Beadta a derekát az elnök

Publikálás dátuma
2018.01.22. 09:48
FOTÓ: EVARISTO SA / AFP

Több hetes tüntetéssorozatot követően Evo Morales bolíviai elnök visszavonta a büntető törvénykönyv reformjára vonatkozó tervezetét. Az államfő a Twitteren azt írta, hogy ezzel szembemegy az ország „destabilizálását célzó törekvésekkel”. Az ellenzéket a kormányzat elleni összeesküvéssel vádolta.

Az új büntető törvénykönyv tavaly decemberben vált ismertté, s 2019-től lépne életbe. Ezt követően az orvosok országos sztrájkot indítottak arra hivatkozva, hogy kriminalizálni akarja a kabinet munkájukat. A tervezet alapján ugyanis a műhibát elkövető orvosokat akár ötéves szabadságvesztésre is ítélhetik. A megmozdulások eleinte a reformot célozták, később azonban már Morales újraválasztása ellen tiltakoztak a tüntetők. 

Szerző

Bözödújfalu megmenthető

Publikálás dátuma
2018.01.22. 06:49

Közadakozásból építenék újjá az 1988-ban vízzel elárasztott, ezért lakatlanná vált erdélyi község három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. A Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata által elindított adománygyűjtés a finiséhez érkezett, hiszen ezek az utolsó pillanatok, amikor még hozzá kehet nyúlni a templomhoz. A víztározóból tavaly nyáron - javítási munkálatok miatt -ugyan leengedték a vizet, ám most újra feltöltik. A tervek szerint 32 cölöpre építik fel újra a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a víz szintje fölé kerüljön. A toronyba kiállításokat terveznek a jövőben, hídon lehetne megközelíteni. A mentési munkálatokhoz több magyar település is hozzájárult.

Szerző

Kettős személyiség

Publikálás dátuma
2018.01.22. 06:48

Két olyan mű is felhangzott szombaton, amely koncerten viszonylag ritkán hallható. A Nemzeti Filharmonikusok élén Francois Leleux személyében napjaink egyik legelismertebb oboaművészét halhattuk, aki karmesterként is elismerésre méltó. A világhálón olyan kisfilmet is találni, amelyen Francois Lelelux azt mutatja be, hogyan faragja hangszerébe saját kezűleg a nádfúvókát. A francia művész szombati koncertjén Mozart C-dúr versenyművét mindkét kezével kezdte vezényelni, majd a bevezető zenekari rész végeztével pillanatok alatt felkapta a földön lévő állványról a hangszerét és mire a közönség felé fordult, már játszotta is a szólót. Virtuóz kadenciákat játszott, félelmetes technikáját villogtatva száguldozott fel-alá hangszerén, nem volt gond számára legmagasabb és a legmélyebb regiszterek közötti gyors váltás, nagyon halk vagy nagyon hangos megszólalás.

Élvezhetően, feltűnően nagy sikert aratva mutatta fel a mozarti remekművet, a technika mellett a formálás is rendben volt nála, és a lassú tételt is szépen játszotta. Azonban tán kicsit sok volt a csillogás. Schubert 4. szimfóniája a „Sturm und Drang” stílusirányzat jegyében született, a viszonylag ritkán játszott mű a tizenkilenc éves szerzőtől származó felirata szerint a „Tragikus” melléknevet viseli. Nem teljesen kiforrott alkotás, de Schubert zsenije már felsejlik benne. Örülhettünk, hogy Leleux ezt is bemutatta.

Szerző