Több mint száz turista rekedt egy síliften

Publikálás dátuma
2018.01.29. 19:31
Illusztráció/AFP
Műszaki hiba miatt több mint száz turista rekedt a Kreischberg sípálya egyik felvonóján hétfőn - informált az MTI a felső-stájerországi rendőrség közlése alapján.

Az osztrák rendőrség Twitter-üzenete szerint 100-150 turista került szorult helyzetbe a rosenkranzi síliften. A mentés azonnal megkezdődött három helikopter, továbbá a hegyi mentők tizenegy csapattának részvételével, de helyi segélyszervezetek is közremúködtek.  Karl Fussi, a sílift üzemeltetője elmondta: a hegyi mentők felmásznak az ülésekig és köteleken engedik le az embereket, míg a helikopterek fentről eresztenek le valakit, aki felviszi a fedélzetükre a turistákat. A Kronen Zeitung című osztrák lap - online kiadásában - délután arról számolt be, hogy röviddel este hat óra előtt a mentés sikeresen befejeződött.

Szerző

7-es cikkely - Varsó nem menekülhet

Publikálás dátuma
2018.01.29. 19:25
Fotó: Shutterstock

Támogatja az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága, hogy uniós eljárás kezdődjön Lengyelország ellen az EU Szerződés 7. cikkelye alapján. A testület sürgeti a 28 kormányból álló Miniszteri Tanácsot, mielőbb határozzon a procedúra megindításáról, amely a szavazati jog megvonásával is végződhet. A hétfő délután elfogadott állásfoglalásról a jövő hónapban vitatkozik és szavaz a képviselőtestület plenáris ülése.

Varsó ellen azért indulhat eljárás, mert az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy az országban súlyosan sérülnek a demokratikus értékek és a jogállami normák. Hogy van-e ilyen kockázat, azt a kormányoknak kell eldönteniük az EP egyetértésével, de a folyamat elindításához nincs szükség a képviselőtestület jóváhagyására. A tegnap megszavazott szöveg a szakbizottság nem kötelező erejű véleményét tükrözi.

Mint többször beszámoltunk róla, Magyarország ellen az Európai Parlament készül 7. cikkely szerinti eljárást kezdeményezni. Az erről szóló jelentés tervezete márciusban készülhet el.

Erőszakhullám Afganisztánban

Publikálás dátuma
2018.01.29. 19:20
Fotó: AFP/Wakil Kohsar

Két nappal a legutóbbi halálos merénylet után újabb, 11 ember életét követelő terrorista akciót hajtottak végre hétfőn Kabulban. A katonai támaszponton történt támadásért ezúttal az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A BBC beszámolója szerint az áldozatok mind katonák voltak, valamint az ötből négy terrorista is életét vesztette az öngyilkos akció közben.

Legutóbb szombaton rázta meg merénylet az afgán fővárost: az utóbbi hónapok legsúlyosabb, több mint 100 ember életét követelő terrorista támadásáért a tálibok vállalták a felelősséget. A CNN emlékeztet: az elmúlt hetekben legalább öt merényletet követett el az IS és a tálibok Kabulban. Szakértők szerint a terroristák stratégiát váltottak, s a vidéki támadások helyett inkább a fővárosra koncentrálnak, mert annak komolyabb nemzetközi hírértéke van, s egyúttal arra is rávilágít, hogy a kormány gyenge, még a fővárost sem tudja megvédeni.

Szerző