Soros és a Fidesz zsebe

 A Fidesz szerint Soros György zsebében vagyunk, Soros György szerint a Fidesz vette meg az MSZP-t. Ezek szerint valamit jól csinálunk – így utasította vissza Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke a magyar pénzember által a davosi Világgazdasági Fórumon tett csütörtök késő esti kijelentést. Soros azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök megvásárolta "a szociáldemokrata párt" vezetőit. A pénzember hozzátette, hogy Orbán sajnos sikeresen és hatékonyan működteti a maffiaállamot, ráadásul minden felemelkedő ellenzéki pártban vannak kémei, így pedig nagyon nehéz összefogniuk, hogy átlépjék a megválasztáshoz szükséges küszöböt. A 87 éves üzletember épp ezért úgy látja: Orbánt újraválasztják majd áprilisban.

– Ha valaki, hát Soros György pontosan tudhatná, milyen nehéz védekezni egy alaptalan hazugság ellen. Ezzel szemben tény, hogy eddig 47 képviselőjelöltünket visszaléptettük, és partnereinkkel létrehoztuk a Változás Szövetségét a Fidesz bukásának érdekében. Az MSZP tehát komoly árat fizetett a kormányváltásért. Ezek után persze lehet még vádaskodni, de ez ugyanolyan mese, mint a nem létező Soros-terv – közölte az MSZP.

Harangozó Tamás az ATV-ben már arról beszélt, hogy szerinte nem kifejezetten az MSZP-re, hanem a szociáldemokrata pártra és a feltörekvő kispártokra gondolt csütörtöki beszédében Soros György. Arra a kérdésre, hogy az MSZP vezérkarán kívül ki mást érthetett az üzletember megvásárolt szociáldemokrata vezetőkön, Harangozó kitérő választ adott. A szocialista politikus szerint Soros az összefogást hiányolta, de melyik az a párt, amelyik egy éve éjjel-nappal könyörög azért, hogy közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös 106 jelölt legyen – kérdezte. – Az MSZP-t azzal vádolni, hogy nem hozott áldozatot azért, hogy az összefogás létrejöjjön, az igaztalan – mondta Harangozó.

Soros György Magyarországgal kapcsolatban arról is beszélt Davosban, hogy a magyar kormányfő az ő démonizálására építi fel újraválasztási kampányát. Kitért a róla szóló "nemzeti konzultációra" is, amelyben szerinte hét olyan állítást vagy intézkedést tulajdonítottak neki, amelyről tételesen bebizonyította, hogy nem igaz. Kiemelte, hogy egy magyar bíróság megtiltotta a kérdőív terjesztését, ám addigra a konzultáció már lezajlott, és erről a döntésről így a magyar közvélemény nem értesült.

Olyanná lett Soros, mint egy igazi migráns. Minden határt átlépett - így kommentálta Orbán Viktor az ATV-nek az üzletember csütörtöki kijelentéseit. A miniszterelnök „ritkán lát ilyen támadást még nem magyar embertől is, nem hogy magyartól". Orbán szerint Soros György a nyilatkozattal bejelentette igényét, hogy részt kíván venni a kampányban. - Sajnálom, hogy ilyen hazugságokkal debütált – mondta a kormányfő.

Bárándy elbúcsúzott a szocialistáktól
Visszatér civil szakmájához, vagyis ügyvédként dolgozik 2018 tavasza után – jelentette be Bárándy Gergely. Az MSZP-s honatya nem indul a választáson, s pártbéli tisztségéről is lemondott. A miértekről – különös tekintettel a kampányidőszakra – bővebben nem kívánt beszélni, s azt kérte, a Népszava szorítkozzon a közleményére. Ebben azzal a mondattal indokol: "a jelenlegi viszonyok között, országgyűlési képviselőként, számomra vállalhatatlanná vált a folytatás". Egyes értelmezések szerint választókerületi ügyek állnak a háttérben, egy másik interpretáció arról szól, hogy a sokat dolgozó parlamenti képviselő nem tudott mit kezdeni a kampányban sem fényes pártállapotokkal. Bárándy a választásokig az MSZP frakciójában dolgozik.Szerző

Párizsikat teszteltek, mutatjuk az eredményt

Publikálás dátuma
2018.01.26. 14:18
Forrás: Nébih
A sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szervezet közleményéből kiderül, összesen 30 szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket vizsgáltak. Laboratóriumban ellenőrizték, hogy megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.

Az ellenőrök 17 szeletelt és 13 rúd terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült, de „sertés párizsinak” csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynek például 51 százalékos hústartalmának 70 százaléa sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 11 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készültek a termékek.

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak.

2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban például a minimális hústartalom – a korábbi 40 százalékról – 51 százalékra emelkedett. További, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet. Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a szakemberek, egy termékkel adódott probléma. Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A felelős vállalkozóval szemben a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. Laboratóriumban mérték mindegyik termék kalcium tartalmát is, ami alapján következtetések vonhatók le a termékben felhasznált MSM mennyiségére. A kiugróan magas kalcium érték utalhat a felhasznált MSM nagy mennyiségére.

Mentességek

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelyek csomagolásán olvasható volt a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak.

Szakértő, laikus, valamint gyártói és kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint. A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű párizsikat bírálták a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán. Vak kóstolásos módszerrel, vagyis nem tudhatták, hogy mely szám, mely terméket és márkát takarja. A kedveltségi vizsgálaton egy terméket nem pontoztak a bírálók, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

Végeredményben a szeletelt sertés párizsik Szupermenta versenyében első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. Rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

Szerző

Tragédia! 40 halott egy dél-koreai kórháztűzben (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.26. 12:38
Fotó: AFP
Több mint 40-en meghaltak és majd százan megsérültek, amikor tűz ütött ki egy kórház sürgősségi osztályán Dél-Koreában. Az egyelőre nem tudni mi okozta a tüzet - adta hírül az Euronews.

Helyi idő szerint 7:30-kor sűrű fekete füst kezdte elborítani a kórházat. Az épületben 200 beteg és az ápolószemélyzet volt. A füst és a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy sokan füstmérgezésben haltak meg. A helyi tűzoltóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tűz az első emeletről kezdett terjedni. Három óra kellett ahhoz, hogy a lángokat eloltsák és a füsttől megtisztítsák az épületet. 

A kórházat 2008-ban adták át. Kiépített tűzoltórendszer nem volt benne. Ez lehet az egyik oka, hogy a füst és a lángok gyorsan elborították az épületet. 

Szerző