Előfizetés

Újra sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók

Publikálás dátuma
2018.02.12. 14:05
Boros Péterné, az MKKSZ elnöke még júliusban ismertette követeléseiket a Belügyminisztérium épülete előtt - Népszava fotó/Tóth G
Csütörtökön folytatódik az önkormányzati köztisztviselők sztrájkja, amely ezúttal öt napon keresztül tart majd - jelentette be Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint hangsúlyozta, ötödik alkalommal szerveznek sztrájkot a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselő érdekében, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresete, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz. Azt kérik, hogy aki támogatni szeretné a sztrájkolókat, és szeretné kifejezni, hogy elégedetlen az állammal, mint munkáltatóval, a munkabeszüntetés idején viselje a szolidaritás kék színét vagy kék színű mosolygó figurát kitűzőként, illetve a közösségi oldalakon ossza meg a kék sztrájkplakátokat, és készítsen kék smiley-s arcképeket az összetartozás jelképéül.

Ismét sztrájkba léptek a munkások a Bosch-nál, ezúttal Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.02.12. 13:48
Miskolc, a kép illusztráció. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto

Bérkövetelés miatt két órára beszüntette a munkát a Bosch-konszern egyik miskolci gyárában az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn délelőtt, tudósít az MTI.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül. Ez, az ÉTMOSz közleménye szerint, a műszakban lévő fizikai dolgozók 90%-a, így a termelés a sztrájk idejére gyakorlatilag megállt.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. egyoldalúan, megegyezés nélkül zárta le az egyeztető tárgyalásokat 2017. december 21-én, a munkáltató egyedül döntött a béremelés mértékéről. Az ÉTMOSz ezért 2018. január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével, sikertelenül: a munkáltató elzárkózott az egyeztetés lehetőségétől is.

A szakszervezet elvárása 19 százalékos béremelés, lojalitási bónusz a munkaviszonyban eltöltött évek után és a Cafeteria keretösszeg növelése 60 000 forinttal 360 000 forint összegre, értesült a Napi.hu.

A Bosch csoport, közlésük szerint, Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat maradéktalanul betartva emeli a munkások fizetését. A Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére átlagosan 9 százalékkal emelkedett; a konkrét mérték vállalatonként, tevékenységi területenként, illetve személyenként is eltérő. A vállalatcsoportnál a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, és az emelt bérek kifizetése ezek alapján a szokott időben megtörtént. A gyárban hűségbónuszt is bevezettek – ismertette Ficzere Ferenc.

A sztrájk fegyelmezetten és békésen zajlott, annak ideje alatt a munkavállalók a gyár kantinjában gyűltek össze, rendzavarás nem történt, írja az ÉTMOSz. A Bosch másik miskolci, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban.

Megállapodás a Bosch hatvani telephelyén
Korábban figyelmeztető sztrájkot tartottak a Bosch hatvani gyárában is, melynek eredményeként a dolgozói érdekképviselet követeléseit nagyrészt teljesítő, kompromisszumos bérmegállapodás született a magyarországi Bosch-csoport és a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HADFSZ) között: 8 hellyett 15 százalékkal emelték a béreket. A hatvani üzemben 20 év alatt ez volt az első sztrájk.

Csütörtökig lehet érettségire jelentkezni

Csütörtökig jelentkezhetnek a diákok a május-júniusi érettségi vizsgákra - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, 2018-ban a tavaszi érettségivizsga-időszak május 4-től június 29-ig tart. Az írásbeli vizsgákat május 4-28. között rendezik. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 7., vége június 14. A középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 18-tól 29-ig tart. Ebben a vizsgaidőszakban az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgát tehetnek.

A hivatal tájékoztatása szerint a tavaszi vizsgaidőszakban a középiskolák és a megyei,fővárosi kormányhivatalok szerveznek érettségi vizsgákat. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételi eljárásba külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat. A felsőoktatási intézményekbe szintén február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu honlapon elérhető e-felvételiben.