Öt magyar versenyzővel kezdődik az atlétikai vb

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:53
Baji Balázs szombaton kezd a 60 méter gát előfutamában Fotó: AFP/Glyn Kirk

Öt magyar versenyző indul a csütörtökön kezdődő birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon. Ami az esélyeket illeti: a súlylökő Márton Anita éremért ment Angliába, Baji Balázs (60 méter gát) és Krizsán Xénia (ötpróba) a legjobb nyolc közé kerülésre pályázik, a gátas Kozák Luca és Kerekes Gréta pedig a középdöntőbe jutást tűzi ki célként.

Az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes Márton Anita az elutazás előtt elmondta, a dobogós helyezés mellett szeretné megjavítani 19,33 méteres országos csúcsát is. A Békéscsabai AC versenyzője (akinek idei legjobbja 18,87 méter) kiemelte, a világranglista éllovasa, a jamaicai Thomas-Dodd és a szabadtéri világbajnok kínai Kung Li-csiao mellett várhatóan a lengyel Guba lesz a legnagyobb ellenfele az éremért. A súlylökőknél nem rendeznek selejtezőt, a pénteki fináléban a 16 indulóból három kísérlet után a legjobb nyolc lökhet még kettőt, majd a legjobb négy marad az utolsó sorozatra.

A tavalyi londoni vb-n 110 méter gáton bronzérmes Baji Balázs szombaton kezd a 60 méter gát előfutamában. Másnap kerül sor az elődöntőre és a döntőre. Az Év sportolójának választott gátas idei 7,60 másodperces idejével 12. a nevezési listán, a mezőny erőssége és a szám kiszámíthatatlansága miatt a fináléba jutása jó eredménynek számítana.

A vb összdíjazása 2,464 millió dollár lesz, az aranyérmesek 40-, a második helyezettek 20- ezer, a harmadikok 10 ezer dollárt kapnak.

Szerző

Elnöki kiállás a korrupció ellen

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:38
Fotó: AFP

A román államfő kiállt a korrupció visszaszorítása mellett. Klaus Iohannis egyúttal támogatásáról biztosította a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) az igazságügyi minisztériummal szemben. Az ugyanis a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte. A DNA nagy kárt okozó ügyekben illetékes, illetve azokban, amelyek gyanúsítottja köztisztviselő. Iohannis szerint hatékonysága kétségbevonhatatlan.

Szerző

Újságíró-gyilkossság - Fico irodájáig érnek a maffiaszálak

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:33
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjáig, a Robert Fico vezette Smerig, sőt egészen a miniszterelnök hivataláig érnek az olasz maffiaszálak. Ez derült ki a brutálisan meggyilkolt Jan Kuciak utolsó, befejezetlen riportjából, amelyet halála után hozott nyilvánosságra az Aktuality portál. A ’Ndragheta szlovákiai ténykedésének feltárásán az aktuality.sk és Kuciak nem magányosan, hanem a Cseh Oknyomozó Újságírásért Központtal, az olasz Investigative Project of Italyval és a nemzetközi Organized Crime and Corruption Reporting Projecttel közösen dolgozott. A brutális kettős gyilkosság után (Jan Kuciakkal együtt lőtték agyon élettársát is) Tibor Gaspar szlovák rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón maga is megerősítette azt az információt, hogy a merényletnek lehetnek Csehországba vezető szálai is. A prágai rendőrség is hasonló véleményen lehet, mert úgy ítélte meg, hogy Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró élete is veszélyben lehet, ezért a továbbiakban védőőrizetet kap, közölte a prágai Respekt hetilap információja alapján a pozsonyi Új Szó. Holcova ugyanis az elmúlt másfél évben együtt dolgozott Kuciakkal azon a tényfeltáró riporton, amely befejezetlenül is képes volt megrengetni a szlovák politikát.

A nyilvánosságra hozott riportból kiderül, a történet 13 évre nyúlik vissza, és már a második Dzurinda-kormány is érintett lehet egyik minisztere, a fiatal újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított Pavol Rusko személyében. A Markíza tévé korábbi tulajdonosa, nagyvállalkozó ellen több büntetőeljárás is folyik, Rusko nemrég meg is fenyegette az újságírót, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy meggyilkolása mögött is valóban ő állna. Az viszont kiderült, hogy ő hozta össze az olasz maffia Szlovákiába menekült képviselőjével azt a fiatal modellt, Mária Troskovát, aki viszont jelenleg Robert Fico miniszterelnök asszisztense. A szlovák rendőrség tegnap, a cikk megjelenése után jelezte, Troskovát is kihallgatják, hiszen 2011-ben közös céget hozott létre az olasz „üzletemberrel”, Antonino Vadalával. Vadala mellett több olasz „vállalkozó”, a ’Ndragheta több családja is az oknyomozó célkeresztjébe került. Közülük többen is a Smer nyílt támogatói.

Nem bíznak a rendőrségben
„Folytatnunk kell, amit Jano elkezdett”, nyilatkozta Monika Tódová, Szlovákia legismertebb oknyomozó riportere, a Denník N munkatársa az Új Szónak. A rendőrfőkapitány arra biztatta az újságírókat, hogy ha veszélyeztetve érzik magukat, forduljanak védelemért a rendőrséghez. Ám több újságíró jelezte, nem bíznak a rendőrségben. Todova szerint nem is bízhatnak a hatóságokban, mindaddig, míg nekik kell felderíteniük nyilvánvaló adócsalásokat, míg a médiajelzések ellenére sem indít az adóhatóság kivizsgálásokat, a bűntettek pedig büntetlenül maradnak, főleg azok, amelyek befolyásos emberekkel függnek össze.

Szerző