"Tudatalatti üzenetekért" kell életük végéig ülni török újságíróknak

Publikálás dátuma
2018.02.16. 17:23
Isztambuli tüntetők, bebörtönzöttek képeivel, 2017. december 2-án. Fotó: OZAN KOSE / AFP
Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót. „Tudatalatti üzenetek” küldésével is vádolták őket: az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel - tudósít az MTI, a Dogan török hírügynökség alapján.

A per hét érintettjéből a hat fogva tartottat az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek, a hetedik vádlottat felmentették. Az elítéltek között három ismertebb név is szerepel: Nazli Ilicak, Ahmet Altan és testvére, Mehmet Altan. Ilicak és az Altan testvérek a puccskísérlet előtti napon egy TV-műsorban állítólag "tudatalatti" üzeneteket küldtek a nézőknek.

A 73 éves Nazli Ilicakot 2013-ban pont azért bocsátották el a Sabah című legfőbb kormánypárti napilaptól, mert bírálta a korrupciós botrányban érintett minisztereket. Ilicak az 1980-as katonai puccs után egy ideig börtönben ült. Az 1999-es választásokon az Erény Pártja parlamenti képviselője lett. Miután a politikai tömörülést 2001-ben feloszlatták, Ilicakot öt évre eltiltották a közélettől. Az újságírónő a Sabah mellett a Hürriyet, a Yeni Safak, a Takvim és a Bugün című napilapok munkatársa is volt. A puccskísérlet után két héttel, 2016. július végén tartóztatták le.
A 65 éves Mehmet Altan publicista, egyetemi oktató és több politikai témájú könyv szerzője. Testvére, a 67 éves Ahmet Altan regényíró, valamint volt alapítója és főszerkesztője a Taraf című betiltott ellenzéki napilapnak. Őket 2016 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba. A török alkotmánybíróság egy idén januári határozata jogsértésre hivatkozva elrendelte Mehmet Altan szabadlábra helyezését, de néhány órával később az illetékes török büntető törvényszék ismét megvizsgálta az ügyét, és úgy döntött, továbbra is fenntartja vizsgálati őrizetet, és Altan rács mögött maradt. Testvére, Ahmet Altan a pénteki ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán azt mondta, hogy életében nagyon sokszor fogták már perbe, de a bíróság most először követett el alkotmányellenes bűncselekményt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban kijelentette, hogy a terrorizmus "nem magától terem", "kertészei" a vezércikkírók, véleményvezérek. "Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt" - fogalmazott Erdogan.

A Török Újságírók Egyesületének (TGS) február 16-ai adatai szerint jelenleg 150 újságírót tartanak fogva Törökország börtöneiben. A puccskísérlet óta tartó rendkívüli állapot keretében egyúttal száznál is több médiaintézményt bezártak. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

A hatalomátvételi kísérlet utáni indult perekben katonákra szabtak már ki életfogytiglani szabadságvesztést, de újságírókra eddig még nem.

Egy újságírót elengedtek
Deniz Yücelt, a Die Welt újságíróját egy év fogság után engedték ki a börtönből pénteken, írja a Welt. A 2016-os puccskísérlet utáni tisztogatásokban Yücelt is terrorizmussal, illetve erőszakra való felbujtással vádolták a török hatóságok.
Yücel török-német kettős állampolgár, így az ügyének a két ország diplomáciai kapcsolata szempontjából is kiemelt jelentősége volt: érdekében Angela Merkel német kancellár személyesen folytatott megbeszéléseket Binali Yildirim török miniszterelnökkel.

Szerző

Sokkoló! 150 ezer amerikai diáknak volt már része iskolai lövöldözésben

Publikálás dátuma
2018.02.16. 16:49
FOTÓ: RHONA WISE / AFP

A szerdai, 17 halálos áldozatot követelő floridai iskolai lövöldözés újra a középpontba állította a fegyvertartással kapcsolatos aggályokat az Egyesült Államokban. Egy, a napokban megjelent összesítés szerint idén ez már a 18. iskolai lövöldözéses eset volt az államokban.

A Washington Post azonban egy még sokkolóbb adattal állt elő: az elmúlt mintegy két évtized híradásait elemezve kijelenthető, hogy az 1999-es Columbine iskolai mészárlás óta már legalább 150 ezer amerikai diáknak van közvetlen, iskolai lövöldözéssel kapcsolatos tapasztalata. Az elmúlt években mintegy 170 amerikai általános- és középiskolában volt lövöldözés. 

Szerző

Divat lett a bocskai Washingtonban?

Bocskaiban, a Horthy Miklós által alapított vitézi rend medálját viselve jelent meg a washingtoni magyar nagykövetségen Kun-Szabó István, aki apja posztumusz díját vette át.

A Hungarian Free Press beszámolója szerint az amerikai fővárosban tartott gálaestet az Amerikai-Magyar Szövetség (AHF) szervezte. Az eseményen beszédet mondott Szabó László nagykövet is, aki „nagyon pozitívnak” értékelte a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatot. Nem sokkal később következett a díjátadó, amelyen Kun-Szabó István lépett a pódiumra, hogy átvegye az apjának ítélt elismerést.

A magyar ügyekkel foglalkozó angol nyelvű weboldal kiemeli: ahogy a nagykövet, úgy a jelenlévők sem tiltakoztak a medál ellen, amelyet az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok történetében még sosem viseltek a washingtoni követség épületében. Mint a szerző kiemeli: mindenki azt visel, amit akar, ám a kitüntetés szimbolikus jelentősége nem elhanyagolható, így hivatalos eseményen „felháborító".

Pedig nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi előfordult az amerikai fővárosban: mint az emlékezetes, Gorka Sebestyén, Donald Trump egykori tanácsadója az elnök beiktatási bálján szintén bocskaiban feszített, s a Horthy által alapított vitézi rend kitüntetését viselte, amelyet egyesek a „náci kollaboránsok érmének” neveznek. Miután ezt a sajtó kiszúrta, és igen nagy botrány lett belőle, Gorka azzal védekezett, hogy csupán apja jelvényét tűzte ki, amelyet az a 60-as években, a rend nagy-britanniai csoportjától kapott.

Szerző