Dobogón a magyar tehetség Katarban

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:58

Szép magyar gyorsasági motorsport siker született Dohában, ahol a katari nemzeti bajnokság Superstock 600 kategóriájában Kovács Bálint a dupla futamos hétvége első versenyén harmadik, míg a másodikon az 5. helyen végzett. A H-Moto Team 16 éves motorosa remeklésének köszönhetően már a hatodik pozícióban várja a folytatást összetettben. A következő fordulóra március 15-18. között kerül sor, ami egyben a MotoGP szezonnyitója is lesz.

Szerző

Somogyi és Bacsó emlékezete

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:09
A Népszava koszorúi a sírokon. FOTÓ: Népszava

Szombaton volt a 98. évfordulója, hogy horthysta különítményesek meggyilkolták a Népszava főszerkesztőjét, Somogyi Bélát és fiatal kollégáját, Bacsó Bélát. A két újságírónak azért kellett meghalnia, mert a lap cikkeiben szót emelt a fehérterror ellen. A szociáldemokrata Somogyinak erre minden erkölcsi alapja megvolt: ő a vörösterrort is elítélte. A tisztek elrabolták, majd a megyeri Duna-parton agyonlőtték és a vízbe dobták áldozataikat. A tettesek közül a későbbi nyilas Kovarcz Emilt a háború után kivégezték, társai büntetlenek maradtak.

Szerző

ENSZ-szervezet bírálja a magyar kormányt

Az ENSZ menekültügyi szervezetét megdöbbentik az újabb magyarországi határszigorítások és a menedékkérőkért és a menekültekért dolgozó civil szervezeteket célba vevő törvénytervezet

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) súlyos aggodalmának adott ma hangot azok miatt a magyar határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére. Egyidejűleg felszólította a magyar kormányt arra is, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától.

Az utóbbi hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül. Miután azokat a menedékkérőket, akik a pengés drót határkerítésen át próbálnak meg bejutni az országba, automatikusan visszaviszik a határ túloldalára, Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi védelmet keresnek, egyértelműen megszegve a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit.

Az ENSZ menekültügyi szervezetét egyúttal komolyan aggasztja az a három új törvényjavaslat, amelyet a magyar kormány február 13-án terjesztett be az Országgyűlés elé. Ezek a törvényjavaslatok nyíltan azokat a szervezeteket állítják célkeresztbe, amelyek a menedékkérőket és a menekülteket segítik a megérkezésük és az országban tartózkodásuk ideje alatt. „Menedéket kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket kérőket” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az elmúlt időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás segítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok tevékenységét. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy segíteni kellene, nem pedig akadályozni” – tette hozzá Montserrat Feixas Vihé.

Magyarország az utóbbi években egyre erőteljesebb korlátozásokat léptetett életbe a menedékkérőkkel és menekültekkel szemben. A határ mentén a fizikai akadályok kiépítése, illetve a megszorító jogi szabályozás és gyakorlat bevezetése csak fokozta azoknak az embereknek a szenvedéseit, akik igen gyakran elviselhetetlen körülmények elől menekültek el a hazájukból.

Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi védelmet kereső emberek számára a belépést az ország területére. Egyúttal az UNHCR arra szólítja fel az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a szóban forgó törvényjavaslat csomagot. Alapvető fontosságú, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett maradjon a menekültek és menedékkérők védelme iránt, beleértve a civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepének és erőfeszítéseinek a segítését is.

Szijjártó az ENSZ-t támadja
Ha valaki Veszi a fáradtságot és elolvassa Soros György stratégiai terveit az Európa számára szükséges bevándorlási folyamatok ösztönzéséről, akkor egyértelművé válik a szándékok egybeesése az ENSZ csomagja és Soros György terve között. Márpedig a magyar kormány nemet mond a Soros-tervre és elutasít minden bevándorláspárti kezdeményezést - hangsúlyozta a kormánypárti Magyar Idők szombati számában megjelent cikkében Szijjártó Péter külügyminiszter. Aláhúzza: az ENSZ vitaindító anyaga súlyosan elfogult, szélsőségesen bevándorlópárti. Szerinte a világtörténelem egyik legbizarrabb és legvisszataszítóbb célja, hogy a világ akkor lesz szép, ha a nemzetek eltűnnek, felolvadnak egy nagy olvasztótégelyben.

Szerző