Baj van, vonatközlekedés nincs a Nyugatiban

Publikálás dátuma
2018.02.05. 11:26
Illusztráció: Népszava
Felsővezeték-szakadás miatt szünetel a vonatközlekedés a Nyugati pályaudvar és Rákosrendező között - közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az arra utazóknak megnövekedett menetidővel kell számolniuk. A helyreállítás ideje alatt a Vác, illetve Veresegyház felől érkező vonatok csak Rákospalota-Újpestig közlekednek, onnan fordulnak vissza, az Esztergomról jövők pedig csak Angyalföldig közlekednek, és onnan indulnak vissza Esztergomba. A MÁV arra kérik az utazókat, hogy a kieső szakaszon a BKK járatait vegyék igénybe. A 12 M és 14 M metrópótlókra a Lehel térig, az M3-as metróra a Nyugati pályaudvarig a BKK elfogadja a vasúti bérleteket.

Szerző

"Egyetlen magyar sem lenne kész meghalni Erdélyért"

Publikálás dátuma
2018.02.05. 10:57
Fotó: Vajda József
A magyarok nem lepődnek meg azon, hogy a románok ünnepelnek, a románok se lepődjenek meg azon, hogy a magyarok számára ez egyfajta gyász - nyilatkozta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a román centenáriumi év kapcsán. 

"Magyarországon senki, pontosabban a jóérzésű emberek közül senki sem hiheti, hogy a határok megváltoznak. Ezt sem a romániai, sem a szlovákiai nacionalisták nem akarják elhinni, ezért megpróbálják meggyőzni a közönségüket a magyarveszély létezéséről. Ez ostobaság. Nem csak azért mert a magyarok békeszeretőek, de egyetlen magyar sem lenne kész meghalni, nem csupán Erdélyért, de egy mondjuk egy ukrajnai faluért sem. Kiabálhatnak, petíciózhatnak, de az életünket adni valamiért már nem divatos Európában” - fogalmazott Jeszenszky Géza a bukaresti Digi 24 hírcsatornának adott interjújában a román centenáriumi év apropóján.

A volt külügyminiszter a Főtér.ro összefoglalója szerint arra a felvetésre, hogy elkerülhetetlenek-e a feszültségek Magyarország és Románia között amiatt, hogy a románok idén az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumát ünneplik, azt mondta: a józan és jó szándékú emberek minden nézeteltérést képesek rendezni.

„Az elvakult nacionalisták nem képesek rá, de ők nem is érdekeltek a békében és a barátságban. A hatalomban és az agresszivitásban hisznek" - tette hozzá. 

„A kisiklások az agresszív hangnemben nyilvánulhatnak meg, mindkét fél részéről. Főleg akkor, ha Románia, vagy egyes román vezetők, a román sajtó azt mondanák: ez a mi nagy győzelmünk a magyarok fölött, és mi, a győztesek diktálhatunk, főleg a magyaroknak, a romániai magyar közösségnek. A józanság jegyében folytatott politika olyan lenne, mint amit Lucian Boiánál olvastam, miszerint nekünk, románoknak meg kell értenünk, hogy ez egy nagyon fájdalmas téma Magyarország számára, a romániai és a magyarországi magyarok számára. De mi lehet a jó megoldás? Szerintem nem csupán annyi, hogy megértik: hogy a magyarok nem tudnak őszintén ünnepelni" - vélekedett.

Jeszenszky Géza szerint egyetlen józanul gondolkodó ember sem ünnepli a vereségét, a nemzeti kudarcot. "A magyarok nem lepődnek meg azon, hogy a románok ünnepelnek, a románok se lepődjenek meg azon, hogy a magyarok számára ez egyfajta gyász. De ennyi nem elég.

Azt mondta: tudja, hogy nem igazán valószínű, hogy bekövetkezik, de a centenárium jó alkalom lenne egy új kezdethez, a nagylelkűség kinyilvánításához. Ezt szerinte Magyarország üdvözölné, és igazi baráti viszony alakulhatna ki a két ország között.

Szerző

Gyurcsány elárulta befektetéseit

Publikálás dátuma
2018.02.05. 10:18
Fotó: Népszava

"Tekintettel a kormánymédia rajongó szeretetére és odaadó, egyben megtisztelő kíváncsiságára, az alábbiakban részletesen közlöm a befektetéseimet" - írta hétfő reggel Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy - mint megírtuk - a kormánypárti média szerint a volt miniszterelnök a vagyonnyilatkozatában "elfelejtett" megemlíteni több mint 150 millió forintot, amit egy osztrák bankszámlán tart. A Demokratikus Koalíció elnöke válaszában kijelentette, szerepel a 605 millió forint értékű értékpapír-befektetések között és - szintén egy Facebook-bejegyzésben - hozzátette, vagyonosodási eljárást kezdeményez maga ellen.

Szerző