Olcsóbbak lettek a fővárosi albérletek

Publikálás dátuma
2018.02.05. 10:19
Fehéredhet a lakásbérleti piac FOTO: Shutterstock
Vegyes a kép az ingatlanbérleti piacon: van példa a díjak csökkenésére, stagnálására és emelkedésére is. 

Egyre nagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt a nagyobb városokban, ennek ellenére már nem emelkednek olyan tempósan a bérleti díjak, mint korábban. Ennek hátterében a kínálat bővülése állhat - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a keresztféléves felsőoktatási képzések indulása apropóján vizsgálta a budapesti és a legnagyobb vidéki egyetemvárosok piacát.

Kiderült: Budapesten február elején 140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami a bérleti piacon főszezont jelentő tavaly augusztusi szinthez képest 10 ezer forintos mérséklődést jelent. Továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek ezekért. A másik véglet pedig a XXIII. kerület, ahol 90 ezer forintos átlagáron lehet lakást bérelni.

Trendfordulóról ugyanakkor egyelőre nincs szó, hiszen tavaly februárhoz képest 10 ezer forinttal emelkedtek az átlagos bérleti díjak a fővárosban - szögezte le Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Tavaly februárhoz képest 5 százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma Budapesten, de a megyei jogú városokban is jelentős - több mint 30 százalékos - volt a kínálatbővülés. A megnövekedett kínálat pedig gátat szab az albérletárak emelkedésének - tette hozzá a szakértő.

A legnagyobb vidéki egyetemi városokban vegyesen alakultak a bérleti díjak. Debrecenben február elején 90 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ami 6 százalékos emelkedést jelent a múlt augusztusi szinthez viszonyítva. Nagyobb mértékben drágultak a pécsi bérleti díjak: 80 ezerről 90 ezer forintra.

Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a bérleti díjak. Szegeden február közepén havi 85 ezer forintba kerültek az albérletek, Miskolcon pedig 66 ezer forintot kellett adni értük, ami lényegében megegyezik a tavaly augusztusi szinttel.

 Az idei évben fontos változás, hogy már nem kell megfizetni a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ha a bérbeadásból származó jövedelem éves szinten meghaladja az 1 millió forintot. Balogh László úgy véli: az intézkedés fehérítheti az albérletpiacot, aminek kínálata jelentősen átrendeződik.

A fővárosban például számottevően csökkent a 100 ezer forintnál olcsóbb havi bérleti díjjal meghirdetett kiadó lakásoknak az aránya. Míg tavaly januárban a magánszemélyek által feladott kiadó lakáshirdetések 33 százaléka tartozott ebbe az árkategóriába, idén januárban viszont már csak 19 százalék. Ennek fő oka, hogy a növekvő kereslet miatt évről évre emelkedik az a minimális árszint, amennyiért elfogadható minőségű lakást lehet bérelni.

Szerző

Víziók a Szabadság téren

Publikálás dátuma
2018.02.05. 06:50

Február 8-án nyílik Kele Juci Csukott szemmel című önálló kiállítása a Szabadság téren a Farger kávézóban. Az eredetileg építész végzettségű művész sokszínű festményein az álom és a lélek világa elevenedik meg mesefigurákon keresztül. A válogatás a különböző meditatív állapotokban átélt vízióit mutatja be. A tárlat egy hónapig tekinthető meg. 3-99 éves korig ajánlott.

Szerző

Zenével segítenek a beteg gyerekeknek

Négy muzsikus összefogásával valósul meg az a jótékonysági koncert, melyet az Érintettek Egyesület - Szülői egyesület a daganatos, leukémiás és gyógyult gyermekekért - javára rendez a Filharmónia Magyarország - írja a kultura.hu. A koncert február 13-án lesz a Mátyás-templomban, a bevételt az egyesületnek ajánlják fel.Fellép Szamosi Szabolcs orgonaművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Dés László jazz-zenész, zeneszerző és Sigmund Groven norvég szájharmonika-művész.

Szerző