OLAF-ügy: már tudja valamennyi fideszes, mit kell mondania

Publikálás dátuma
2018.02.16. 12:29
Illusztráció: Peter Muller / Cultura Creative

„Minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat” – üzente Gulyás Gergely frakcióvezető a Magyar Nemzet birtokába került, központilag kiadott sorvezetővel. Mint a levélből kiderül, legjobban az egyéni választókerületekben induló képviselőjelöltjeit félti a párt az újságíróktól.

Az iránymutatás három fő részből áll: először is, kitér arra, hogy az OLAF-ügy csak egy brüsszeli kampányfogás Orbán ellen. A második pont szerint már 2014-ben kiderült, igazából minden a legnagyobb rendben van Tiborcz István valamikori cége körül. Harmadikként pedig azt kell majd mondani, hogy igazából ekkor Simicska Lajosé volt a cég. Na persze ez nem teljesen igaz: Simicska inkább csak segített kicsit Tiborcznak, de nem ő gazdagodott. Ha egy újságíró véletlenül ilyesmit találná mondani, a Fidesz emberének el kell ismételnie a hármas pontot, azzal a különbséggel, hogy most így kell kezdenie: „még egyszer megismétlem”. Mindez ismerős lehet Lázár János csütörtöki, kormányinfós szerepléséről.

A párt utoljára a titokban befogadott menekültek kapcsán adtak ki hasonló, kötelező érvényű iránymutatást. A mostani ügy érzékenységében tehát legalábbis felér az előbbihez.

lásd még: Kalocsán is bunda volt Tiborczék lámpapályázata

Szerző

Kalocsán is bunda volt Tiborczék lámpapályázata

Publikálás dátuma
2018.02.16. 12:05
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
A kalocsai önkormányzatnak küldött – lapunk birtokában lévő – OLAF-jelentés szerint a Bács-Kiskun megyei város vezetése is ugyanazt a trükköt dobta be, amit Szolnokról már ismerünk: az utolsó pillanatban megváltoztatták a pályázati kiírás feltételeit, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a Tiborcz-féle Elios drágább ajánlattal is nyerni tudjon. A Harangozó Tamás MSZP-s képviselő által megszerzett dokumentum a szervezett csalás gyanúját erősíti.

A dokumentum szerint pontról pontra ugyanaz játszódott le Kalocsán is, mint Szolnokon. "A kalocsai papírok azt bizonyítják, hogy a cégek és személyek köre, illetve a módszer maga is tökéletesen egyezik a Szolnokon feltárt üggyel", magyarázza Harangozó Tamás. Az MSZP-s képviselő szerint így kijelenthető, hogy egy országosan szervezett ügyről van szó, és joggal állítja az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogy bűnszövetkezet menedzselte a közvilágítási pályázatokat és az uniós források megszerzését. Kalocsán az energiafogyasztás-csökkentési projektekre és közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot 2013. február 11-én lehetett benyújtani. A megelőző munkanapon, vagyis pénteken az irányító hatóság (a pályázatokat kiíró kormányszerv) módosította a kiírást, lehetővé téve, hogy az eredetileg 50 ezer órás élettartamúként szereplő LED-es fényforrások esetében 100 ezer órás élettartammal számoljanak. Ennek az ad jelentőséget, hogy ha papíron hosszabb az élettartam, akkor magasabb vállalási árral számolva is kijön az elvárt megtérülés.

A pályázatokat három „független piaci szereplő” árajánlataihoz viszonyították, ám mindhárom cég (az SMHV Energetikai Kft, a KVIKSZ Kft és a Polar-Studió Kft ajánlatát ugyanaz a személy készítette, ugyanazzal a módszerrel, 5-7 százalékkal az Elios vállalási árai fölé célozva. (Még egy számítási hibára is rábukkantak az OLAF ellenőrei, amely mindhárom „független piaci ajánlatban” azonos formában szerepelt.)

Az Elios pályázatában a költségelemzésnél természetesen a 100 ezer órás élettartammal számoltak, annak ellenére, hogy a gyártó által vállalt maximális élettartam 60-80 ezer óra. A külső műszaki ellenőrök itt is jelezték, hogy további költségek fognak felmerülni a hosszabb üzemeltetés során (a lámpatestek egy részét cserélni kell), amit csak egy 25 évre szóló karbantartási szerződés megkötésével lehetne ellensúlyozni, ettől azonban a kalocsai önkormányzat – csakúgy, mint a szolnoki – eltekintett. Vagyis bemondásra elfogadták és pluszpontokkal honorálták a hosszabb élettartamot, garanciát viszont nem kértek rá: a magasabb árral elérhető profit az Eliosnál landolt, a kockázatot viszont az önkormányzat magára vállalta.

„Ha az irányító hatóság nem módosította volna három nappal a pályázati határidő előtt a felhívást, lehetővé téve, hogy 100 ezer órás élettartamot vegyenek figyelembe, a projekt nem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződésben becsült értékek mellett” - írja az OLAF jelentése, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kormányzati közreműködéssel végrehajtott trükk nélkül az Elios pályázatát ki kellett volna zárni.

A jelentés megállapítja még, hogy itt is a „független auditor” INS Kft. végezte a projekt auditját – többek között a költség-haszon számítás felülvizsgálatát –, és az INS nevében ugyanaz a Mancz Ivette járt el, akinek a neve a szolnoki ügyben is felbukkan, és aki az Elios (vagyis a nyertes pályázó) közvilágításért felelős igazgatója.

A pályázati kiírásban olyan feltételeket írtak elő, amit csak az Elios tudott teljesíteni (a fideszes települések által kiírt, hasonlóan megbundázott pályázatok révén) – így nem csoda, hogy Kalocsán végül csak egyetlen pályázat érkezett: az Eliosé, mintegy 410 millió forint értékben.

Kézivezér
Minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat – üzente Gulyás Gergely frakcióvezető: központi kommunikációs sorvezetőt küldött a Fidesz az egyéni választókerületekben induló képviselőjelöltjeinek. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum tartalma egyezni látszik azzal, amit Lázár János a csütörtöki kormányinfón mondott az Elios-ügyről.  A párt utoljára a titokban befogadott menekültek kapcsán adott ki hasonló, kötelező érvényű iránymutatást.

Felsőbb utasításra hallgattatnák el a diákokat

Publikálás dátuma
2018.02.16. 11:35
Tarnai Kristóf egy tavaly áprilisi tüntetésen

Nem engedték meg a Független Diákparlamentnek (FDP), hogy egy kecskeméti iskolában szervezzenek meg középiskolás tanulóknak szánt rendezvényüket. A Mérce.hu információi szerint az FDP a kecskeméti, alapítványi működésű Katedra Gimnáziumban szeretett volna diákfórumot tartani, ám az intézmény vezetése azt végül "felsőbb utasításra" visszamondta. Az RTL Klub híradója megkereste az igazgatót, aki a történtek után nem akart nyilatkozni.

A rendezvényt ezután a város kulturális központjába tették át, de nem sokkal később ott is lemondták. A diákok több más helyszínen is próbálkoztak, ám sehol nem akarták fogadni őket, mondván, túlságosan "politikainak" minősül a rendezvényük.

- Hasonló okokkal több iskola az esemény plakátjait sem engedte kitenni, valamint pár DÖK-elnök is távol akart maradni tőle, egyikük jelezte a szervezőknek, hogy szerinte "nem látnak eléggé a dolgok mögé" - írta az üggyel kapcsolatban az FDP kommunikációs főkoordinátora, Tarnay Kristóf. Mint fogalmazott, kecskeméti aktivistáik folyamatos ellehetetlenítési kísérlettel néztek szembe. Ám egyelőre úgy tűnik, a fórumot mégis sikerül megtartani jövő hét kedden a helyi Szövetkezeti Székházban. 

A rendezvényen átbeszélik majd az FDP 12+1 pontos követeléslistáját is, amit a február 19-i budapesti demonstrációjuk után küldtek meg az oktatási kormányzatnak. Mivel a szaktárcától semmilyen reakció nem érkezett, Orbán Viktorhoz fordultak: vitára invitálták a miniszterelnököt. Ahogy az várható volt, a nyilvános vitáktól ódzkodó Orbán nem reagált a diákok felhívására, helyette Lázár János kancelláriaminiszter jelezte, nem élnének a lehetőséggel. Az FDP emiatt újabb tüntetést szervez február 23-ára.

Emellett a pártok miniszterelnök-jelöltjeit is vitázni hívták. A szervezet közleménye szerint a meghívókat már elküldték Karácsony Gergelynek (MSZP-Párbeszéd), Szél Bernadettnek (LMP), Vona Gábornak (Jobbik), illetve - a fiatalok optimizmusával élve - Orbán Viktornak is.

Szerző