben, a Budapesten és a Bard College-on, New York államban működő oktatási helyszínei mellett.

Mint a CEU budapesti otthonához legközelebb fekvő jelentős német nyelvű egyetemi város, Bécs ideális körülményeket jelent egy új oktatási helyszín létesítésére, írják közös közleményükben. A megállapodás értelmében az Otto Wagner területet vizsgálják, mint lehetséges helyszínt, amiről a CEU és Bécs 99 éves szerződést köthet majd, amely a város melletti hosszútávú elköteleződést jelent.

“Bécs egyetemek, vállalatok és nemzetközi szervezetek globális központja. A városban létesített kampusz izgalmas lehetőségeket kínál oktatóinknak és diákjainknak” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. “Mindamellett, hogy dolgozunk a bécsi kampusz előkészítésén, Budapest marad az otthonunk”, folytatta, hozzátéve, elkötelezettek a budapesti helyzet rendezése mellett, és bíznak benne, a magyar kormány minél hamarabb aláírja és ratifikálja megállapodását New York állammal.

“Bécs, mint egyetemi város számára az együttműködés a CEU-val az évszázad lehetősége”, mondta Michael Häupl, Bécs polgármestere. Hozzátette, “a CEU a közép- és kelet-európai EU tagállamok öntudatra ébredésének szimbóluma”.

Szerző