Habsburg György a MOB nagykövete lett

Publikálás dátuma
2018.03.06. 12:34
Fotó: Németh András Péter
Kulcsár Krisztián elnök felkérésére Habsburg György a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nagykövete lett - tudósít az MTI.

A MOB keddi tájékoztatása szerint az osztrák-magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség, Magyarország rendkívüli utazó nagykövete örömmel fogadta el a felkérést.

"Elnökségem alatt a Magyar Olimpiai Bizottság különös hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi kapcsolatainak javítására, aminek új alapokra helyezésében számítok Önre, ugyanis közös korábbi tevékenységeink során volt alkalmam személyesen is megtapasztalni, hogy szerteágazó kapcsolatrendszere párosul a sport iránti elkötelezettséggel és felkészültséggel" - írta levelében Kulcsár Krisztián.

Az utolsó magyar király, IV. Károly unokája és az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó fia számára nem idegen az ötkarikás mozgalom, mivel a BOM a Magyar Sportért Alapítvány felügyelőbizottságának jelenleg is tagja, valamint korábban a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nagykövete volt.

Szerző

"Háború lesz Brüsszellel": így hat a gyerekekre a kormánypropaganda

Publikálás dátuma
2018.03.06. 11:30
Illusztráció: Molnár Ádám
A kormány gyűlöletkampánya már a gyerekek mindennapjaiba is beférkőzött, számol be az Abcug.hu. Egy gyerekjogi aktivista szerint a szülők úgy segíthetnek, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, hogyan ismerhetik fel a politikai manipulációt.

A gyerekek sokszor azt se tudják, hogy pontosan miről is beszélnek, de ma már a migráns is szitokszónak számít. Van olyan 9 éves fiú, aki retteg attól, hogy terrortámadás fogja érni, egy négy éves kisfiú pedig eljátszotta, ahogy egy mesekönyvből azt olvassa fel, hogy háború lesz Brüsszellel.

Tanárok is beszámoltak arról, hogy napi téma a Stop Soros az iskolákban, a játékok alkalmával rendszeresen felbukkan a neve, amit nagy röhögés kísér az osztályban. Sem a szülők, sem a tanárok nem tudnak mit kezdeni ezzel a jelenséggel, pedig ők is érzik, hogy nincs jól az, ha már a gyerekek is gyűlölködnek. Egy pedagógus szerint nincs az az erkölcs vagy hittan óra, amely ezt a gyűlöletet kompenzálhatná.

Gyurkó Szilvia gyerekjogi aktivista szerint a szülőknek nem az lenne a feladata, hogy megcáfolják, amit a propagandában lát a gyerek, hanem az, hogy elmagyarázzák neki, hogy felismerjék a politikai manipulációt. "A gyerekek számára a valóságot mi, felnőttek teremtjük, és nem csak akkor neveljük, tanítjuk őket, amikor mi azt hisszük, hanem minden egyes pillanatban, amikor velük vagyunk. Végtelenül felelőtlennek tartom a »mi vs. ők« tipusú kommunikációt, ami ott is ellenséget kreál, ahol ilyenről szó sincs" – mondja a szakértő.

Többször tapasztalta, hogy a kamaszok szitokszóként használják egymásra a migráns kifejezést Sulyok Blanka magyar-német szakos középiskolai tanár is. Ő ezt a problémát azzal próbálja feloldani, hogy beszélgetni kezd a diákokkal arról, hogy tudják-e mit jelent a migráns, milyen tapasztalataik vannak velük, honnan tájékozódnak. Nem erővel akarja elfojtani a migránsozást, de szerinte fontos, hogy beszéljenek róla.

A teljes cikk, tele elkeserítő részletekkel, itt olvasható.

Szerző

Emberölés Komorón - Szögvassal ölte meg befogadóját egy férfi (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.06. 10:23

Őrizetbe vették azt a férfit, aki egy szögvassal megölte a befogadóját - írta a rendőrség honlapján.

Egyik hozzátartozója jelentette be annak a 61 éves komorói férfinek eltűnését március 1-jén, akinek a holttestét a rendőrök március 5-én találták meg a lakóházához tartozó nyári konyha pincéjében. A nyomozás adatai szerint L. Tibor 53 éves komorói lakos ölte meg, akit a sértett alig egy éve fogadott be az otthonába.

A férfi részletes beismerő vallomásában elmondta, hogy február 8-án egy szóváltást követően egy szögvassal több alkalommal fejbe ütötte a ház tulajdonosát, aki ennek következtében életét vesztette. A holttestet a nyári konyha épülete alatti pincében rejtette el, amelyet lakattal lezárt. A nyomozók a gyanúsítottat őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására az illetékes ügyészségnél.

Szerző