Halál Bajánál - Egy embert feszítővágóval vágtak ki a roncsból

Publikálás dátuma
2018.03.01. 13:55
Fotó: MTI/Donka Ferenc

Egy ember életét vesztette, amikor három személygépkocsi összeütközött Baja határában csütörtök délelőtt - közölte Horváth Erika, a megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. Az elsődleges információk szerint az 511-es út 3-as kilométerénél történt ütközés során az egyik jármű az árokban a tetejére borult, a másik kettő az úton maradt.

Az egyik autóból a bajai hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki az egyik sérültet, az életét azonban már nem tudták megmenteni a mentősök. A balesetben öten megsérültek, őket kórházba vitték - írta a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. A rendőrség a helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárta.

Szerző
Frissítve: 2018.03.01. 17:40

"Fantomnebulók" az alapítványi iskolákban - Lecsapott a NAV

Publikálás dátuma
2018.03.01. 11:21
Illusztráció: Shutterstock
Nyíregyházi alapítványi iskolákat irányító, állami normatív támogatással visszaélő bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte az adóhatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Simon Béla elmondta, a bűnszervezet tagjai alapítványi intézményeket hoztak létre azért, hogy jogtalan támogatáshoz jussanak. Az alapítványok fenntartásában működő iskolákban olyan diákok után is igényeltek állami támogatást, akik valójában nem vettek részt az oktatásban. Több megyei településről - későbbi nyeremények ígéretével - "fantomnebulókat" toboroztak, a jogtalan elszámoláshoz pedig hamis dokumentumokat készítettek.

Az így szerzett pénzből többek között nagyobb értékű gépjárműveket vásároltak, a nyomokat pedig szlovák és Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégekkel próbálták eltüntetni. A nyomozók Magyarországon egyedinek számító luxus sportkocsi mellett ingatlant, nagyobb értékű traktorokat és egymillió forint készpénzt is lefoglaltak. A költségvetésnek okozott mintegy nyolcvanmillió forintos kár teljes mértékben megtérült.

Múlt szerdán tájékoztatták az MTI-t arról, hogy elrendelte három ember előzetes letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság, mert egy alapítványi iskola fenntartóiként jogosulatlanul igényeltek állami támogatást. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője akkor elmondta: M. I.-t, H. M.-t és Sz. D.-t vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítják.

Szerző

Vádemelés a polgármester ellen, bukhat az ügyvéd is

Publikálás dátuma
2018.03.01. 11:01
Illusztráció: Shutterstock
Egy szabolcsi polgármester, ügyvéd ismerőse kérésére, arra utasította az önkormányzat ügyintézőjét, hogy - jogosulatlanul - ingyen kérjen le tulajdoni lapokat a nyilvántartásból. Mindhármójuk ellen vádat emeltek, írja az MTI.

Hivatali visszaélés bűntettével vádol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy ügyintézőt, aki polgármestere utasítására 137 esetben szerzett be jogellenesen tulajdoni lapokat. Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta: a vádirat szerint a szabolcsi település önkormányzatánál több évtizede köztisztviselőként dolgozó ügyintézőt a polgármester 2015 elején arra utasította, hogy különböző ingatlanok tulajdoni lapjait kérje le számára.

Az ügyintéző ezt ingyenesen csak hivatali feladatainak ellátásához tehette volna meg, más célból viszont nem, és ezzel a vádlottak tisztában voltak - ismertette a főügyész. A vád szerint a polgármester arra is utasította az ügyintézőt, hogy a jogosulatlan lekérdezéseket úgy tüntesse fel a rendszerben, mintha közérdekű bejelentések elintézéséhez kellenének. A település vezetője mindezt ügyvéd ismerőse kérésére tette, aki nyolcvannyolc esetben fel is használta a jogosulatlanul lekért tulajdoni lapokat munkájában.

A bűncselekmény révén kár is érte az önkormányzatot, mert a jogosulatlan lekérdezések miatt 302 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a polgármesteri hivatalt a Földmérési és Távérzékelési Intézet.

Az ügyintézőt tettesként, a polgármestert és az ügyvédet felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyész, aki azt indítványozta, hogy a bíróság mindhármukra felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki - tette hozzá Zsíros Zsolt.

Szerző