Váltás a Fed élén

Publikálás dátuma
2018.02.04. 13:04
FOTÓ: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjének mandátuma pénteken lejárt, de nem hagy magának időt pihenésre, hétfőn máris belép új munkahelyére.

Janet Yellen, követve elődei példáját, miután távozik a Fed éléről, nem marad a kormányzótanácsban sem, és teljesen kivonul a monetáris politika irányításából. Janet Yellen, aki az első nő, aki a Fed élén állt, hétfőtől a washingtoni Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó Hutchins Központban. Itt dolgozik egyébként korábbi hivatali elődje, Ben Bernanke is.

Janet Yellen egy mandátumot töltött ki a Fed élén, és bár Donald Trump elismerően szólt a demokrata párti Barack Obama által kinevezett vezető eredményeiről, nem szavazott bizalmat neki újabb négy évre, helyette Jerome Powellt ajánlotta, aki hétfőn teszi le a hivatali esküt.

Yellen az utolsó, pénteki munkanapján készült televíziós interjúban először ismerte el, hogy csalódott, amiért Donald Trump elnök nem jelölte újabb négy évre. Így ő lett az első Fed vezető négy évtizeden belül, akinek nem adatott meg a második mandátum.

Csütörtökön, a Fed többszáz munkatársának részvételével állománygyűlést tartottak, a dolgozók az épület óriási átriumában kitartó tapsvihar mellett búcsúztatták Yellent, aki azt mondta, hogy "jó kezekben lesznek utódja alatt".

Utódja, Jerome Powell méltatásában kiemelte, hogy Yellen "a legszakképzettebb személy, aki valaha a Fed élén állt". A 64 éves Powell évek óta együtt dolgozik Yellennel, miután 2012 óta a Fed kormányzótanácsának a tagja. Power lesz egyébként az első Fed vezető, aki nem közgazdász.

Yellen és Powell a monetáris politika tekintetében egyaránt "galambnak" számít, a piacok az új Fed elnöktől a Yellen által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják.

Janet Yellen irányítása alatt a Fed 2014 második felében felhagyott a gazdaságélénkítő állampapír-vásárlási programmal. Ezen kívül 2015 decemberében megkezdte az alapkamat igen lassú emelését, még hozzá úgy, hogy ez nem okozott feszültséget a pénzpiacokon és nem szabott gátat a gazdaság fokozatos erősödésének sem. A következő kamatdöntés egy évvel később, 2016 decemberében volt. Tavaly a Fed háromszor emelt kamatot.

Janet Yellen pénteken azt mondta, hogy a stabil gazdasági növekedés, a bérek gyorsabb emelkedése és a mind kevesebb munkanélküli lehetővé teszi, hogy a Fed folytassa a fokozatos kamatemelést. A Fed az idei évre három újabb kamatemeléssel számol.

Szerző
Témák
USA FED Janet Yellen

Béremelés választás előtt - Örülhetnek az egészségügyi és szociális szakdolgozók

Publikálás dátuma
2018.02.04. 10:35
FOTÓ: Molnár Ádám
Az egészségügyben és szociális terület szakdolgozói november helyett már a januári fizetéssel megkapják a szakszervezetekkel korábban kialkudott béremelést - mondta Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője.

A szaktárca vezetője azt mondta, ez az intézkedés mintegy 80 ezer embert érint, az előrehozás mellett pedig azért döntöttek, mert ezt a szakszervezetek kérték. Ez 20 milliárd forint kiadást jelent, amelyet a 2018-as költségvetésben elfogadott 200 milliárd forint fölötti tartalékból finanszíroznak - ismertette Varga Mihály.

Emlékeztetett, hogy 2018-ban is emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum: előbbi 8 százalékkal 138 ezer forintra, utóbbi 12 százalékkal 180 500 forintra módosul.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy 2017-ben 12 százalékos bruttó bérnövekedés volt, az állami szférában a pedagógusoknál, rendvédelmi dolgozóknál, az Országgyűlés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóinál, a vízügyi ágazatban, a mentőszolgálatnál, a bírói és ügyészi területen, a postánál, illetve az állami közlekedési vállalatoknál is jelentős bérnövekedések voltak.

A nemzetgazdasági miniszter emellett örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a versenyszféra is hasonló mértékű bérnövekedést produkált tavaly.

Szerző

A Déli Áramlat Szerbiának jön be, nem Magyarországnak

Publikálás dátuma
2018.02.03. 10:43
Magyarország Szlovákia felől is kaphat földgázt. A Népszava képén Robert Fico és Orbán Viktor.
Hamarosan átnevezik a Déli Áramlat nevű vállalatot, mely az azonos nevű gázvezeték kiépítése céljából jött létre: Szerb Áramlat lesz a cég neve, és a Bulgáriát Szerbiával összekötő földgázvezeték megépítése lesz a feladata- írja a Magyar Szó.

A terv végrehajtása érdekében a Srbijagas Közvállalat 15 millió euró rövid lejáratú kölcsönt vesz fel, hogy pótlólagosan növelje a tőkét. A helyett tehát, hogy megszüntetnék a 2011-ben a déli vezeték építése végett a Gazprommal együtt létrehozott vállalatot, pénzügyileg hamarosan felerősítik és aktiválják. A Szerb Áramlat cég jelenik tehát meg, mint a Török Áramlat gázvezeték második ágának építésében illetékes legfőbb tényező. Korábbi bejelentések szerint Szerbia már 2019-től ebből a vezetékből kapná a földgázt. A Fekete-tenger alatt áthaladó földgáz a szerbiai csomópontból eljut majd Délkelet-Európa más országaiba is, az ukrajnai vezeték ugyanis megszűnik működni.

A Srbijagas hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket, szakértők szerint viszont jó, hogy végre mozgás észlelhető az alternatív vezeték építése körül.

– Jó, hogy Szerbia a Török Áramlat útvonalába esik, s az is, hogy – úgy tűnik – megállapodtak arról, hogy más országokat a szerbiai csomópontból látnak majd el, így ugyanis Magyarország helyett Szerbia fogja beszedni az illetékeket. Fontos lenne mielőbb munkához látni, hiszen 2019 decembere közel van. Lényegtelen, hogy mi lesz a vállalat neve, csupán az a fontos, hogy mielőbb hozzáfogjanak a tervek megvalósításához, nehogy megtörténjen, hogy technikai kérdések okoznak majd fennakadást a gázellátásban – mondják a szerbiai Földgázegyesületben.

Szerző