Sajátos szobrot kapott az "erőszakoló" Harvey Weinstein

Publikálás dátuma
2018.03.02. 11:20
AFP fotó

Szereposztó dívány címmel szobrot helyezett el a Hollywood Boulevard-on, a vasárnapi Oscar-gála helyszínéhez közel egy Los Angeles-i művész, írja a Reuters. A Plastic Jesus álnéven dolgozó alkotó arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a szereposztó dívány korántsem a múlté, még mindig része Hollywood kultúrájának. A szobor az életnagyságú Weinsteint ábrázolja egy arany kanapén, fürdőköpenyben, Oscar-díjjal a kezében.

Az alkotónak egy másik művész, Joshua“Ginger” Monroe is segített a szobor elkészítésében, amelyet két hónap alatt gyártottak le, a költségeket pedig adományokból fedezték. Plastic Jesusékat megelőzte a Sabo néven dolgozó művész, aki nagy méretű plakátokon vádolta meg azzal a szórakoztatóipart, hogy elhallgatja a szexuális zaklatást. A Weinstein-szobrot kitaláló Plastic Jesus egyébként nem először jelentkezett figyelemfelhívó köztéri szoborral: 2016-ban az elnökválasztás előtt több amerikai városban is felbukkantak Doland Trumpot meztelenül ábrzoló szobrai.

Weinsteint az utóbbi hónapokban több mint hetven nő vádolta meg szexuális zaklatással, többek között nemi erőszakkal is. A producert kitették az Oscar-díjakról is döntő amerikai filmakadémiából és kirúgták cégétől, a Weinstein Company-től, ami már közölte, hogy csődöt fognak jelenteni.

Weinstein a filmes ipar egyik legbefolyásosabb alakja volt, számos általa producerelt film kapott Oscar-díjat. A körülötte kialakult botrány után több ismert színészről és rendezőről is kiderült, hogy visszaélt hatalmával. A botrányok után a díjátadókat is a szexulis zaklatási botrányok témája uralta, a Golden Globe-on például a résztvevők feketében jelentek meg tiltakozásuk és szolidaritásuk jeléül.

A botrányok hatása túllépett az Egyesült Államok határain és Magyarországon is voltak következményei: itthon Marton László rendezőről, Kerényi Miklós Gáborról, az Operettszínház művészeti igazgatójáról, az irodalmi életben pedig a Stádium Kiadó vezetőiről, Kárpáti Kamillról és Lőkös Margitről derült ki, hogy visszaéltek hatalmukkal.

Szerző

1,2 milliárd EU-s támogatást fizetett vissza a Klebelsberg Központ

Publikálás dátuma
2018.03.02. 11:14
Illusztráció: Molnár Ádám
El nem készült, vagy egyáltalán nem használt informatikai rendszerek miatt kellett 1,2 milliárd forint EU-s támogatást visszafizetnie a Klebelsberg Központnak, tudósít a hvg.hu.

Használhatatlan számítógépes nyilvántartási rendszerekre költötték el az Európai Unió 900 millió forintját a Klebelsberg Központban, nyilatkozta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, tavaly májusban minden programra azt mondták neki, hogy azok vagy nem működnek, vagy nem használják őket, és ez szerinte azóta sem változott.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón erről azt mondta, a KLIK által vásárolt informatikai rendszerek döntő többsége valóban nem készült el. Szabálytalansági eljárást folytattak az ügyben, a Klebelsberg Központnak pedig vissza kellett fizetnie 1,2 milliárd forintot.

Az EMMI és a Klebelsberg Központ nem kommentálta az ügyet.

Szerző

Orbán: sok helyen félnek az iszlámtól, de mi nem

Publikálás dátuma
2018.03.02. 11:00

Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti - mondta a kormányfő.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európában ma sok helyen félnek az iszlámtól, sőt van, ahol ellenségnek tekintik. Magyarország azonban nem ilyen ország, Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti - mondta a kormányfő.

A hivatalos budapesti látogatáson tartózkodó egyiptomi elnök azt szorgalmazta, hogy Magyarország vegyen részt Egyiptom fejlesztésében, és kérte, álljon ki országa mellett az Európai Unióban, ismertesse az európaiak előtt az egyiptomi vezetés eredményeit.

Népszava 2015. június 5.

Szerző