Német bíróság: kitilthatják a régi dízeleket a nagyvárosokból

Publikálás dátuma
2018.02.27. 14:44
Illusztráció: Shutterstock
Ki lehet tiltani az Euro 6-osnál régebbi, korszerűtlenebb dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban a szövetségi közigazgatási bíróság kedden kihirdetett döntése alapján, tudósít az MTI.

A döntés szerint a német önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát azzal a céllal, hogy az adott település levegőjének minősége megfeleljen az európai uniós előírásoknak, de ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást.

A bíróság két város, Stuttgart és Düsseldorf ügyében döntött, de az ítélet irányadó a többi 17 nagyvárosnak is, ahol a főleg a dízelmotorok üzemelése révén keletkező nitrogén-oxid-szennyezés meghaladja a levegőminőségi előírásokban rögzített határértéket. A bíróság kötelezte az önkormányzatokat, hogy vegyék fel a dízelüzemű járművek kitiltásának lehetőségét a levegőminőség javítását célzó intézkedési tervükbe.

Stuttgart esetében kikötötték, hogy első lépésként a régebbi - például az Euro-4 környezetvédelmi besorolású - motorral  működő járművek kitiltását kell mérlegelni, és az Euro-5 besorolású motorral szerelt járművek használatát legkorábban 2019 szeptember 1-jétől korlátozhatják. Azt is meghagyták, hogy bizonyos foglalkozási csoportokra és az érintett területek lakosságára kivételeket kell meg megállapítani.

Mindez több millió tulajdonost érinthet. Járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, és ebbe Andreas Korbmacher tanácsvezető bíró szavai szerint bele kell törődniük, kártérítést nem követelhetnek. A motor átalakítása a gyártókat terhelheti meg milliárd eurós nagyságrendű költségekkel.

Németországban nagyjából 15 millió dízelautót tartanak forgalomban, többségük hazai gyártmány. Az esetleges tiltások nem érintenék a nagyjából hatmillió Euro-6 besorolású járművet, így mintegy kilencmillió autó használatát lehet korlátozni. Azonban több millió dízelüzemű kisbusz, autóbusz, teherautó és kamion is közlekedik a német utakon.

Szerző

Nápolyban viccet csinálnak a hideg időből - Euróért árulják a hógolyókat

Publikálás dátuma
2018.02.27. 14:09
Olaszország behavazva - AFP fotók
Róma után Nápolyt is hótakaró fedte be kedden, amely megbénította a légiforgalmat és a vasúti közlekedést is - írja az MTI. Azért persze mindez nem csak tréfás dolog, a rendkívüli hidegben egy hajléktalan megfagyott a milánói vasútállomáson.

Havazásra ébredt Nápoly és térsége. A ritkán eső hó megbénította a tömegközlekedést, a vasúti forgalmat és néhány órára lezárták a Capodichino nápolyi repülőteret. A dél-olaszországi városban zárva tartanak az iskolák és a hivatalok is. Hó fedi a Vezúv vulkánját is. A nápolyi piacon tréfából egy euróért árulják az előre megformázott hógolyókat.

Második napja szünetel a tanítás Rómában is, ahol a hétfői sűrű havazás után megérkezett a fagy. Zárva tartanak a közhivatalok és akadozik a forgalom a jeges utak miatt. Hó alatt van Közép- és Dél-Olaszország nagy része is.  A leghidegebbet, mínusz 36 Celsius-fokot a Mont Blanc-hegy olasz részén mérték. Csütörtöktől Itália északi részén újabb hidegfrontot várnak, miközben Rómában és délebbre az előrejelzések szerint afrikai meleg levegő érkezik sok esővel.

lásd még: Havazás Magyarországon  - Korlátozások öt megyében

Szerző

Lángba borult az adóhivatal

Publikálás dátuma
2018.02.27. 13:39
Lángokban az adóhivatal. Kép: Facebook/Ladislav Miko
Tűz ütött ki a kassai adóhivatal épületében, Szlovákiában, olvasható az SME.sk oldalán. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta.

A tűz kedden délelőtt, fél 11 után terjedt szét. Az épületet evakuálták, senki sem sérült meg.

A hivatal Vasút utcai (Železničná ulica) épületéhez számos járművel érkezett ki a tűzoltóság, hogy megfékezze a lángokat, munkájukat az erős szél nehezíti. Biztonsági okokból a környékbeli házakat is kiürítették, az evakuáláshoz buszok is érkeztek a helyszínre.

Szerző