Előfizetés

Gondok a Trump-családban - Lánya fennakadhat az átvilágításon

Publikálás dátuma
2018.03.06. 17:46
Ivanka Trump/AFP fotó
Az elnök lányát most az FBI vizsgálja, és a CNN arról értesült, van esély arra, hogy megbukik a nemzetbiztonsági átvilágításon.

 Férjével szemben is csökken a bizalom, Jared Kushnert, az elnök vejét és főtanácsadóját kétes izraeli üzleti kapcsolatai miatt, közvetlenül Netanjahu izraeli miniszterelnök Washingtonba érkezése előtt elzárták fehér házi szigorúan titkos információitól. Az ilyen kapcsolatok azzal járhatnak, hogy külföldi érdekcsoportok nyomást gyakorolhatnak valakire, akinek fontos szerepe van az Egyesült Államok érdekeinek védelemében.

Jared Kushner elsősorban a Közel-Keleten, Ivanka Trump pedig a Távol-Keleten képviselheti az Egyesült Államokat, mint tanácsadó. Ebbe a képbe illeszkedik a vancouveri Trump-torony, az amerikai elnök ugyanis nem tulajdonosa a toronynak, a szállodának sem, hanem névhasználati díjat kap. Donald Trump adóbevallása szerint több mint 5 millió dollárt kapott eddig a toronyért Vancouverben, plusz a menedzsment díjat, több mint 21 ezer dollárt. A 360 milliós Trump-torony mágnesként vonzza a pénzes befektetőket Vancouverben és külföldön is. Az FBI kérdéseire válaszolva Joo Kim Tlah, Malajzia egyik leggazdagabb családjának sarja azzal dicsekedett, 2016-ban New York-ban Ivanka Trumppal mindent közösen csináltak ebben a fejlesztésben.

A befolyásos malajziai család számtalan helyen üzletel a világban, tőzsdei csalásért elítélték már őket Kuala Lumpurban. Még jobban zavarja az FBI-t az, hogy a Trump-torony lakói között olyanok is vannak, akik a kínai kormánynak dolgoznak. Ez rossz pontnak számít az amerikai kémelhárítás szemében, miután Trump kereskedelmi háborút kezdett Kína ellen.

A másik rossz pont Ivanka számára a férje. Jared Kushnert azért zárták ki a szigorúan titkos információkat megkapó vezetők köréből, mert kétesnek találták egyes üzleti kapcsolatait Izraelben, Oroszországban és Kínában.

Akárhogy is alakul Ivanka Trump sorsa Washingtonban, az ifjú hölgy nem mondott le róla, hogy ő lesz az USA első női elnöke. Férjével megállapodtak abban, hogy - ellentétben Bill és Hillary Clintonnal- előbb az asszony próbálkozik meg azzal, hogy bejut a Fehér Házba. Miután Donald Trump nyolc évig kíván ott maradni, így Ivanka Trumpnak még bőven van ideje a felkészülésre. (forrás: hvg)

Tovább drágulhatnak az ingatlanok a fővárosban

Publikálás dátuma
2018.03.06. 16:11
Épülő VIII. kerület/Népszava fotó
Az idén is folytatódhat a lakóingatlanok árának emelkedése Budapesten a Cordia Zrt. szerint, az ingatlanfejlesztő cég a várható drágulást a növekvő építési költségekkel és a kínálat szűkülésével magyarázza.

A Cordia Zrt. keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a fővárosi lakóingatlanok négyzetméterárainak átlaga 2017-ben átlépte a 700 ezer forintot, a lakáseladások száma pedig 15 százalékos emelkedéssel 8100-ra nőtt, viszont 9700 - vagyis 2016-hoz képest 8 százalékkal kevesebb - lakás értékesítése kezdődött meg. 

A közlemény idézi a Cordia Zrt. vezérigazgatóját, aki a kínálat csökkenését a kedvezményes áfa jövője miatti bizonytalansággal magyarázta. Földi Tibor hozzátette, hogy az 5 százalékos építőipari áfakulcs meghosszabbítása vagy véglegesítése kedvezően hatna a nemzetgazdaságra. A szakértő idén 8-10 százalékos áremelkedésre számít az új lakások piacán. A teljes budapesti lakáspiacot elemző felmérésből kiderül, hogy az összes eladó új lakás majdnem háromnegyede a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben található.

Az V. kerületben 20 millió forint alatt nem lehet lakást találni - bár ebben az árfekvésben már lehet garzonlakásokat kapni a belső kerületekben - és a legdrágább, 100 millió forint fölötti lakások egy részét is a belvárosban kínálják. Hozzátették, 20 millió forint fölött jelentősen megugrik a kínálat, közepes méretű lakásokat már 30 millió forint alatt is lehet találni.

A 2017. utolsó negyedévét értékelő felmérés a négy lakásosnál nagyobb, már értékesítés alatt álló projektek, a több ütemből álló projektek közül az értékesítés alatt állók lakásainak adatait tartalmazza.

Deneuve prágai díszvendég lesz

Publikálás dátuma
2018.03.06. 15:51
AFP fotó
Catherine Deneuve francia színésznő lesz az idei prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál díszvendége - közölte Kamil Spácil, a fesztivál igazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján. Az idei jubileumi, immár 25. fesztivált március 15. és március 23. között rendezik.
AFP fotó

AFP fotó

Deneuve a fesztivál ünnepélyes megnyitóján a prágai Vigadóban (Obecní dum) átveszi a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A francia színészlegendán kívül a fesztivál alatt Kristián-díjat kap Arnaud Desplechin francia filmrendező, Daniela Kolárová cseh színésznő és Leos Carax francia filmrendező és színész.

A Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, ezúttal mintegy 160 filmet mutatnak be, köztük magyar alkotásokat is. Mundruczó Kornél filmrendező személyesen is jelen lesz Jupiter holdja című filmdrámájának vetítésén - jegyezte meg az igazgató. A Febiofest vendégei között lesz továbbá Sally Potter brit és Goran Paskaljevic szerb filmrendező, Daphné Patakia belga, valamint Marina Cayon francia színésznő is.

Az idei vetítések a CineStar Andel és a Cerny Most moziközpontokban zajlanak, valamint Prága központjában, a Vencel téren is működtetnek egy ideiglenes mozit a rendezők. A filmeket négy tematikus szekcióban vetítik. A jubileumi fesztiválra egy Best of elnevezésű szekcióval is készülnek, amelyben az elmúlt időszak 10 legsikeresebb filmjét fogják újra bemutatni.

A fesztivál legjobb filmjének járó nagydíjjal (Grand Prix) jelenleg 5000 eurós (1,56 millió forint) pénzjutalom jár. A zsűrielnöki tisztséget ezúttal Marta Kubisová cseh könnyűzenei legenda és egykori polgárjogi aktivista vállalta.

A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők.