Vulkánkitörés, lavina, halottak Ázsiában (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.23. 16:29
Mayon Fotó: AFP
Több tűzhányó is működésbe lépett Ázsiában. Japánban egy ember meghalt és lavina is pusztított. A Fülöp-szigeteken 40 ezer embert kellett kitelepíteni.
MayonFotó: AFP

MayonFotó: AFP

A Fülöp-szigeteken, ahogy a szakértők előre jelezték, működésbe lépett a legaktívabb vulkán. A Mayon vörös lávát és fekete hamut lövell ki. Három kilométeres magasságba. A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül. A környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről. A rendőrség őrjáratokat indított, nehogy az evakuált emberek megpróbáljanak visszatérni otthonaikba. A hangos morajlások és az egyre hevesebben feltörő forró gázok ugyanis azzal fenyegetnek, hogy minden eddiginél nagyobb kitörés következhet be. A veszélyeztetett területeken egyelőre megszüntették a víz- és áramellátást. A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától. A népszerű kirándulóhelyen az utóbbi 500 évben mintegy ötven hasonló kitörés fordult elő. 

Japánban izzó kődarabok és félméteres hó

Kusatsu-ShiraneFotó: AFP

Kusatsu-ShiraneFotó: AFP

Japán középső részén, Tokiótól 150 kilométerre északnyugatra, egy üdülőközpont melletti Kuszacu-Sirane vulkán is izzó kődarabokat lövellt kedden. A 2160 méter magas vulkán kitörése elindított a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen éppen katonák gyakorlatoztak, egyikük meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült. Egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők.

Tizenegy ember megsérült, néhányan kritikus állapotban kerültek kórházba. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kellett kimenekíteni. Egy szemtanú arról számolt be, hatalmas robajt hallottak, majd fekete füstöt láttak, elképzelésük sem volt, mi történhetett. A japán meteorológia szolgálat arra figyelmeztette a környéken lévőket, hogy menjenek távolabb a helytől, mert újabb kitörések várhatók.

Veszélyes ország
Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halálát okozta az Ontake vulkán kitörése. Ez volt az utóbbi 90 év legsúlyosabb hasonló katasztrófája a szigetországban.

Japánt közben hatalmas havazás is sújtja közben. Helyenként félméteres a hótakaró, sokfelé megbénult a közlekedés. Évek óta nem esett ennyi hó a szigetországban.

Szerző

Csökkentenék az EP-képviselői helyek számát

Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) 751-ről 705-re csökkentené az EP-képviselői helyek számát Nagy-Britannia európai uniós kilépését követően. Magyarország mandátumainak száma nem változna, a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezne az Európai Parlamentben - közölte az uniós parlament sajtószolgálata kedden. Az EP-bizottság elképzelése szerint a Nagy-Britanniának jelenleg járó 73 mandátumból a brit kilépés után 27-et 14 olyan uniós tagország között osztanának szét, amelyek jelenleg "alulreprezentáltak" az EP-ben. A megüresedő képviselői helyekből 46-ot félretennének transznacionális listán később bejutó képviselőknek és az eseteges uniós bővítésre.

Szerző

Erős földrengés Alaszkánál, cunamiriadót rendeltek el

Publikálás dátuma
2018.01.23. 13:11
Illusztráció: AFP
Erős, a Richter-skála szerinti 7,9-es, egyes források szerint 8,2-es erősségű mértek Alaszka déli partjainál, cunamiriadót is elrendeltek. 

Az amerikai geológiai központ jelentései szerint a rengés epicentruma Kodiaktól 300 kilométerre délkeletre és 10 kilométer mélyen volt. A BBC szerint 7,9, míg a CNN információi szerint 8,2 volt a földmozgás Richter-skála szerinti erőssége. A várost evakuálták.  A helybeliek beszámolója szerint a rengést nagyjából egy percig lehetett érezni. Az ATV a CNN-re hivatkozva azonban azt írja, egy halász a hajóján percekig észlelte a rázkódást.

Fotó: NWS Tsunami Alerts/Twitter

Fotó: NWS Tsunami Alerts/Twitter

A földrengés miatt cunamiriadót adtak ki, Alaszka déli és délkeleti részére, Kanada nyugati államára, illetve az USA három államára, Washingtonra, Oregonra és Kaliforniára is, valamint Hawaii szigetére. A lakosságot arra kérik, keressenek menedéket lehetőleg magasan fekvő területeken - írja a BBC.

Szerző