Előfizetés

Amerikai csapatokat is lövetne a török elnök

Publikálás dátuma
2018.01.27. 10:26
Dübörög a török offenzíva Szíriában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEFNE KARADENIZ
Az amerikaik még egy semleges biztonsági zóna kialakításáról beszélnek a szír-török határon, de a helyzet egyre durvul a két hadsereg között, és a török elnök már terroristaként emlegeti az USA katonáit.

Nem mozdul ki kurdirtó álláspontjáról a török elnök: Erdogan újra leszögezte,írja a 444.hu, hogy Szíriában Afrin elfoglalása után kelet felé fordulnak, és a nagyobbik kurd enklávét is "megtisztítják a terroristáktól", mert az a föld a "törökök arab testvéreihez" tartozik. És a jelek szerint az elnököt az sem rettenti el, hogy Manbidzsba amerikai katonák is állomásoznak - éppen azért, hogy jelenlétükkel eltanácsolják a török hadsereget a város ostromától. Erdogant azonban - hivatalosan mindenképp - hidegen hagyja, hogy "amerikai zászló alatt is vannak ott terroristák".

Az amerikai hadsereg egyelőre arra számít, hogy a törökökkel egyetértésben létre tud hozni egy  semleges biztonsági zóna kialakításáról a török - szír határon. (Megjegyzendő: ez lenne az "üzemszerű működés, hiszen,Törökország és az USA elvben egymás szövetségesei a NATO-ban.) Csakhogy a helyzet egyre feszültebb.

Orosz bűnözők hada kaphatott állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.01.27. 09:58
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Sok ezer euróért vásárolt hamis papírokkal szerezhettek magyar állampolgárságot ukrán bűnözők, akik így szabadon mozoghatnak az EU-ban.

Terroristák, drogkereskedők, pénzbehajtók és stricik szerezhettek magyar állampolgárságot az Orbán-kormány "segítségével", írja a Hír TV-re hivatkozva az Index. A célpontnak nyilatkozó források úgy becsülik: 5-6 ezer, a volt Szovjetunió területéről származó bűnöző mozoghat szabadon így az Európai Unión belül.

Ami a biznisz menetét illeti: a bűnözők Ukrajnában 15 ezer euróért szerezhettek születési anyakönyvi kivonatokat, majd ezek alapján valamilyen magyar felmenőre utaló névvel új papírokat kértek az ukrán hatóságoktól, hogy aztán magyar állampolgárságért folyamodjanak. Ez azonban még nem garantálta volna önmagában a sikert - ahhoz az kellett, hogy az új állampolgárokat átvilágító nemzetbiztonsági szervek ne ellenőrizzék az adatokat az ukrán hatóságoknál, így titokban maradt az állampolgárságot igénylők hamis személyazonossága.

2011 és 2014 között több mint 623 ezer kérelmező kért egyszerűsített honosítást, a Célpontnak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az esetről csak annyit mondott, hogy a visszaélések száma még mindig elenyésző volt az egyszerűsített honosítás során.

Az ukrán határ menti állampolgárság-bizniszről az Index.hu is készített Göbölyösi Soma-díjas oknyomozó cikksorozatot, amely után a nemzetpolitikai állampolgárság nevében Wetzel Tamás helyettes államtitkár is elismerte, hogy a kormány is tudott a honosítással kapcsolatos

Kisiklott egy vonat, mentik, amit lehet

Publikálás dátuma
2018.01.27. 09:38
Illusztráció/Shutterstock
Egyelőre vizsgálják, milyen műszaki okok miatt tévedt le a sínről a tehervagon.

Kisiklott egy tehervagon egy behaladó tehervonatból szombat hajnalban Ferencváros pályaudvarnál, ezért Ferencváros és Kelenföld között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, közölte a Mávinform.

A G43 és S36 viszonylatszámozású személyvonatok Kőbánya-Kispest és Kelenföld állomás között nem közlekednek. Tárnok felől Kelenföldig közlekednek, és onnan is indulnak vissza. A műszaki mentést és a kisiklás okának vizsgálatát megkezdték.