Előfizetés

Ismét rendőrök nyüzsögnek a Szcientológia Egyház székházánál

Publikálás dátuma
2018.02.15. 11:14
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Magyar Nemzet munkatársa jelezte: fokozott rendőri jelenlét tapasztalható a Szcientológia Egyház Váci úti székházánál. Az épület előtti járdát szalaggal kerítették el, így a gyalogos közlekedést a túloldalra irányították.  Az autós kijáratot is elállja egy rendőrségi jármű, ezért ott sem lehetséges a ki- és behajtás. A helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazottjai is jelen vannak. A rendőrség csütörtök délután szolgált információval az okokat illetően: NAV-eljárást biztosítanak.

Tavaly októberben szintén rendőrségi kordonokkal zárták le az épület melletti útszakaszt, mint később kiderült: személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyt nyomozás ismeretlen tettes ellen. A hvg.hu akkori információi szerint a szervezetből egy kilépni szándékozó kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, amelyet az egyház hazai vezetés megtagadott, noha az iratok bizalmas információkat tartalmaztak.

ORFK: a rendőrök a NAV-eljárás biztosítási feladatait látják el
A Készenléti Rendőrség járőrei a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a NAV által folytatott eljárás biztosítási feladatát látják el a Magyarországi Szcientológia Egyház budapesti központjánál - közölte a rendőrség az MTI megkeresésére.
A NAV zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát, teszi hozzá az MTI.

Lásd még: Bejutottunk a szcientológusok birodalmába

A szuperbaktériumok ellen veheti fel a harcot az új antibiotikumcsalád

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, amelynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC alapján az MTI.

Az új vegyületek felvehetik a harcot a nehezen kezelhető baktériumfertőzésekkel, többek között az MRSA (methicillinrezisztens Staphylococcus aureus) "szuperbaktériummal" - írták a Rockefeller Egyetem kutatói Nature Microbiology című szaklap aktuális számában közölt tanulmányukban.

A gyógyszereknek ellenálló fertőzések, amelyeket az úgynevezett szuperbaktériumok okoznak, a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének számítanak, mintegy 700 ezer ember halálát okozzák évente. A New York-i tudósok talajmintákban kutattak mikroorganizmusok után, mivel a talajban millió apró lény nyüzsög és termel olyan vegyületeket, amelyek talán a kórokozók elleni harcban is hasznosíthatók. Genetikai szekvenálással, vagyis az élőlény teljes örökítő anyagának feltérképezésével vizsgálták meg a több mint ezer talajmintában található organizmusokat. Amikor több mintában is felfedezték a malacidin nevű vegyületeket, úgy érezték, valami fontosra bukkantak. Az anyagot MRSA-fertőzött patkányokon tesztelték. A bőrükön lévő sebeket elmulasztotta a szer. A tudósok most a szer hatékonyságának növelésén dolgoznak. Azt remélik, hogy emberi fertőzéseket gyógyító orvosságot lehet belőle kifejleszteni. 

Egy újonnan felfedezett antibiotikumcsaládról lehetetlen megmondani, mikor jöhetnek a klinikai tesztek, de azt sem, hogy eljut-e ebbe a fázisba - mondta Sean Brady, a kutatás vezetője. Colin Garner, a brit Antibiotic Research (Antibiotikumkutató Intézet) munkatársa szerint jó hír, hogy új antibiotikumot találtak úgynevezett Gram-pozitív baktériumok ellen, mint az MRSA, ám a Gram-negatív baktériumok elleni szerre lenne a legnagyobb szükség. Az utóbbiakat nehéz megfékezni, egyre nő közöttük az antibiotikumoknak ellenállók száma. Ezek a baktériumok tüdőgyulladást, vérmérgezést, húgyúti és bőrfertőzést fertőzést okoznak - mondta el Garner a BBC-nek.

Magas a vérnyomása? - Lépcsőzzön!

Publikálás dátuma
2018.02.15. 10:52
Illusztráció: Népszava
Csökkenti a vérnyomást, erősíti a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogénhormon hiányában szenvedő klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri és izomproblémákra - írja az MTI az Észak-amerikai Menopauza Társaság (NAMS) Menopause című folyóiratában közzétett új tanulmány alapján.

A menopauza után lévő nőknek nehéz a megfelelő mozgásformát kiválasztani, mivel egyes sportok egészségi problémákat okozhatnak. A nagy intenzitású rezisztencia edzés hatékony lehet a korral járó izomvesztés feltartóztatására, ám fennáll a kockázata annak, hogy növeli a vérnyomást. Ezt a negatív hatást ellensúlyozhatja az aerobik és a rezisztencia edzések kombinálása. Erre ideális a lépcsőzés, amely javítja a vérkeringést és erősíti a lábizmokat anélkül, hogy el kellene hagyni az épületet vagy fizetni kellene az edzőteremben. Ráadásul segít a zsírégetésben és csökkenti a csontritkulás kockázatát is.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Ez volt az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a lépcsőmászás miként hat a vérnyomásra, az artériák rugalmasságára. A  magas vérnyomás második stádiumában szenvedő - 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomás -, klimax utáni koreai nőket vontak be, akik hetente négy alkalommal 192 lépcsőt másztak meg naponta kettő-öt alkalommal. A lépcsőzéssel rugalmasabbá váltak ereik, csökkent vérnyomásuk és erősödött lábizomzatuk.

"Ez a tanulmány megmutatta, hogy egyszerű életmódváltások, mint a lépcsőzés hatékony lehet a menopauza negatív hatásainak, az érrendszer és a lábizomzat öregedésének a megelőzésében vagy csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő, posztmenopauzás nők esetében" - idézte JoAnn Pinkertont, a NAMS igazgatóját a medicalspress.com orvostudományi hírportál.

Mint megírtuk, mozogni sosem késő elkezdeni, a testedzés jótékony - betegségmegelőző - hatásai, akár még idősebb korban elkezdve is hamar érezhetőek.