Meghazudtolják egymást a Békemenet szervezői

Publikálás dátuma
2018.03.01. 17:21
Fotó: Népszava
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) azt állítja, nem is Bayer Zsolt és Bencsik András találta ki az újabb Békemenetet.

Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája hétfőn, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként március 15-én újabb Békemenetet tartanak. A műsor este került adásba, de a hír már aznap délután megjelent a tévé honlapján.

„Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk” – nyilatkozta a  Népszavának másnap Bencsik András, az Echo TV-s műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke. Indoklása szerint az volt az érzésük, hogy a mostani helyzetben a kormánypárti tábornak lelki megerősítésre van szüksége.

Bencsik András arról is beszélt, hogy „természetesen nem akartuk kihagyni a CÖF-öt”, de a kezdeményezés annyira váratlanul jött, hogy előzőleg még a Fidesszel sem egyeztettek.

Egészen máshogyan emlékszik a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA). A csütörtökön kiadott közleményükben – amelyre a 444.hu hívta fel a figyelmet – a CÖF-CÖKA saját magát határozza meg a Békemenet szervezőjeként.

Arról is vita van, hogy mikor jött az ötlet. „Üzenjük, hogy a Békemenet indulási helyszínének a rendőrségre bejelentése jóval a hódmezővásárhelyi polgármester választás előtt, 2018. február 2-án megtörtént” – áll a közleményben. Ebből egyenesen következik, hogy a CÖF szerint Bencsik és Bayer egy már korábban bejelentett rendezvényt adott el saját kezdeményezésként.

Valószínűtlen, hogy egymástól függetlenül találták volna ki az újabb Békemenetet, hisz a CÖF és Bencsikék egyaránt a Bem térre, március 15-e déli 12 órára hirdették meg a gyülekezőt.

Szerző

500 milliót küld a kormány egy torontói magyar egyháznak

Publikálás dátuma
2018.03.01. 16:05
Balog Zoltán megáldja a torontói székely zászlót, 2017 június. Forrás: Youtube
Idén és jövőre is 250 millió forintot küld a kormány a Torontói Első Magyar Református Egyháznak (TEMRE), tudósít a Magyar Nemzet.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy egy Magyar Diaszpóra Missziós Központ nevű szervezetet is hozzanak létre Torontóban - erre kellhet a pénz.

A mintegy kétszáz fős gyülekezet jó kapcsolatot ápol a kormány tagjaival: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszer 2014-ben ellátogatott templomukba, és tavaly júniusban is részt vett egy torontói istentiszteletükön, ahol megáldott egy székely zászlót (szerk. vigyázat videó!), 2017 augusztusában pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntette a gyülekezet tagjait. Az egyház Facebook-oldalára is a torontói magyar főkonzulátus, illetve a szervezet munkatársai töltik fel a képeket, írja a lap.

A magyar kormány 2013 és 2017 között több százmillió forintot küldött a vélhetően amúgy sem szűkölködő kanadai magyar alapítványoknak és szervezeteknek, közölte a Magyar Nemzettel Cristopher Adam, a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője. 2016-ban a Torontói Első Magyar Baptista Gyülekezet is kapott 52 millió forintot ingatlanépítésre.

Mint írtuk, még decemberben 200 milliárdot szórt szét a kormány a hozzá közel álló, határon túli szervezeteknek. Ebből jelentős pénzek jutottak egyházaknak: 27 milliárd forintot az Erdélyi Református Egyházkerület és 1,5 milliárd forintot a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kapott.

Szerző

Elios - Számon kérte Lázárt a kormányinfón Harangozó

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője váratlanul bement az éppen kormányinfót tartó Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és két Elios-jelentést átadott a tárcavezetőnek.

"A kormányinfónak mindig az a címe, hogy mit miért tesz a kormány, szerintem most ez a legfontosabb" – mondta a Harangozó, aki szerint tisztáznia kell a miniszterelnöknek és Lázár Jánosnak is, hogy mi közük van ehhez az ügyhöz. Ezt követően – Lázár János invitálása ellenére - kiment a teremből.

Az egyik átadott jelentés a kalocsai esetekről szól, a másik pedig a szolnoki pályázatról.

Lázár János a bevezető monológját követően azt mondta, hogy a közvilágítási programot még a szocialista kormány találta ki. Úgy vélte, jól jártak azok az önkormányzatok, amelyek részt vettek atendereken, mert a beruházást követően mindenhol nőtt a világítás mértéke és csökkent a költségszint. Azt is elmondta, hogy korábban számos alkalommal vizsgálták a kiírást, ám a Fejlesztési Minisztérium irányító hatósága tételesen cáfolta az OLAF állításait. Az OLAF mostani vizsgálatával kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Bizottság még nem zárta le az ügyet, Magyarországot egyelőre semmiben sem marasztalta el. Várhatóan kérdéseket fogalmaznak majd meg Magyarország felé, ezekre a 60 napos határidőn belül válaszolni fognak - mondta Lázár János.

Kovács Zoltán kormányszóvivő - aki szintén részt vesz a Kormányinfón - azt is megjegyezte, hogy Harangozó Tamás 2006 és 2014 között helyi szocialista elnök volt, Hadházy Ákos pedig Szekszárdon - akkor még fideszes politikusként - megszavazta a közvilágításról szóló önkormányzati döntéseket. Lehet azért nem várta meg a választ Harangozó Tamás, mert kellemetlen lett volna neki - magyarázta Kovács Zoltán. Lázár szerint ez csak egy "kampányshow" volt, Hadházy szerinte pedig egészen addig támogatta a döntéseket Szekszárdon, amíg el nem utasították a családja földszerzését.  "Azóta haragszik a Fideszre" - mondta Lázár.

Szerző
Frissítve: 2018.03.01. 18:10