Előfizetés

Fosztogatják a csomagokat Ferihegyen - Kiakadt a nagykövetség

Publikálás dátuma
2018.02.05. 12:23
Illusztráció: Shutterstock

A budapesti dél-koreai nagykövetség január 19-i Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztet, értékeiket vigyék magukkal a repülőgépre, mert az utóbbi időben több koreai utasnak is eltűntek az értékei a budapesti repülőtéren - írta meg a 444.hu.

A portál több olyan esetet - köztük egy koreaiét - is ismertet, amelyben utasok bőröndjét január 19-ről 20-ra virradó éjszaka fosztották ki. A Budapest Airport közösségi oldalára a múlt héten több, lopással kapcsolatos bejelentés érkezett, amelyekben közös, hogy az utasok a feladott poggyászaikat levert lakatokkal, feldúlt állapotban kapták vissza. Egy magyar férfi, akinek csomagjából gyűrűk tűntek el, az indulási repülőtér, a légitársaság után a Budapest Airportot is megkereste, ám ők annak ellenére nem, illetve elutasítóan reagáltak, hogy egy éjszaka három utas is hasonló bejelentést tett.

A cég a portál megkeresésére azt írta: "a Budapest Airport munkatársai az érkező utasok poggyászaival semmilyen formában nem találkoznak. Az utasok ki-be szállítását és a poggyászok ki-be rakodását a légitársaság alvállalkozói, a földi kiszolgáló cégek végzik. (...) Hivatalos panaszt elektronikus úton egyelőre csak e-mailben, illetve egy weboldalunkon elérhető online űrlapon tudunk fogadni, Facebookon sajnos még nem."

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a metró akadálymentesítéséért

Publikálás dátuma
2018.02.05. 12:21
Fotó: Tóth Gergő
Megkezdték az ellenzéki pártok az aláírásgyűjtést a 3-as metró akadálymentesítéséért. Tarlós szerint felesleges a népszavazás.

Kilenc ellenzéki párt hétfőn megkezdte az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy népszavazás dönthessen a felújítás alatt álló 3-as metró teljes értékű akadálymentesítéséről. A kezdeményezést az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői jelentették be budapesti sajtótájékoztatójukon. 

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője az MTI jelentése szerint azt mondta: a kerekes székesekért, nehezen közlekedőkért, a kismamákért, és az idősekért vetette fel a referendumot. Tarlós István főpolgármester ugyanis "túl arrogáns ahhoz, hogy beismerje, az akadálymentesítés egy fontos ügy, és túl gyáva ahhoz, hogy a kormánnyal harcoljon a budapestiek érdekében" - fogalmazott, megjegyezve: a fővárosiak átlagosan napi 20 milliárd forintos adóbefizetéseik után megérdemlik a teljes akadálymentesítést.

A Kúria múlt héten helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottság azon döntését, amellyel a testület hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást. A Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő által kezdeményezett népszavazás kérdése így hangzik: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?"

Tarlós István főpolgármester az ATV Start című műsorában hétfő reggel ezzel kapcsolatban azt mondta: a 3-as metró akadálymentesítését hónapok óta szervezik, az erről szóló népszavazási kezdeményezés ezért felesleges.  

Közölte: most szerdán is fog találkozni a mozgáskorlátozottak képviselőjével, az akadálymentesítés megoldására pedig több alternatívát állítottak fel. Az egyik egy olyan szerkezet felszerelése a mozgólépcső mentén, amelybe az érintettek bele tudnak ülni, és felhúzza vagy leereszti őket. Ez a megoldás például sokkal olcsóbb, mint a lift. Bár az állomások hatvan százalékán lesz lift, nem szabad összekeverni az akadálymentesítést a liftépítéssel - jelentette ki.

Szerinte ez a referendum arra jó, hogy „eltapsoljanak két lift árát." Tarlós ezért inkább azt a kérdést tette volna fel az embereknek: „Akarja-e, hogy egyidejűleg a 3-as metró felújításával liftet is építsenek?"

Arra a kérdésre, hogy rendelkezésre áll-e az akadálymentesítésre a fedezet, Tarlós kijelentette: a fentebb említett szerkezetre és egyéb megoldásokra ige, de a teljes vonal liftekkel való felszerelésére nincs meg.

Tarlós szerint groteszk attól a Horváth Csabától kritikát kapni az akadálymentesítéssel kapcsolatban, akinek a főpolgármester-helyettessége alatt újították fel a 2-es metró vonalát, de egyetlen egy helyen sem alakították ki a mozgáskorlátozottakat szolgáló liftet, és csak az állomások 10 százalékán oldották meg az akadálymentesítést.

Mégsem ér rá a Stop Soros?

Publikálás dátuma
2018.02.05. 11:53
Fotó: Vajda József
Még a tavaszi ülésszak előtt a Parlament elé kerül a Stop Soros törvénycsomag. A kormány szerint az eddigi vélemények többsége támogatja a javaslatot, sőt, szigorítást is kérnek.  

Több mint 400 javaslat érkezett be a Stop Soros törvénycsomaghoz a januárban megkezdett társadalmi vita során: az eddigi vélemények többsége támogató, vannak közöttük, amelyek szigorításokat szorgalmaznak - közölte vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A fidesz.hu beszámolója szerint ötletekből nem volt hiány: akadt, aki a törvényjavaslatban szereplő 25 százalékosnál magasabb - akár annak többszörösét kitevő - illeték fizetését írta volna elő a migrációt segítő szervezeteknek, felmerült a Büntető törvénykönyv szigorítása is, de az is, hogy az ilyen csoportok csak magyar pénzintézetnél vezethessenek számlát, illetve  idegen ügynökségként tartsák nyilván őket.

Erre ráerősítve a Magyar Idők hétfői számában azt írta: a javaslat előkészítése gőzerővel folyik, és még az Országgyűlés február 19-én kezdődő tavaszi ülésszakának megnyitása előtt benyújtják a Stop Soros törvénycsomagot.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője január végén még azt közölte: nem szükséges a választások előtt elfogadni a Stop, Soros! törvénycsomagot, mert a Fidesz győzelme esetén úgyis átviszik, ha pedig elbukik, a mostani ellenzék úgyis eltörli.