Előfizetés

Berlin üzent: aggályos a "Stop Soros" törvényjavaslat-csomag

Publikálás dátuma
2018.02.16. 12:20
Michael Roth - Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP
A német szövetségi kormány szerint aggályos a "Stop Soros" elnevezésű törvényjavaslat - infromál az MTI.

Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civiltársadalmi szervezetek munkáját. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az aggályokat "félreérthetetlenül" kifejezésre juttatta a magyar kormány előtt. A politikus kiemelte: akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, a demokrácia alapja, hogy az emberek kiállhatnak a meggyőződésük mellett.

Michael Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl.  A politikus szerint  "csak egy élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fenntartani az értékek közös Európáját".

Kire hatnak leginkább az álhírek?

Publikálás dátuma
2018.02.16. 11:00
Illusztráció: Shutterstock
Az alacsonyabb szintű kognitív képességgel rendelkező emberek fogékonyabbak az álhírekre - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia Facebook-bejegyzésében.

A Genti Egyetem 400 ember bevonásával készített vizsgálata szerint ennek egyik oka lehet, hogy a berögzült hamis információt az illető nem képes felülírni, még akkor sem, ha arról kiderül az igazság, vagyis az első benyomás az igazság hatására sem változik meg. Másik magyarázatként a tudósok a kognitív öregedésre hivatkoznak, miszerint a kor előrehaladtával hanyatlanak az ítélőképességet meghatározó kognitív funkciók.

A felmérés készítői mindemellett a megfelelő oktatás hiányát hozzák összhangba az álhírekkel szemben kialakuló sebezhetőséggel. Más tanulmányok az álhírek ismétlődésében rejlő veszélyekre mutatnak rá: egy amerikai kutatás kimutatta, hogy egy álhír ismétlődő olvasása felerősíti tartalmának hihetőségét. Hiába tűnik elsőre abszurdnak egy hír, a tartalom gyakori olvasása befolyásolja az ítélőképességet, és a valótlan állításokat valószerűnek ábrázolja. A propagandacéllal használt álhírek, olyan viselkedési formák követésére bírhatják az embereket, amiket ellenkező esetben sem vennének fel. Az álhírek jelenléte valós fenyegetettséget jelent egy demokratikus társadalom számára - írja a Scientific American.

Semjén Zsolt és a természetvédelem

Publikálás dátuma
2018.02.16. 10:35
Fotó: Molnár Ádám
A vadászat és a természetvédelem nem szemben álló, hanem egymást erősítő tevékenységek - ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVD) elnöke állapította meg Budapesten, a 25. FeHoVa nemzetközi kiállítás megnyitóján. Hozzátette: az új vadászati törvény értelmében országszerte államilag fizetett tájegységi fővadászok biztosítják a megfelelő minőségű vadgazdálkodást.

Semjén már többször bebizonyította, hogy vadászként - és nem utolsó sorban kereszténydemokrata politikusként - milyen nagy természet- és állatvédő. Emlékezetes: 2011-ben több védett madár- és emlősfaj (mint a a nyári lúd, kanadai lúd, barátréce, menyét, nyuszt) vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legnagyobb megdöbbenésére és felháborodására.

A Magasles nevű vadászati szakblognak adott tavalyi interjújában pedig egyértelművé tette, befogás helyett mit tenne a kóbor kutyákkal: agyonlőné őket. "Ha én kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el" - fogalmazott. Ugyancsak tavaly jelent meg a Semjén által elnökölt OMVD vadász-magazinjában, a Nimródban egy cikk, amely lényegében állatkínzásra buzdított. Az írás azt részletezte, hogyan kell szigetelőszalaggal beragasztott szájú, sebzett kóbor macskával "kiképezni" kotorékvadászatra a terrier kutyát.