Előfizetés

AB: nem polgári engedetlenség az adót visszakérni

Publikálás dátuma
2018.03.09. 17:54
Illusztráció: Népszava
Ha valaki nem ért egyet a beszedett adók felhasználásával, az nem lehet ok arra, hogy visszakövetelje az adóját, és ha ezért megbüntetik, azzal nem sértik meg a jogait – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB), számol be a hvg.hu.

A lap szerint Szentesi Kálmán "adólázadó" ügyében születhetett döntés. Szentesi még 2016-ban írt egy levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyben a béréből adó címen levont összeget követelte vissza, mondván az elvesztette közpénzjellegét és ő jobban tudná felhasználni. Szentesit a NAV végül 408 ezer forintra büntette levele miatt, mert alaptalannak találták igénylését. Szentesi emiatt bírósághoz fordult, és magatartását polgári engedetlenségnek tüntette fel.

Ahogy az AB írja a végzésben, a fellebbező érvelése szerint "morális és törvényes lehetősége van arra, hogy megtagadja az adófizetést", mert azt nem arra fordítják amire kellene. Az Alkotmánybírósághoz úgy került az ügy - akár Szentesié, akár nem -, hogy a bíróság nem fogadta el a polgári engedetlenségről szóló érvelést, az érintett pedig fellebbezett.

A döntés szerint nem tekinthető közéleti kérdést érintő véleménynek a hatósághoz címzett jogszerűtlen adó-visszatérítési kérelem, sem a fellebbezés. Szentesi Kálmán korábban egyébként azt mondta, kész akár Strasbourgig is elmenni az igazáért.

A tejes cikk itt olvasható.

MSZP: méltatlan a Quaestor-károsultak kártalanítása

Az MSZP szerint méltatlan, hogy a Quaestor bedőlése után három évvel továbbra sem kártalanították teljes mértékben a brókerház károsultjait. Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2015-ben ezen a napon dőlt be a Quaestor - informál az MTI.

Úgy értékelt: a károsultak jobban jártak volna, ha a Fidesz nem akarja őket megmenteni, hanem saját maguknak kellett volna a jogaikat érvényesíteni, mert akkor lehetőségük lett volna a vagyonhoz hozzájutni.Felidézte, Rogán Antal miniszter korábban azt mondta, 90 napon belül mindenkit teljes mértékben kártalanítanak, Tuzson Bence államtitkár pedig erkölcsi kötelességnek nevezte az állami kártalanítást.

A szocialista politikus méltatlannak nevezte az, ami a Quaestor-károsultakkal történt, szerinte méltatlan a kártalanítási törvény és az is méltatlan, valamint törvénytelen, ahogy kimazsolázták a vagyonelemeket. Megjegyezte, Mészáros Lőrinc érdekeltsége üzemelteti a Quaestor egyik korábbi hoteljét. A Quaestor-károsultak esete legyen intő példa mindenkinek arra, hogy ilyen az, amikor a Fidesz valakit megment, kártalanít.

Szakács László elmondta, az MSZP-Párbeszéd megállapodott a Quaestor-károsultakkal, hogy a Magyar Nemzeti Bank forrásait és a Quaestor vagyonelemeit bevonva kártalanítja őket kormányváltás esetén. Kálmán-Pikó István Quaestor-károsult porhintésnek nevezte a kártalanítást és azt mondta, "minket nemcsak a Quaestor lopott meg, minket éppúgy meglopott az állam és az államon élősködő vállalkozói kör, akik lenyúlják a vagyont". Elvárják, hogy a politika kártalanítsa őket - tette hozzá.

A sajtótájékoztatót a képviselői irodaház előtt tartották, ahol mintegy negyven Quaestor-károsult tüntetett.

Szakács Lászlót kérdezték Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatáról. Az ellenzéki képviselő szerint a "fideszes nagyurak" úgy gondolják, hogy ezt is megengedhetik maguknak és nem fogja megtudni a magyar emberek, akik közül nagyon sokan a létminimum alatt élnek. Elítélendőnek nevezte azt, hogy egy méregdrága vadászaton Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke helikopterről lövi a rénszarvasokat.

Magyar abszurd - Mészáros saját tolmácsától vett vasúti céget

Publikálás dátuma
2018.03.09. 16:24
Mészáros Lőrinc. Fotó: Népszava

Mészáros Lőrinc felcsúti százmilliárdos-polgármester újabb vasúti cégben lett érdekelt: a szombathelyi Vasútautomatika Kft. tulajdonosaként jegyezte be a cégbíróság, írja a 24.hu. Eddig tolmácsa, Sakalj Ferenc birtokolta az üzletrészeket, aki bár kanadai lakcímmel szerepel a cégpapírokban, de úgy ismert, mint aki horvátországi bizniszeiben segíti Mészáros Lőrincet.

Sakalj - mint erről a Népszava is beszámolt - egy szerencsés ingatlan-ügyletben tolmácsolt Mészárosnak, mielőtt cégek kezdtek volna a nevére szállni.

A Vasútautomatika az a társaság, amely részes volt egy Közgép-érdekeltség megszerzésében is. A szombathelyi társaságot 2016 áprilisában az osztrák Swietelsky GmbH hozta létre. Az ügyletet kezdettől Mészáros és a kegyvesztett Simicska Lajos, azaz a jelenlegi és a volt miniszterelnöki jóbarát üzleteként könyvelték el a piacon. Formálisan azonban csak most vált kerekké a történet, miután név szerint is megjelent Mészáros a cégnyilvántartásban.