Előfizetés

Elszántak a köztisztviselők

 Befejeződött az önkormányzati köztisztviselők ötnapos munkabeszüntetése, amivel általános béremelést és különösen a szegényebb önkormányzatoknál tizedik éve minden bérrendezésből kimaradt kollégáik helyzetének javítását akarják elérni. A tiltakozó akciókat szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) vezetője arról tájékoztatta a Népszavát, hogy ma ismét levelet írnak a miniszterelnöknek: jelölje ki a kormány tárgyalódelegációját a kötelező sztrájktárgyalásra, ha ezt nem teszi, kénytelenek lesznek bírósághoz fordulni. Megállapodni ugyanis nem köteles a a kormány az érdekvédőkkel, de tárgyalni velük igen - tette hozzá Boros Péterné, a szervezet elnöke.

Az MKKSZ vezetője szerint a tagság elszánt abban, hogy a béremelések elmaradása miatt folytatni kell a tiltakozó akciókat, ennek formájáról a közeli napokban hoznak döntést.

Orbán megint kirepült a Parlamentből

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.02.20. 06:07
Illusztráció/Népszava fotó

Újra a miniszterelnök nélkül ülésezett a parlament, pedig az MSZP, a Jobbik és az LMP is kérdezte volna Orbán Viktort. Három hete, amikor a rendkívüli ülésen arra vártak válaszokat a kormányfőtől, hogy miért fogadtak be titokban 1300 menekültet, miért telepítettek le 20 ezer gazdasági bevándorlót, miért engedtek be orosz bűnözőket az országba és miért üzleteltek tisztázatlan hátterű Naffákkal, Pharaonokkal, akkor Orbán Bécsben tartózkodott. Most Szófiában tárgyalt. Tóth Bertalan MSZP frakcióvezető - aki a pártjából egyedül jelent meg az ülésen, mivel képviselőtársai ajánlásokat gyűjtöttek – azt mondta: az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya az Elios-ügy, amelyben a miniszterelnök családja is érintett.

A Jobbik képviselője, Szilágyi György szerint bűnszövetségben elkövetett cselekmény az Elios közvilágítási programja, Orbáné egy „maffiakormány”, a miniszterelnök gyáván bujdokol, míg a fideszesek falaznak neki, a közmédia pedig hallgat. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint is fordulópont a Tiborcz-ügy. Az ellenzéki politikus felidézte az elmúlt évek parlamenti üléseit: "ha azt kérdeztem Orbántól, mit szól ahhoz, hogy a kormányzása alatt duplájára nőtt a kivándorlás az országban, azt válaszolja: Soros. Ha azt kérdezem, miért nincsenek kréták az iskolában szintén így reagál."

Habár Orbán nem tette tiszteletét a parlamentben, fideszes beosztottjai megidézték a szellemét. Dömötör Csaba a propagandaminisztérium államtitkára például a szocialista Tóth Bertalannak azt üzente, hogy Karácsony Gergely az MSZP csődgondnoka. Kövér László házelnök sem okozott meglepetést, amikor közölte: az LMP miniszterelnök-jelöltje szerinte egy óvodás képességeit is alulmúlja.

Utcára kerülhetnek a gyermekes családok
Leszavazta hétfőn az Országgyűlés fideszes többségű házbizottsága, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják A Város Mindenkié (AVM) csoport törvénymódosító javaslatát, amely megakadályozná a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Az AVM szerint a döntésnek súlyos következményei lesznek, hiszen a moratórium lejártakor (május 1-től) ezrek válnak azonnal kilakoltathatóvá.
A törvénymódosítással egyrészt azt szerették volna mihamarabb elérni, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi kötődésű gyermekes családoknak. A módosító továbbá – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne. J.D.

- A jogállami díszletek még megvannak, egyébként színjáték az egész – értékelt lapunknak Szentpéteri Nagy Richárd. A politológus szerint Orbánék 2010 és 14 között, amikor megvolt a kétharmaduk, rengeteg közjogi torvényt hoztak, hatalmas munkát végzett a parlament: gombnyomogatásban. Mióta nincs kétharmad, sok a trükközés. Szentpéteri Nagy példának az érvénytelen kvótanépszavazás utáni alkotmánymódosítást hozta, amikor a parlamentben sem tudták átnyomni a javaslatot, de az Alkotmánybírósággal elfogadtatták azt.

Orbán a légmentes határvédelemről
Az EU ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába, s nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét – ezt mondta tegnap Szófiában Orbán Viktor. Az erről szóló javaslat - melyet átadott a bolgár miniszterelnöknek is - egyik pontja, hogy minden schengeni tagállamnak teljesítenie kell határvédelmi kötelezettségét, ha pedig erre nem képes vagy nem hajlandó, akkor „egy országgal beljebb kell helyezni" ezt a védelmi vonalat, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.Kancellári hátszéllel futott körbe az országban az Elios

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.20. 06:06
A székház - Google Street View

Újabb jele van annak, hogy Orbán Viktor uniós pályázati csalással hírbe hozott „olafos” vejének, Tiborcz Istvánnak keze alá dolgoztak az állami hivatalok – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál megtudta, hogy az uniós pályázatokat kezelő Lázár János vezette Miniszterelnökség a magyar adófizetők pénzéből 881 millió forinttal finanszírozta azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezett csalás keretében nyert meg Orbán vejének érdekeltsége. Az OLAF szerint 35 önkormányzatot érintett az Elios-csalássorozat mintegy 13 milliárd forint értékben. Nemcsak a tenderek elnyerésének folyamata volt csalárd, később a közvilágítást is jelentősen túlárazva adta a városoknak a miniszterelnöki vőhöz kötődő vállalkozás. Az önkormányzatok felénél az unió a közvilágítás megújításának nem a teljes összegét, csak 85 százalékát vagy felét támogatta. Ezeknek az önkormányzatoknak fizette ki a miniszterelnökség a pályázati önrészt, így ezek a forrásszegény önkormányzatok is pályázhattak és új közvilágítást rendelhettek Tiborcz István érdekeltségétől. Ami különösen feltűnő, hogy a Lázár vezette kancellária előzékenyen már akkor átvállalta az önrész kifizetését, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába, azaz előre be akarták biztosítani, hogy az önkormányzat végül mindenképpen fizetni tudjon az Orbán-vőhöz köthető cégnek, illetve hogy a települések biztosan belemenjenek az ügyletbe.

Ugyancsak állami segédlettel elkövetett csalás gyanúja sejlik fel az Orbán felcsúti oligarchája, Mészáros Lőrinc azonos nevű fiához kötődő vadásztársaság ügyében, amelyet a hvg.hu tárt fel. Tavalyelőtt nyáron az ifjabb Mészáros által elnökölt Hidashát-Bélmegyer vadásztársaság úgy szerezte meg egy terület vadászati jogát a több évtizede ott vadászó helyi gazdák alkotta vadásztársaság elől, hogy később kiderült: az erről döntő közgyűlésen a Mészárosék mellett szavazó meghatalmazottak szabálytalanságok zömét követték el. A hírportálnak a helyi gazdák elmondták: Mészárosék előbb a vadászterületük közepén lévő kastélyt szerezték meg, majd a furcsaságokkal teli közgyűlés után kiszorították a helyi gazdákat saját földjeikről, akik attól kezdve tétlenül nézhették, ahogy a felcsúti oligarcha és kompániája helikopterrel járt a földjeikre vadászni. Végül három helyi vadász a Békés megyei Járásbírósághoz fordult, amely elsőfokú határozatában kimondta, hogy törvénysértés áldozatai lettek a bélmegyeri vadászok.