Előfizetés

Lemondott két helyettes államtitkár

Publikálás dátuma
2018.01.29. 06:21

A közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár Cseh Tamás Zoltán lemondott posztjáról - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből. A 35 éves jogászt alig több mint egy éve igazolta le az állami MVM-től a Bártfai-Mager Andrea vezette, nem sokkal azelőtt alakult postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság. Orbán Viktor kormányfő állítólag az ekörül kialakult vita miatt helyezte át munkaszervezetüket a Miniszterelnökségtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Bár az elmúlt bő egy év során - a kormánybiztossághoz hasonlóan - a helyettes államtitkár tevékenységét se övezte különösebb feltűnés, az 50 százalékban MVM-tulajdonba kerülő Nemzeti Közművek ezalatt több százmilliárdért megvette a dél-magyarországi áramszolgáltatórendszert és az Égáz-Dégáz-hálózatot. Az új helyettes államtitkár kinevezéséről nincs hír.

A Magyar Közlöny ugyanebben a számában hírt adott arról is, hogy Nikoletti Antal közgazdász, a nemzetgazdasági tárca nemzetközi gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ugyancsak lemondott. A kormánytisztviselő korábban - itthon és külföldön - külföldi nagybankoknál volt felső vezető, egykor ugyancsak betöltötte a Budapest Airport vezérigazgató-helyettesi posztját is. A Nemzetgazdasági Minisztériumban kétszer volt helyettes államtitkár, a most véget ért kinevezése 2016-tól tartott. A nemzetközi gazdasági kapcsolatokért alapvetően a Külgazdasági és Külügyminisztérium a felelős, a gazdasági tárcánál inkább háttérmunkát végeznek.

Útra keltek a gyorskorcsolyázók a téli olimpiára

Publikálás dátuma
2018.01.28. 19:55
Keszler Andrea Vancouver és Szocsi után harmadszor szerepelhet ötkarikás játékokon

Elsőként a magyar olimpiai csapatból a rövidpályás gyorskorcsolyázók keltek útra szombaton a február 9-én rajtoló phjongcshangi játékokra. A tíz sportolót és vezetőiket, edzőiket magában foglaló csoport dubaji átszállással érkezik meg Szöulba, majd néhány napot a dél-koreai fővárosban töltenek, s február elsején költöznek be a kangnungi olimpiai faluba, amikor az megnyitja kapuit.

"A tervezett munkát elvégeztük, kint már a gyorsításon lesz a hangsúly. Négy megbetegedés azért hátráltatta a felkészülést, de már mindenki túl van rajta. A szakmai stábból egy ember küzd még a betegséggel, őt a gyógyulásig izoláljuk a versenyzőktől" - mondta Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki szerint kifejezetten jó a korai indulás, mert lesz idő a nyolcórás átállásra. A következő napok kapcsán arról beszélt, hogy Szöulban amolyan mini edzőtábort tartanak, amíg beköltözhetnek a faluba.

"Nem jó ómen eredményekről beszélni, nem szeretnénk plusz stresszt okozni a versenyzőknek, akik így is a legfontosabb sporteseményre készülnek. Szakmai szemmel akkor leszek elégedett, ha úgy jönnek le a jégről, hogy tudásuk legjavát adták" - mondta a felfokozott várakozást illetően Bánhidi.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három világbajnokságon kilenc érmet nyertek, köztük egy aranyat, ráadásul mindegyik eseményről legalább két medállal tértek haza, így Phjongcshangban realitásnak tűnik, hogy 1980 után ismét dobogós helyet érjenek el a magyarok a téli játékokon, ahol aranyat eddig még nem sikerült szerezniük.

"Az olimpia teljesen más, mint egy világbajnokság. Ennek ellenére most egyáltalán nem izgulok. Talán öregszem" - mondta nevetve Keszler Andrea, aki Vancouver és Szocsi után harmadszor szerepelhet ötkarikás játékokon. A 28 éves versenyző arról is beszélt, hogy ők sem tudják, kik indulhatnak majd egyéniben. Szerinte ezt csak egy nappal az adott versenyszám előtt ismertetik velük. Hozzátette, természetesen nagyon szeretne egyéniben is rajthoz állni.

"Ez a legjobb váltó, amelyben benne voltam. Ami számunkra nagyon jó, hogy rajtunk nincs akkora nyomás, mint a fiúkon, pedig ahogy ők lehetnek olimpiai bajnokok, úgy nyolcadikként is zárhatnak, annyira erős a mezőny" - beszélt a legutóbbi vb-n és Eb-n is ezüstérmes női stafétáról Keszler.

A férfiaknál 500 és 1500 méteren három, míg 1000 méteren és a nők mindhárom egyéni számában két-két magyar indulhat, továbbá - most először - mindkét váltó kvótát szerzett.

A Vasas játékosát motiválja, hogy a középmezőnyért küzdhet

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.01.28. 19:48
Forrás: vasasfc.hu

Élvonalbeli rangadónak is beillő edzőmérkőzésen 2-0-ra nyert a Vasas vendégeként a Budapest Honvéd labdarúgócsapata szombat délelőtt a Fáy utcában. Különböző sérülések miatt ezúttal sem számíthatott több játékosára a hazaiakat felkészítő Michael Oenning, akinek csapatában ismét lehetőséget kapott a Videotontól két hete átigazolt Barczi Dávid.

„Jó erőfelmérő volt számunkra ez a találkozó, ám nem gondolom, hogy az eredményből messzemenő következtetéseket kellene levonni, hiszen ugyanez a párharc a bajnoki szezonban teljesen más lesz majd. Ahogy látom, lesz még munkánk bőven” – értékelt lapunknak Barczi.

A 28 éves középpályás – aki azt követően írt alá két és fél éves szerződést a Vasassal, hogy előző állomáshelyén az utóbbi két idényben elenyésző játéklehetőség jutott neki – érdeklődésünkre elmondta: nem bánja, hogy új csapatánál más célokért küzdenek, mint a Videoton, hiszen inkább motiváló, hogy a pályán is kiveheti a részét a középmezőnyért folytatott versenyből, minthogy egy aranyéremért küzdő csapat tagjaként ne játsszon. A középen és a széleken is bevethető játékos úgy érzi, ha felépülnek a sérültek, a csapattagok pedig elvégzik a munkát, nem lesznek kiesési gondjai a Vasasnak.

Baj legfeljebb akkor lehet, ha a 19 játéknap után 9., a már kieső pozícióban található Balmazújvárost csupán két ponttal megelőző együttes „beragad” a február végén folytatódó szezon rajtján. Az angyalföldiek az elsőségre hajtó Videoton otthonában kezdenek, majd a közvetlen rivális Haladással és a bajnok Honvéddal találkoznak. „Hiába jóval esélyesebb a Videoton, ellenük kell megtennünk az első lépést. Szeretnénk az első néhány fordulóban bebiztosítani azt, hogy helyünk van az első osztályban” – mondta Barczi.

Barczi Dávid számára külön érdekes lehet az évadnyitó, a futballista pedig bizonyítani szeretne: a székesfehérváriaknak azt, hogy kár volt elengedni, új klubjának pedig azt, hogy érdemes neki bizalmat szavazni.