Előfizetés

Teljes pályás letámadás a civilek ellen

Publikálás dátuma
2018.02.14. 18:53
Fotó: Tóth Gergő

A tegnap éjjel Országgyűlés elé terjesztett három törvényjavaslatból álló STOP Soros csomag életveszélyes, és valójában a magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadásról van szó - áll az Amnesty International sajtóközleményében.

Azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek az egyik törvénytervezet értelmében “migrációt támogatnak” kormányzati engedélyt kell kapniuk, és nemzetbiztonsági átvilágításon kell, hogy keresztül menjenek. Ha a szervezet nem tesz eleget az előírásoknak komoly bírságot, az adószámának felfüggesztését és a megszüntetését kockáztatja.

„A korábbi alig leplezett kísérletek helyett, amelyek célja a civil szervezetek megbélyegzése és munkájuk akadályozása volt, a kormány most egy olyan teljes pályás letámadást indított, amely a létezésünket fenyegeti.” - reagált Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ha elfogadják, a kormány biankó felhatalmazást kap, hogy a legátlátszóbb ürügy alapján célba vegye a civileket. A törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre. A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat” - érvelt. A szervezet felszólítja az EU vezetőit, akik eddig csak főleg a partvonalról szemlélték, ahogy Magyarország egyre több határt lép át, ezúttal tegyenek azonnali és határozott lépéseket.”

Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója kijelentette: minden lehetséges helyszínen, az utcától a bírósági fórumokig ott lesznek és küzdeni fognak a diszkriminatív és rendkívül káros csomag ellen.

Két malomban őrlik a taxis tarifát

Publikálás dátuma
2018.02.14. 18:31
Shutterstock fotó
Az Európai Taxis Egyesület szerint a taxikon a reklám elhelyezése kiválthatja a tarifaemelést, mivel azzal plusz bevételhez juthatnak a fuvarozók.

A szervezet szerdai közleménye szerint megbeszélést tartottak a fővárossal, és megállapodtak abban, hogy nem emelik a tarifákat, mert annak nincs kidolgozott mértéke. Emellett egyetértettek abban, hogy növelni kell a taxisok bevételét, ehhez elengedhetetlenül szükséges a járműveken elhelyezett reklámok engedélyezése. Ezzel elkerülhető az áremelés.

Közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal is, amely viszont nem zárkózik el a tarifaemeléstől. A taxikon elhelyezhető reklámok engedélyezése tekintetében ugyanakkor a főváros álláspontja alapvetően változatlan, azaz a „jelenlegi egységes, letisztult megjelenést értéknek tekinti, azon nem kíván változtatni”.

Reméljük, minden világos.

Karácsony: Már papírunk van arról, hogy Orbán veje lop

Publikálás dátuma
2018.02.14. 18:18
Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az MSZP és a Párbeszéd képviselői, hogy kiderüljön, mi volt a szerepe Orbán Viktor kormányfőnek az Elios-ügyben – mondta Karácsony Gergely a két párt közös miniszterelnök-jelöltje. A politikus szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentésének kikerülése óta már „papír van arról, hogy Orbán Viktor veje és társai bűnszövetkezetben követtek el lopásokat”.

"A jelentés szerint bűnszövetkezetben követték el a lopásokat. A miniszterelnök veje. Itt tartunk most Magyarországon" – mondta Karácsony Gergely, aki egyben ismét jelezte, hogy kezdeményezik a korrupcióellenes ügyészség felállítását, mert álláspontjuk szerint „Polt Péter legfőbb ügyész szemét kiszúrta a korrupció", ezért már nem lát.