Előfizetés

Vérdíj egy tálib vezetőre

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai külügyminisztérium Fazlulla molla pakisztáni tálib vezető fejére.

Ezen kívül három-három millió dollár jutalmat ígérnek annak, aki Omar al-Horaszani, a Dzamaat ul-Ahrar nevű tálib frakció vezetője, illetve Mangal Bag, a Laskar-e-Iszlam csoport vezetője nyomára vezet.

A vérdíj kitűzésével Washington szemlátomást újabb próbálkozás tesz arra, hogy enyhítse a feszültséget a pakisztáni kormányhoz fűződő kapcsolatában. A két szövetséges között akkor romlott meg a viszony, amikor Donald Trump elnök egyik újévi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az afgán szélsőséges fegyvereseknek, "hazudik és csal". Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azzal fenyegette meg Pakisztánt, hogy befagyaszt szinte minden, Pakisztánnak nyújtott biztonsági célú támogatást. A pakisztáni politikai és katonai vezetés ugyanakkor azt követeli, hogy a nemzetközi és az afgán biztonsági erők keményebben lépjenek fel Fazlulla Afganisztánban tevékenykedő csoportja ellen.

A vérdíjat egy nappal azután tűzték ki a tálib vezetők fejére, hogy feltételezhetően egy amerikai drón a kelet-afganisztáni Kunar tartományban egy kiképzőtáborra mért csapásban végzett 21 afgán lázadóval, köztük Fazlulla fiával is.

Indiában engedélyezik a passzív eutanáziát

Engedélyezte a passzív eutanázia alkalmazását pénteken az indiai legfelsőbb bíróság, azzal indokolva döntését, hogy mindenkinek joga van méltósággal meghalni. Az aktív eutanázia továbbra is illegális Indiában. A bírósági határozat csak azt teszi lehetővé, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők eldönthessék, szeretnék-e igénybe venni az életfunkciókat fenntartó gépeket vagy sem, a kómában fekvő betegek helyett pedig ezt a hozzátartózók dönthetik el.

Az eutanázia legalizációjáért folytatott indiai országos vita 2015-ben, egy 66 éves ápolónő halála után kezdődött, aki negyven évig volt kómában, miután megerőszakolták. Passzív eutanázia alatt értendő a többi között a gyógyszeres kezelések szándékos leállítása, hogy hamarabb következzen be gyógyíthatatlan betegek halála. Aktív eutanáziának minősül például a halálos injekció beadása. Ez utóbbi továbbra is tilos, és az indiai törvények szerint öngyilkosságnak vagy emberölésnek minősül.

Áramszünet Amszterdamban - Leállt a villamosközlekedés

K. J.
Publikálás dátuma
2018.03.09. 15:14
Fotó: Shutterstock

Áramszünet miatt péntek délelőtt leállt a villamosközlekedés Amszterdam belvárosának egyes részein, a Rijks Múzeumot pedig ki kellett üríteni.

A rendőrség egy építkezést tett felelőssé az áramkimaradásért, a hatóságok gyanúja szerint elvághattak egy vezetéket. A tájékoztatás szerint a holland nagyvárosban nagyjából 28 ezer otthon maradt áram nélkül, több villamosvonalon le kellett állítani a közlekedést, a népszerű Rijks Múzeum pedig órákra bezárt.