Előfizetés

Az EP üdvözölte a hetes cikk-eljárás megindítását Lengyelországgal szemben

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése csütörtökön üdvözölte az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

A testület brüsszeli plenáris ülésén megszavazott állásfoglalásban a képviselők emellett ismét kimondták, hogy a lengyel jogállamisági helyzet az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozza magában. A dokumentumban gyors cselekvésre szólították fel az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsot, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy fennáll-e a veszélye a közösségi alapértékek csorbulásának Lengyelországban. Az állásfoglalás nem kötelező érvényű, de elemzők szerint tovább fokozza majd a nyomást az Európai Unió tagállamain.

Beszakadt a jég a Főkert munkatársai alatt

Publikálás dátuma
2018.03.01. 13:43
Ilyen fagyba dermedt a táj országszerte - A felvétel orfűn készült, a Pécsi-tó partján - Fotó: Sóki Tamás/MTI

A fővárosi cég emberei a nádat vágták a Feneketlen-tónál, amikor - a Klubrádió jelenlegi információi szerint - három ember esett bele a fagyos vízbe, egyikük derékig elmerült, a többieknek kellett kihúzni. A rádió munkatársának a helyszínen elmondták, hogy nádaratással minden évben próbálkoznak, ha nincs jég, akkor csónakkal, de úgy sokkal körülményesebb. Most ki akarták használni, hogy a rendkívüli hidegben befagyott a tó nagy része.

Áder visszaküldte a margitszigeti teniszközpont építéséről szóló törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök csütörtökön azt a törvényt, amelyet a budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt héten a parlament - informál az MTI.

Ahogy Áder János írta, álláspontja szerint a hatástanulmányokkal nem igazolt, kellően elő nem készített és az érintettekkel nem egyeztetett törvény, amely garanciák nélkül enged eltérést számos jogszabálytól, veszélyezteti a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.  Az államfő levelében hivatkozik a jogalkotási törvényre is, amelynek szerinte több ponton nem tesz eleget a jogszabály, amelyet február 19-én egyéni képviselői indítványként nyújtott be Szűcs Lajos fideszes képviselő, és amelyet február 20-án kivételes eljárásban tárgyalt és fogadott el a Ház.