A város cége tépte le az LMP plakátjait Baján

Publikálás dátuma
2018.03.02. 06:06

A Bajai Kommunális Kft. dolgozói szedték le február 22-én az LMP választási plakátjait a bácskai város valamennyi utcájában a lámpaoszlopokról, s ez a tevékenység jogtalan volt. Ezt állapította meg az ügyben illetékes helyi választási bizottság. Az LMP helyi szervezete újra kirakja választási hirdetményeit, s a munka költségének megtérítését követeli a kft.-től.

A kft. egyébként azért szedte le a plakátokat, mert egy 2008-as helyi rendelet megtiltotta, hogy bárki is hirdetményeket tegyen a bajai lámpaoszlopokra. Később azonban a módosított választási törvény semmissé tette ezt a helyi jogszabályt. Erről a kft. vezetése nem tudott, ezért adtak utasítást a cég dolgozóinak a plakátok eltávolítására.

Ikotity István, az LMP bajai jelöltje – aki az országos listáról jelenleg is parlamenti képviselő – úgy véli, hogy valójában nem a kft. vezetői adtak parancsot a több mint 300 plakát leszedésére, hanem a város kormánypárti polgármestere, Fercsák Róbert.

A város első embere – megkeresésünkre – cáfolta ezt a feltételezést, Fercsák azt állította: nem adott ilyen jellegű utasítást, s a plakátok eltávolításáról már csak utóbb értesült. Ikotity szerint viszont a városban nem találunk olyan embert, aki elhinné, hogy a polgármester ukáza nélkül a kft. vezetői bele mertek volna fogni ebbe a törvénytelen munkába. Ikotity hozzátette: míg a kormánypártoknak van helyi újságja, tévéje, rádiója a városban, az ellenzéki jelöltek szinte csak az interneten oszthatják meg elképzeléseiket a választókkal. A plakátjaiknak is csak a lámpaoszlopokon jut hely, mondta az LMP-s politikus, ám a fideszes városvezetés még ezt sem viseli el, és minden eszközzel szűkíteni akarja az ellenzék választási esélyeit.

Puigdemont visszalépett az elnökjelöltségtől (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.01. 20:56
FOTÓ: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Visszalépett az  elnökjelöltségtől Carles Puigdemont október végén leváltott katalán vezető Twitter-oldalán közzétett videóüzenetében csütörtökön.

A politikus utódjául Jordi Sánchezt nevezte meg, aki pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson.

Sánchez hónapok óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta. 

Szerző

Czeglédy képviselő-jelölt lett, kiengedték az előzetesből

Publikálás dátuma
2018.03.01. 18:40
Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe, ahol egy iskolaszövetkezet két vezet
 

Kiengedték az előzetes letartóztatásból Czeglédy Csaba baloldali politikust azok után, hogy a Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelöltként. Az erről szóló határozat ellen korábban egy magánszemély nyújtott be fellebbezést, ám azt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn érdemi vizsgálat nélkül elutasította, ez ellen a határozat ellen pedig csütörtökön 16 óráig lehetett volna bírósági felülvizsgálati kérelmet beadni, ám ilyen nem érkezett. Ez pedig azt jelenti, hogy jogerőssé vált Czeglédy Csaba nyilvántartásba vétele képviselőjelöltként, s így őt mostantól mentelmi jog védi. Czeglédyt június óta tartották előzetes letartóztatásban milliárdos költségvetési csalás gyanújával.

Az azóta eltelt hónapok alatt sem vádemelés, de még könyvszakértői szakvélemény sem született, magát Czeglédyt pedig mindössze egyetlen egy alkalommal hallgatták ki. Közben azonban a kormánymédia lejáratókampányt indított az előzetesben lévő politikus ellen, diákok megkárosításával vádolták, sőt, a Fidesz parlamenti határozatban is bűnösnek bélyegezte.

Czeglédy az előzetesből is próbálta az ellene indított hatósági eljárás miatt fizetés nélkül maradt diákmunkásokat kártalanítani. Az ártatlanságát korábban többször is hangoztató politikus kiszabadulása után most lapunknak úgy fogalmazott: húsz éve dolgozik a szombathelyi közéletben, a helyi emberek megismerhették a munkáját és őt magát is.

„Azt gondolom, hogy akik a munkámért és azért szeretnek, ami én vagyok, az ellenem indított ügy és lejárató kampány kirobbantása óta is szerettek. Akik viszont nem szeretnek, azok az ügytől függetlenül sem szeretnek.” Czeglédy Csaba hangsúlyozta: szerinte Szombathelyen egy jelöltnek kell szembenézni a Fidesz jelöltjével, így rövidesen egyeztetnie kell erről a többi ellenzéki párttal.

Frissítve: 2018.03.01. 21:30