Megmenekülne a bolygó állattenyésztés nélkül?

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:15
Fotó: Shutterstock

A globális felmelegedés fő okának az autók és az ipar szennyezését, valamint az erdőirtást tartjuk, nem az állattenyésztést. Pedig az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint ez a szektor évente 7,1 gigatonna C02-ot termel, amely az emberi eredetű kibocsátások 14,5 százalékának felel meg.

Az állattenyésztés, a feldolgozás, a szállítás, az ürülék bomlása, az emésztés folyamata jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Vajon lassulna-e, ha megszűnne a nagy tenyészállatok nevelése? Ezzel a témával foglalkozik Robin R. White, a Virginia Tech és Mary Beth Hall, az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatója. Ők ketten amerikai viszonylagban állítottak fel egy hipotézist.

Az állatok nemcsak élelmet biztosítanak számunkra, tőlük származó számos terméket használnak fel enyvnek, kerámiákra, kozmetikai célokra, műtrágyának gyertyákra, finomított cukorhoz, textíliához… A lista hosszú, és megszüntetni egyik napról a másikra nem könnyű.

A kutatók kiszámították, hogy ma az Egyesült Államokban az állati eredetű táplálék adja a szükséges energia 24 százalékát, a protein 48 százalékát, a zsírsavak 23-100 százalékát, az aminosavak 34-67 százalékát. A káliumnak, egyes vitaminoknak és más szükséges elemeknek több mint a fele szintén állati eredetű. Pótlásukra növényi pótlást kellene találni. A kutatók mérlegre tették az állattenyésztés szerepét a gazdaságban is. Ez 1,6 millió munkahelyet és 31, 8 milliárd dollár exportot jelent.

A steak, a hot dog, a húsfalatok kivonása 23 százalékos hiányt jelentene, amit növényekkel, nagy részben, 77 százalékban kukoricával lehetne pótolni. Emiatt a termelés struktúrája is változtatásra szorulna. A hús hiánya vitamin-, ásvány- és zsírsav-hiányt is jelentene, amit szintén kompenzálni kellene. Növényekkel végső soron minden lehetne pótolni, de ez kihívást jelentene egy egész nép számára – vonják le a következtetést a kutatók.

A tanulmány bírálói kifogásolják, hogy a kutatók nem foglalkoztak a metángázzal, holott Amerikában a szarvasmarha-tenyésztésben keletkezett metángáz-kibocsátás jóval meghaladja a tűréshatárt jelentő CO2 mennyiségét. A Carbon Balance and Management folyóiratban megjelent idevonatkozó tanulmány szerint a kérődzők által kibocsátott metángáz 11 százalékkal magasabb, mint ahogy eddig felbecsülték. Ennek jelentőségét mutatja, hogy egyes tudósok azt javasolják: genetikailag módosított marhákat tenyésszenek a metángáz-termelés csökkentésére.

Kezdetnek talán elegendő lenne kevesebb marhahúst fogyasztani…

Nemcsak a Valentinok, Asha is ünnepel

Publikálás dátuma
2018.02.14. 10:35
A torta, az ünnepelt és kisöccse, Arun Fotók: MTI/Kovács Attila

A 2013-ban született elefántborjú éppen a szerelmesek és Bálint napján jött a világra, így minden évben ezen a napon ünneplik a születésnapját. Az idei, ötödik évfordulóján Asha különleges, kifejezetten elefántízlés szerint készült tortát kapott - derül ki a Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatójából. A tésztáját zabból, korpából és lisztből készített tortalapok alkották, a krém pedig réti széna szeletekből állt, díszítés gyanánt különféle zöldségeket és gyümölcsöket, többek között banánt és ananászt is tettek, az 5-ös szám pedig kenyértésztából készült

Asha természetesen nem egymaga kebelezte be az egész tortát, hanem jutott belőle a vele egy térben élő anyaállatnak, a 16 éves Angele-nek, valamint az ünnepelt tavaly novemberben született kisöccsének, Arunnak is. Sőt, még az apuka, a szomszéd kifutóban lakó, 17 éves Assam is kapott kóstolót a születésnapi csemegéből.

Az ünnepelt ötévesen már nem számít borjúnak, de még növésben van, és az ivarérettséget is csak évek múlva fogja elérni. A család legkisebb tagja, az alig több mint három hónapos Arun még elsősorban anyatejen él, de már a szilárd táplálék iránt is érdeklődik. Így nővére születésnapi tortáját is elmélyülten tanulmányozta, ormányával szagolta és tapogatta, sőt, egy-két falatot a szájába is betett.

Asha, Arun és a mamájuk a torta romjaival

Asha, Arun és a mamájuk a torta romjaival

Asha születésnapja alkalmából a 14 éven aluli gyerekek öt napig 100 forintért, a diákok, felnőttek és nyugdíjasok pedig ketten egy jeggyel és egy öleléssel látogathatják az Állatkertet, azaz mindazok igénybe vehetik a páros kedvezményt, akik olyan viszonyban vannak, hogy megöleljék egymást.

Szerző
Témák
elefánt Asha
Frissítve: 2018.02.14. 15:47

Kütyü vagy kutya? - Segítünk dönteni, olvasson

Publikálás dátuma
2018.02.13. 18:00
Illusztráció: AFP
Kutatások szerint a házi kedvencek fizikailag és lelkileg is jó hatással vannak a gazdáikra. Ha megfelelő higiéniás körülmények között tartjuk őket, nem jelentenek veszélyt még a kisgyerekekre sem - derül ki a Step to Health cikkéből.

A kutya rendkívül jó hatással van az érzelmi egészségre, a jelenléte jótékony hormonokat: dopamint és szerotonint szabadít fel, ezek segítenek a stressz és a szívproblémák kezelésében. Egy amerikai vizsgálat szerint azok a szívbeteg emberek, akiknek kutyájuk volt, tovább éltek, mint akiknek nem volt állatuk. Ez azért sem meglepő, mert a kutyát naponta legalább húsz percig sétáltatni kell, ez, amellett, hogy állandó programot is biztosít, növeli a fizikai aktivitást, ami pedig edzésben tartja a szívet. Az állattartók depresszióra is kevésbé hajlamosak, mint azok, akik egyedül élnek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Egy másik kutatás azt igazolta, hogy a kutyával együtt felnövő gyerekek kevésbé lesznek allergiásak. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer megtanul alkalmazkodni és erősebbé válik a különböző allergénekkel szemben. Kezdetnek egy hörcsög, teknős vagy akvárium is megfelelő, hogy a gyerek megtanulja a felelős állattartás szabályait, később aztán jöhet a kutya vagy a cica. Az állatok sok figyelmet, törődést igényelnek, és nem hátrány, ha a gyerek a kütyük és a virtuális világ hívó szava ellenére a családtagjaival is foglalkozik, legyen az ember vagy állat. 

Mielőtt dönt, azt azonban mindenképpen vegye figyelembe, hogy egy állat, ahogy a családtagjaink is, életünk végéig hozzánk tartozik. Nem lehet megunni, visszaadni, kidobni, mert, ahogy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében írta: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Szerző