Előfizetés

Veszélyesek lehetnek Mészáros Lőrinc haveri hitelei

Az MKB-t tartja az első számú oligarchapénzelő banknak az Átlátszó a nyilvános hiteladatok alapján.

 Az Orbán Viktor strómanjának tartott Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó-polgármester befolyási övezetébe sorolt hitelintézet mellett az ezüstérmet az állami Eximbank kapta. Majd következik az OTP és szorosan utána a Raiffeisen. A portál legalább 129 milliárd forint bankhitelt minősít politikailag kockázatosnak. A legtöbb, ötvenmilliárd forint Mészáros Lőrinc köreihez folyt be. Ezek földvásárlásokhoz, közbeszerzésekhez, a napilapokat kiadó Mediaworkshöz és a kandallókat gyártó Wamslerhez kapcsolódnak. Garancsi Istvánnál 34 milliárdra bukkantak, főként a Market Építő különböző kivitelezéseihez kapcsolódóan. Szijj László a nagyrészt szintén állami munkákból élő Duna Aszfalton keresztül 27 milliárddal adós. Andy Vajna 11 milliárddal tartozik, leginkább a tv2 megvételéhez köthetően. A kormányfő veje, Tiborcz István neve 6 milliárdot vonzott be. Matolcsy György fiát, Matolcsy Ádámot pedig 1,4 milliárddal tömték ki.

Bár a barátinak nevezett hitelek pontos folyósítási feltételei nem ismertek, e szintet a hazai hitelintézetek teljes hitelállományához képest a portál már veszélyesnek ítéli. Az e köröknek különböző csatornákon folyósított állami pénzek elapadása – akár egy kormányváltás után – ugyanis erőteljesen kétségessé teheti kölcsöneik teljes körű visszafizetését - vélik. Ez pedig ilyen méretekben akár bankcsődökhöz is vezethet. E tekintetben a leginkább veszélyeztetett pénzügyi szolgáltatónak a lap az MKB-t, a szintén Mészáros Lőrinchez kapcsolható Takarékbankot és B3 Takarékszövetkezet, a hozzájuk kötődő FHB-t, illetve a Matolcsy-rokonság kisbankját, az NHB tartja.

Megbírságolta a Versenyhivatal
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5,3 millió forintot szabott ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó BLT Group Zrt.-re. A GVH még szeptember végén indított versenyfelügyeleti eljárást a felcsúti polgármester, nagyvállalkozóval szemben. Ez a társaság volt az, amely irányítást szerzett a Balatontourist-csoportba tartozó több vállalkozás felett. A Versenyhivatal közleménye szerint az eljárásban megállapítást nyert, hogy a társaság az összefonódást túl korán, a GVH vonatkozó döntése előtt hajtotta végre, ezért bírságolta meg. 

Bűnös viszony? - Feljelentettek egy fideszes képviselőt

Publikálás dátuma
2018.01.25. 19:23
Illusztráció/Shutterstock
Egy, a hvg.hu birtokába jutott feljelentés szerint kiskorúval folytatott intim kapcsolat miatt jelentettek fel egy nagykőrösi fideszes önkormányzati képviselőt, kollégiumi nevelőtanárt. Az ügyben a lap megkereste a rendőrséget.

A hivatkozott ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölése alapján a Gödöllői Rendőrkapitányság folytat nyomozást szexuális visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Válaszadásunkig gyanúsított kihallgatás nem történt az ügyben.

Ezt a választ kapták. 

A hvg.hu azonban elérte a feljelentésben megnevezett férfit, aki annyit mondott, semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott az ügyben, nem tudja, mivel vádolják, addig nem tud mondani semmit. Annak a kollégiumnak az igazgatója, ahol a feljelentésben megnevezett férfi dolgozik, azt mondta, hogy hivatalos tájékoztatást a rendőrségtől nem kapott az ügyről, de elképzelhetőnek tartotta, hogy erről nem őt, hanem a tankerületet értesítik, ők ugyanis a munkáltatók. Az állítás a Facebookon is terjed, ott találkozott vele ő is. Beszélt a tankerület igazgatójával, tudomása szerint belső vizsgálat indult az ügyben, várja a fejleményeket.

A Büntető törvénykönyv szerint szexuális visszaélés az, mikor egy 18. évét betöltött személy egy 14. éven alulival szexuális cselekményt végez, vagy arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen. Külön tétel, ha valaki csak megpróbálja rávenni a kiskorút szexuális cselekményre. Az első esetben 2-8 éves, a másodikban 1-5 éves büntetést lehet kiszabni - írja a hvg.hu. 

Németh Szilárd: Emberiességesség és Paksifüles

Publikálás dátuma
2018.01.25. 17:47
2017. július 4. Németh Szilárd (Fidesz), interjú. Fotó: Tóth Gergő
A rezsibiztos legerősebb mondataiból mai szereplése kapcsán válogattunk.

Németh Szilárd jobban tudja, mint az Alkotmányvédelmi Hivatal. Annak ellenére, hogy utóbbi már átvilágította Szél Bernadettet, Németh csütörtökön kijelentette: Szél nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Erre hivatkozva bojkottálta a kormánypárt a „Soros-tervről” szóló nemzetbiztonsági bizottság ülését. Németh lendületben volt, így a bizottság szocialista elnöke is megkapta: „Molnár Zsolt is ezentúl nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

Mivel Németh Szilárd nem most először adja tanúbizonyságát, milyen lényegre törően fogalmazza meg korunk Magyarországának égető kérdéseit, gyűjtöttünk az olvasó számára néhányat a 2017-es Arany János emlékév fővédnökének legszabatosabb megfogalmazásaiból. A Fidesz tette közzé az alábbi videót, melyben Arany-verseket szavalni hallhatjuk Némethet.

A menekültekkel kapcsolatban is mindig brillírozott Németh. Mikor a kormány által titokban befogadott menekültekkel kapcsolatban kérdezték, esetleg nem ugyan ott tart-e most az ország, mint ha Brüsszellel működik együtt, Németh egyenesen kijelentette: „A menekültekről lehet tudni, hogy menekültek”.

Őcsényben egy panziótulajdonost életveszélyesen megfenyegettek, mert szállást adott volna olyan embereknek, akik közül – ahogy Siewert András, a Migration Aid Alapítvány kuratóriumának elnöke a HVG-nek mondta – többen, 7-8-an is a kormány „menekült” menekültjei voltak. A panziótulajdonos autóját téglával dobálták, kerekét kiszúrták. „Nem hiszek abban, hogy ott emberek szaladgáltak és szurkáltak kifelé mindenféle gumikat, meg minden” – reagálta Németh Szilárd.

Ugyan ezen a sajtótájékoztatón hangzott el a következő szentenciája is: „Azt gondolom, hogy az emberiességességünkről, a humanitásról nem lehet lemondani, de csak akkor tudjuk gyakorolni, ha olyan helyzetben vagyunk, hogy ezt gyakoroljuk”

De a korrupcióról is legalább ilyen lényegre törően nyilatkozott: azért van, mert még mindig túl sok a kommunista a közigazgatásban. Németh egyébként a legkevésbé sem kommunista. „Én is komcsi óvodába jártam, még úttörő nyakkendőm is volt és még szerettem is úttörő táborba járni, akkor most én komcsi vagyok?” Természetesen nem, hiszen már a vörös csillagról is úgy gondolja, „egy rendkívül ronda, a gonoszt megtestesítő jelkép egyébként”.

Az előbbit a Heineken-Csíki sörügyben mondta Németh, aki mindig bátran kiáll az igaztalan dolgok ellen. Mint amilyen a sajtó. Az Index.hu is belefutott már a valamikori birkózó és rezsibiztos szavainak öklébe, mikor egy kérdést tett fel, de rosszkor: „Elnézést kérek, eligazítani nem én szoktam, hanem az ön gazdája, Simicska! Tehát ők szokták eligazítani az újságírókat, a lapokat, hogy mit kell csinálni. Én aztán még soha senkit nem igazítottam el, úgyhogy nekem erről ez a véleményem.”

Németh nem csak a média és a kommunisták ellen, de tulajdonképpen bárki ellen kiáll: mikor a csepeli választásokról, az ott ellene induló jelöltekről kérdezték, lezser magabiztossággal mondta, „felőlem Gobbi Hilda is elindulhat”.

Egy interjújában pedig az egész világot helyre tette: „Van a valódi valóság, amiről Orbán Viktor beszél, és van az elmúlt néhány évtizedben a liberális diktatúra által felépített álvalóság.” És ami ennek ellentmond – „hablaty, hamuka, duma, hazugság. Mondjam még másképp?” Igaz ez a Paks 2-ről szóló hírekre is, folytatta az említett interjúban. „Paksozunk? A fiam azzal jött haza az iskolából, hogy van egy vicce. Hogy hívják az atomfertőzött nyulat? Paksifüles.”

Interjút a Népszavának is adott már Németh Szilárd. Vékony jégen álltunk, a nemzeti konzultációról volt szó:

Németh Szilárd - Az egy héttel meghosszabbított konzultáción egész pontosan 1 688 044-en vettek részt, és 99,1 százalékuknak megegyezett a véleménye velünk.

Népszava - Ez lenne a brutális siker?

Németh Szilárd - Nekem annak tűnik, tehát ebben nem fogunk tudni megegyezni. Azt látom, hogy ön Soros pártján áll, én pedig a magyar emberekén.

A gyanú nem csekélység, Németh nem sorosozik ok nélkül. Ahogy mondta, „a családommal is sokszor nem értünk egyet, de sosem mondtam még a feleségemnek, hogy Soros küldte”.