Nincs pardon: Tarlós nagyon akar egy OLAF-jelentést Varga Mihálytól

Publikálás dátuma
2018.03.08. 15:53
Fotó: MTI/Soós Lajos
Hiába tiltaná a nyilvánosságra hozatalát a fővárosi közgyűlés fideszes frakciója, ha Tarlós István megkapja a Budapest Szíve program visszásságait taglaló jelentést, akkor közzé is teszi.


Írásban kérte ki a Budapest Szíve uniós finanszírozású városfejlesztési programról készített OLAF-jelentést Tarlós István Varga Mihálytól - a főpolgármester ezt lapunknak a Budapestinfón jelentette be. Ám egyelőre nem olvashatja a dokumentumot, ugyanis nemzetgazdasági miniszter nem reagált az "iratigénylésre". (A Népszava írásban kérdezte a minisztériumot, amint megkapjuk választ, frissítjük cikkünket.)

Az már korábban felröppent, hogy a Budapest Szíve Program helyzete némiképp az Elios-ügyre emlékezetet: míg a magyar nyomozó hatóságok nem állapítottak meg törvénysértést, addig az OLAF súlyos szabálytalanságokról beszél, csakhogy a kormány nem akarja kiadni az erről szóló jelentést. Legutóbb a HírTV rukkolt elő olyan információkkal, miszerint a 15 milliárdos költségvetésű program kiírói eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes felelhetett meg.ú, illetve az olcsóbb ajánlatot többször is kizárták mondvacsinált okokkal.

A Budapest Szíve Program OLAF-iratainak a nyilvánosságra hozatalát a főváros szocialista frakciójából Szaniszló Sándor kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülése részben támogatta a javaslatot. A "részben" kifejezés azt jelenti, hogy a közgyűlés arra ugyan felhatalmazta a főpolgármestert, hogy kikérhesse az OLAF-papírokat, a fideszes többség azt viszont már nem szavazta meg, hogy a dokumentumokat nyilvánosságra is hozza a főváros. (Szaniszló Sándor akkor úgy vélte: a fideszes többség nem merte bevállalni - vélhetően az akkor kirobbant Elios-botrány okozta zavarban -, hogy teljesen visszautasítsa a Budapest Szívéről szóló javaslatukat.)

Tarlós Istvánt viszont nem érdeklik a "fideszes korlátozások", szerinte a jogi helyzet egyértelmű: amennyiben megkapja a Budapest Szívéről szóló OLAF-jelentést, az közérdekű adatnak minősül és mint ilyen nyilvános. Tarlós utalt rá: nincs takargatnivalójuk, a 2010 utána városvezetés „intakt az ügyben”.

A kikérést kezdeményező Mszp-frakció vezetője Horváth Csaba nem túl optimista: „furcsa belső érzése” azt súgja neki, hogy az NGM valamilyen jogi indokkal elhúzza az OLAF-irat nyilvánosságra hozatalát, hogy ne kelljen a választások előtt közzétennie.

Szerző

Túlfeszített húr - Széleskörű tiltakozás a cigányok újbóli megalázása ellen

Publikálás dátuma
2018.03.08. 15:47
Miskolc Lyukóbánya - Fotó: Kállai Márton
Számos neves közéleti személyiség látta el névjegyével azt az állásfoglalást, amelyben az aláírók tiltakoznak a választási kampány cigányellenes állami propagandája ellen. 

Az állásfoglalás: 

A 2018. évi magyarországi parlamenti választási kampány indító eseménye a február 25-ei hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás volt, ahol a kormánypártok megszégyenítő vereséget szenvedtek.
Az ebből eredő pánik reakciójaként értelmezzük a Jobbikban csalódott rasszista szavazók megnyeréséért tett kormánypárti politikusi nyilatkozatokat. Az elmúlt héten három, egyenként is tragikus jelentéssel bíró kormánypárti sajtóeseménye rávilágít arra, hogy ezek a történések egy végiggondolt politikai stratégia állomásai.
1. Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja korábban is többször vontak párhuzamot a menekültek és a hazai romák között. 2018. március elsején a kormányfő miskolci tévének adott nyilatkozatában azonban először minősítette „belső bevándorlóknak” a Miskolcra beköltöztetett cigány családokat.  E mondatával a Miniszterelnök – aki a migráns (itt most bevándorló) szót (pártjának hangadóival egyetemben) a nemzetrontás szinonimájaként hirdeti – a cigánymagyarok egy csoportját, szavai kézenfekvően áttételes értelmét tekintve pedig a magyar cigányság kollektívumát is, a hazára veszélyes tényezővé / hordává degradálta, kizárva őket ezzel a nemzeti közösségből.
2. Ugyanezen a napon Balog Zoltán a kormány által másfél éve megszállt és elbitorolt Roma Parlament romjain letette a kormányhű cigány kultúrközpont alapkövét.
3. Befejezésül pedig március negyedikén Járóka Lívia, az Európai Parlament cigány származású alelnöke videóinterjút adott a szélsőjobboldali Pesti Srácok nevű internetes portálnak. 
1. Járóka, fideszes európai cigány származású politikusként az Orbán által bevezetett külső és belső bevándorlók fogalmának legitimizálásában és politikai eszközzé tételében vállal szerepet.
2. Az európai nemzetállamok roma népességét, mint „belső migránsokat” a letelepedésre váró menekülteket, mint „külső migránsokat” továbbá az európai szegényeket, mint harmadik csoportot különbözteti meg, amelyeket az európai forrásokért, a szociális és gazdasági előnyökért versengő potenciális ellenségekként állítja szembe egymással.
3. Nem térünk ki a visegrádi csoportot, a „keletieket” dicsőítő, a „nyugat-európai” integrációt lejárató politikai kommunikáció részleteire, azonban meg kell jegyezzük, hogy ez a szembeállítás is világosan követi az orbáni háborús hisztéria nyomvonalát.
4. Ebben a haditervben jutott dicstelen és alávaló szerep a képzett, egykor szabadelvű, mára a szélsőjobboldal nyelvezetét használó, az inkriminált riportban bomberdzsekiben nyilatkozó roma származású politikusnak: cigányként legitimálni egy etnicista, faji alapú nemzet alapvetően Európa-és kisebbségellenes politikáját.
Alulírottak, öntudatos és felelősséggel bíró magyar roma vezetők és értelmiségiek tiltakozunk a megbélyegzés, kirekesztés minden formája ellen. Szégyenteljes és földolgozatlan történelmi traumák sora bizonyítja, hová vezet a faji gyűlöletkeltés és bűnbakképzés.
Tudatosítani kívánjuk a „nemzetféltő” magyar politikusokkal (és nem politikusokkal), hogy a hazai cigányság (és a többi nemzetalkotó etnikai közösség) nélkül nincs magyar nemzet, nincs magyar kultúra: mi együtt alkotjuk Magyarországot! Aki ezzel nincs tisztában, vagy aki nem ezen alaptétel szerint politizál, az nem méltó az ország vezetésére!
Felszólítunk minden, a hatalomért harcba induló magyar pártot, hogy tartózkodjanak attól, hogy a parlamenti választási kampány meghatározó eleme a felkorbácsolt romaellenesség - és ennek természetes társeleme a tömegbutító orbáni médiában az idegen- és Európa-ellenesség - fegyvere legyen!
Ne hagyjuk, hogy a „cigány-kártya” kijátszását most megint eszközként használják arra is, hogy eltereljék a figyelmet az uralkodó politika korrupciós botrányairól, maffiaszerű működéséről, az égbekiáltó egyenlőtlenségekről, az egészségügy és az oktatás lezüllesztéséről.
Egyúttal a megalázott és kiszolgáltatott néphez fordulunk: azokat a politikusokat válasszátok meg képviselőiteknek, akik a közös haza, a közös ország eszményét képviselik, akik erkölcsi és politikai erejükkel képesek megálljt parancsolni a ránk leselkedő újbarbarizmusnak!
Budapest, 2018. március 6.

Az aláírók: 

Horváth Aladár, Oláh Kálmán Miklós, Szőke Sándor, Zsigó Jenő - a Roma Parlament Egyesület vezetői, Kóczé Angéla szociológus, Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi adjunktus, Havasi Éva szociológus, Bánfalvi István szociálpolitikus, Polgári László fotós, Daróczi Gábor oktatási szakértő, Havas Gábor szociológus, Berkovits Balázs szociológus, Majsai Tamás teológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Rózsahegyi György közgazdász, Scharle Ágota közgazdász, Szomora Szilárd és Berki Judit szociálpolitikusok, Kállai László kisvállalkozó, Polgár Miklós közgazdász, Iványi Gábor lelkipásztor, Ladányi János szociológus, Neményi Mária szociológus, Szalai Júlia szociológus, Lengyel László politológus. Botos Ibolya pedagógus, Tábor Ádám író, Böröcz József szociológus, Falus Ferenc orvos, Magyar Bálint szociológus, Horváth M. Judit fotóművész, Kornis Mihály író, P. Szűcs Julianna művészettörténész, Radnóti Sándor esztéta, Bauer Tamás közgazdász, Shein Gábor író, egyetemi oktató, Hodosán Róza szociológus, Oláh Gábor világosító, Kenedi János történész, St.Turba Tamás nyugdíjas, Balla Zsófia író, költő, György Péter esztéta, Szikinger István alkotmányjogász, Vámosi Gyula fordító, Pap Ani Anikó közösségszervező, Fáni Balogh Tibor polgárjogi aktivista, Majtényi Balázs jogász, Báthori Csaba író, Kiss Györgyi főiskolai oktató,Horváth G. György, mérnök-közgazdász, Szuhai Péter etnográfus, Mesterházi Miklós filozófus.

Szerző

Tovább küzd egykori frekvenciájáért az Advenio

Publikálás dátuma
2018.03.08. 15:21
Népszava fotó
Bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Advenio Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzésével szemben. Ezért a Médiatanács legutóbbi ülésén – a törvényi előírásoknak megfelelően – a bíróság jogerős döntéséig felfüggesztette az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárást. 

Az ügy előzménye, hogy az Advenio Zrt.-t - amely a ma már csak interneten fogható Class FM-et működteti - a Médiatanács februárban formai hibára hivatkozva kizárta az országos kereskedelmi rádiós pályázatból. A másik pályázó, a Hold Reklám Kft. pályázatát hiánypótlás után megfelelőnek találták. Mivel a pályázaton csak két induló volt, a döntés után úgy tűnt, hogy a Hold Reklám Kft. nyerheti el az "országos vételkörzetű, analóg földfelszíni műsorszórás útján megvalósuló rádiós médiaszolgáltatási lehetőséget". A mostani bírósági felülvizsgálati kérelem csak a pályázati eljárást hosszabbítja meg, az egykor Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. továbbra sem esélyes a frekvenciára. Ugyanis a Hold Reklám Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, ahogy azt a 24.hu megírta, nem más, mint Bakai Mátyás, aki tavaly októberig a Radio Plus Kft. társügyvezetője volt Andy Vajna mellett. A Radio Plus Kft. működteti a ma már kéttucatnyi városban fogható Rádió 1-et.  A Hold Reklám Kft. helyi rádiói pedig hálózatba kapcsolódva működnek a Rádió 1-el, azaz a Rádió 1 műsorait sugározzák. 

Az egyetlen országos analóg rádiós frekvencián 2016 novemberéig a Class FM sugárzott adást. A frekvenciát még 2009-ben, a Bajnai-kormány időszaka alatt nyerte el az Advenio. A pályázat, amely a Sláger és a Danubius rádiók korábbi frekvenciáira írtak ki, botrányos körülmények között zajlott. Bár mindkét adó - a Sláger és a Danubius is - pályázott a frekvencia hétéves üzemeltetésére, egyikük sem kapta meg a műsorszolgáltatási jogot. A Sláger 100.8 MHz-es frekvenciáját a Neo FM, a Danubius 103.3 MHz-es frekvenciáját pedig a Class FM nyerte el. A döntés miatt Majtényi László lemondott az ORTT (az NMHH elődje)  elnöki posztjáról, de tiltakozott a döntés ellen Bajnai Gordon akkori kormányfő és Sólyom László akkori köztársasági elnök is. Legfőbb indokuk az volt, hogy a Neo-Class-kettős győzelme a két nagy pártnak - az akkori MSZP-nek és a Fidesznek - állt érdekében. Hiába nyert jogerősen is pert 2010 nyarán az ORTT ellen a Danubius és a Sláger, hiába mondta ki az ítélet, hogy a Neo FM és a Class FM pályázatát el kellett volna utasítani,a bíróság elutasította a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását és az eredeti állapot helyreállítását.

Az Orbán-kormány hatalomra kerülésével a baloldali kötődésű Neo FM nem jutott hirdetésekhez, s az eredetileg sem túl hiteles üzleti tervét képtelen volt teljesíteni. Ez odavezetett, hogy 2012-ben a Neo FM megszűnt, frekvenciái a közmédiához kerültek. Az NMHH Médiatanácsa felbontotta szerződésüket a több mint 750 millió forintos médiaszolgáltatási díjhátralék miatt. Így a Class FM egyedüliként maradt a piacon, s a Simicska birtokolta adó szárnyalt is az állami hirdetőknek köszönhetően. Ám Simicska és Orbán Viktor viszonyának megromlása után ez a paradicsomi állapot megszűnt, sőt, a Médiatanács olyan döntéseket hozott, amelyek azt sejttették, hogy a hatóság el akarja lehetetleníteni az adót. Az Advenio jogi képviselő például arról számolt be lapunknak, hogy a Médiatanács igen jelentős apparátust mozgatott meg annak érdekében, hogy "fogást próbáljon találni" a rádión, s több alkalommal is megbírságolta a Simicska-közeli rádiót.

E csatározások közepette jött a meglepetés, 2016 májusában az egykori Danubius és Sláger rádiók korábbi tulajdonosai közösen megvették a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-t Simicska üzleti körétől. Az adónak fél év múlva, 2016 novemberében járt le a frekvencia-engedélye, így sokan arra számítottak, ha Simicskáéknak nem is, de a Michael McNut, a Sláger igazgatóságának elnöke által vezetett új tulajdonosi körnek esetleg lehetősége lesz hosszabbítani. A törvény ugyanis lehetőséget ad a Médiatanácsnak arra, hogy pályáztatás nélkül hosszabbítsa meg a frekvencia használatát. Ám 2016 novemberében a Médiatanács beszüntette a Class működését, majd nem sokkal később új pályázatot írt ki a frekvenciára. Ezt a pályázati eljárást függesztette most fel a bírósági döntésig a Médiatanács.

Szerző