Nemzeti konzultáció - Pert nyert a Helsinki Bizottság

Publikálás dátuma
2018.02.28. 13:40
Nemzeti konzultációs kérdőív, 2017 április. Fotó: Tóth Gergő
Ma hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék a Helsinki Bizottság kontra Miniszterelnök Kabinetiroda személyiségi jogi perben, tudósít az Index.

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben fordult bírósághoz a nemzeti konzultáció miatt, mivel szerintük a konzultációs íven szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. Az ív 5-ös pontja, illetve a tételmondathoz fűzött magyarázat név szerint említi a Helsinki Bizottságot, a Helsinki szerint hamis állítások között.

A bíróság azt mondta ki ma, hogy a Helsinkivel kapcsolatos állítás, amely szerint „védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat“, a Magyar Helsinki Bizottság valós jogvédő tevékenységét hamis színben tünteti fel. Ugyanis jogvédő szervezetként nemzetközi egyezményekben meghatározott személyi körnek, a menedékkérőknek, menekülteknek és hontalanoknak nyújt jogi segítséget.

A Helsinki beadványában azt kérte: a konzultáció megalkotásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen nyolcmillió forint sérelmi díjat. A bíróság az összeget eltúlzottnak találta, ezért a kabinetirodát 2.000.000 Ft sérelemdíj megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, a Miniszterelnöki Kabinetiroda fellebbezett.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

A lengyelek már készülnek a Békemenetre

Publikálás dátuma
2018.02.28. 12:53
Lengyelek a Békemeneten, 2013. Fotó: Népszava
Néhány órával azután, hogy Bayer Zsolt meghirdette a március 15-i békemenetet, közzétették a radikálisan jobboldali Gazeta Polska lap klubjai, amelyek eddig is biztosították a lengyelek részvételét a CÖF menetein, hogy ismét megszervezik támogatóik budapesti utazását - írja a Napi.hu.

Már programot is hirdettek, melyre minden lengyelt és "hazafias szervezetet" meghívtak. A menet március 13-án indul Varsóból, az Intercityvel.

Orbán Viktor hivatalos megemlékezésére 15-én a Bem-szobortól vonulnak majd, és tervezik, hogy az ünnepségen felszólal a delegációt vezető Tomasz Sakiewicz szerkesztő is.

A részvétel feltétele, hogy a Gazeta Polska Klubjai Alapítvány külön e célra nyitott számlájára befizessenek egy összeget - a név, a születési idő és a lakóhely megadásával - március 7-ig. Az all-inclusive kirándulás ára tartalmaz még apró ajándékokat is, amelyeket a magyar barátoknak lehet adni.

Szerző

"Visszaadjuk a kormánynak az alamizsnát" - Akció az Emmi-nél

Publikálás dátuma
2018.02.28. 12:19
A minisztérium impozáns épülete az Akadémia utcában - Google Street View

A Fidesz-kormány az elmúlt nyolc évben végig hazudott az embereknek az egészségügy állapotáról - indította az "alamizsnaszórásos" akcióját az Emmi épülete előtt Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

Magyarországon ma egészségügyi vészhelyzet van, mert nincs elegendő orvos, ápoló, és nem elégséges a finanszírozás, ezt Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta. Elmondta, jelenleg nincs kormányzati akarat a helyzet javítására, arra azonban van, hogy magánosítsák az egészségügyet. Ezért kellett, hogy állami kézbe kerüljenek az intézmények - jegyezte meg. Lesz egy gazdagoknak szóló magánegészségügy, a kevésbé tehetőseknek pedig lesz egy szegényes állami ellátás - magyarázta.

A Klubrádiónak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt ma reggel elmondta: ellentétben azzal, amit Éger István, a MOK elnöke vélelmezett,  a dolgozóknak nincs politikai motivációjuk, csupán szeretnék ellátni a munkájukat úgy, hogy a fizetésből meg is tudjanak élni. A MOMSZ és a Független Egészségügyi Szakszervezet korábban az elégedetlenség miatt tüntetést és sztrájkot helyezett kilátásba.

Szerző
Frissítve: 2018.02.28. 15:26