Ezrek tüntetnek a jobb oktatásért

Több ezren vonulhatnak ma a Parlament elé középiskolás diákok felhívására, hogy ráirányítsák a figyelmet arra: az oktatási rendszer elavult, az eddigi intézkedések pedig nem javítottak, inkább csak rontottak a helyzeten. A délután négy órakor kezdődő demonstráció Facebook-oldalán több mint 13 ezren jelezték részvételüket, s számos oktatásban érintett szervezet is támogatásáról biztosította a diákokat.

A demonstráció hírére a kormánysajtó szinte azonnal sorosozásba kezdett, lejáratókampányt indított a szervezők, különösen a rendezvényt támogató Független Diákparlament képviselői ellen. A diákszervezet cáfolta a kormánymédia állításait, s jelezte: nem a kormány ellen, hanem a jobb oktatásért emelik fel a hangjukat.

Újra aktivizálja magát a 2016-os, országos demonstrációiról ismertté vált Tanítanék Mozgalom is. Bejelentették: január 28-án ők is utcára vonulnak, mert az olyan újabb intézkedések, mint a Honvédelmi Intézkedési Terv vagy a szakképzésben és az egyetemeken dolgozók elhallgattatása tovább nehezítik az oktatás helyzetét. "Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, a megfélemlítésből, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink lelkének mérgezéséből" – írták.

Szerző

Ha nincs bérterápia, jön a sztrájk

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:02
ALACSONY BÉREK - Az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot vagy az azt alig meghaladó összeget keresi FOTÓ: M
Tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek.

Mentést kér levelében két egészségügyi szakszervezet – a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az érdekvédők arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők.

Mint írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban. Ez önmagában veszélyezteti betegbiztonságot. A két szakszervezet szót emelt az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozókért is, akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

A szakszervezetek a kormányfőnek írt levélben 15 pontos listába szedték követeléseiket. Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.

Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke lapunknak azt mondta: február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen. Ha addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájk-tárgyalásokat. Mint megtudtuk, az ügyet támogató, az Összefogás az egészségügyben dolgozók béremeléséért címmel létrehozott Facebook-csoportnak 24 óra alatt több mint ezer követője lett. Zalatnai Zoltán hozzátette, megkerestek más szakszervezeti csoportokat is, köztük az EDDSZ-t is, ám együttműködés nem jött létre. Sőt, hiába jelezték többször, hogy bekapcsolódnának a bértárgyalásokba, még csak választ sem kaptak kezdeményezésükre.

A másik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt a Népszavának azt mondta: sokan elégedetlenek a novemberi béremeléssel, vannak akik úgy érzik, nem történt egyéb, minthogy azok, akik kiszámolták, játszottak a számokkal. Példaként annak a mentősnek a történetét idézte, aki több éves gyakorlattal diplomás mentőápolóként a legutóbbi, novemberi béremeléssel még mindig csak bruttó 165400 visz haza, ráadásul végül csak ötszázalékos többlet lett az ő tíz százalékos emelése.

Tiltakozás a Magyar Kultúra Napján
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét (KKDSZ) vezető Csóti Csaba hétfőn petíciót ad át a kulturális államtitkárnak, hogy rábírja a humántárcát a bértárgyalások megkezdésére. Egy 20 méteres íven sorakozó több ezer aláírás arra figyelmezteti Hoppál Pétert, hogy általános bérrendezésre van szükség a könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési területen. Most ugyanis szinte egységesen mindenki a garantált bérminimumot kapja. Ha továbbra sem kapnak érdemi választ, februárban a KKDSZ megkezdi a sztrájkhajlandóság felmérését.

Szerző

Habony-ügyvéd közpénzközelben

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:00
CÉGTÁBLA A KAPU ALATT - Iroda az óbudai Kolosy Üzletházban FOTÓ: NÉPSZAVA
Habony Árpád ügyvédje szaktanácsadó több fővárosi vállalat közbeszerzésénél is – tudta meg a Népszava.

A kormányfő nem hivatalos tanácsadóját is képviselte az az ügyvéd, akinek neve egyre többször bukkan fel fővárosi közbeszerzések környékén – értesült lapunk. Ez már csak azért is érdekes, mert tavalyelőtt Tarlós István főpolgármester letiltott egy másik, Habony-közelinek tartott ügyvédi irodát a budapesti központi közbeszerzéses cégről.

A közbeszerzési értesítő szerint az elmúlt szűk hat évben Kovács Loránd húsznál is több, zömében a fővároshoz kötődő közbeszerzésnél volt a kiíró kapcsolattartási pontja a pályázók felé. Az ügyvéd neve a fővárosi idősotthon, a Szent János kórház, a BKV járműjavító cége kiírásai mellett is feltűnik. A Kovács Loránd ügyvédi iroda csak a január 3-i Közbeszerzési Értesítőben ötször szerepel, például a BKV Vasúti Járműjavító Kft. (VJSZ) 60 milliós járműdiagnosztikai és a János kórház cseppfolyósoxigén tenderénél. Az általunk megkeresett intézmények közül a VJSZ és a kórház is azt válaszolta, hogy Kovács közbeszerzési szaktanácsadóként, szerződés alapján került az eljárások közelébe.

A Kovács Loránd és Habony Árpád közötti kapcsolatot egyebek mellett egy közelmúltbeli ügy is jelzi. Miután tavaly év végén kiderült, hogy Habony érdekelt az Asia Frontier Ltd. nevű vállalatban, a tanácsadó-cégvezető megbízásából Kovács szignálta azt a Népszavának is eljuttatott sajtóközleményt, amelyben a hongkongi bejegyzésű vállalat tagadta, hogy köze lenne a letelepedésikötvény-bizniszhez. Sajtóhírek utalnak arra, hogy az elsősorban közbeszerzési szaktanácsadóként dolgozó jogász nem egyszeri kitérőként foglalkozott Habony ügyeivel.

Amikor utóbbi 2015-ben beperelte az Indexet, mert a hozzájárulása nélkül jelent meg róla egy videó, amin sétál, a végül elvesztett ügyben Kovács képviselte. Tavalyelőtt a Habony-közeli 888.hu hírportált védte egy szintén elvesztett helyreigazítási eljárásban. (Nem valószínű, hogy a hírek névrokonról szólnának, mert az ügyvédi kamara keresője csak egy Kovács Lóránd nevű jogászt ismer.)

Mindezt különös fénytörésbe helyezi, hogy sajtóhírek szerint Tarlós István főpolgármester tavalyelőtt letiltott egy másik, Habony-közeli ügyvédi irodát arról a cégről, amelybe a fővárosi nagyvállalatok összes közbeszerzését csatornázták. A frissen létrehozott Fővárosi Közbeszerzési Kft.-ről kiderült, hogy a Kosik ügyvédi iroda képviseli a cégbíróságon, miközben a névadó Kosik Kristóf korábban például a 888.hu domainnevének megszerzésével tett szívességet Habonynak.

Kovács Lóránddal kapcsolatban Tarlós István lapunknak nyilatkozva azt állította: az általános képviseleti megbízásokat főszabályként semmilyen fővárosi szervezet környékén sem látja szívesen. A jelekből mégis úgy tűnik, egy másik címen, a közbeszerzési szakmai ellenőri feladatokon keresztül bizonyos jogászok mégis közel férkőzhetnek a tűzhöz.

Kovács Loránd egy 2010 végi hirdetmény szerint még a Szentmiklósi és Társai ügyvédi iroda munkatársaként vállalt szerepet az Óbudai Egyetem (a korábbi műszaki főiskola) egyik közbeszerzésében. Másfél éven belül az akkor már saját ügyvédi irodáján keresztül a fővárosi önkormányzathoz tartozó szennyvíztisztító cég több közbeszerzése körül is feltűnt. Még ebben az évben a Kecskemét melletti Nyárlőrinc képviselői döntöttek úgy, hogy ezt az ügyvédi irodát kérik fel közbeszerzési szakértőnek, egy jegyzőkönyv tanúsága szerint pedig az Esztergomhoz közeli Mogyorósbánya önkormányzatának is ekkortájt referált egy közbeszerzés alakulásáról. Bizonyos jelekből úgy tűnik, hogy karrierjének felfutása nem független egykori munkaadója – az egykoron a köztévé Ablak című műsorában tévéjogászkodó Szentmiklósi Péter – pályaívétől.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Kovács ma is azon a helyen dolgozik, ahol még a Szentmiklósi vezette iroda foglalkoztatta: a korábban Tarlós vezette Óbudán, egy Kolosy téri irodában. A Kolosy üzletház tetőterét lezáró ajtó melletti fémtáblán ma is egymás alá gravírozva olvasható Szentmiklósi egy másik mentoráltja, illetve Kovács Loránd ügyvédi irodáinak neve.

Szentmiklósi – miután a 2010-es fideszes önkormányzati választási győzelem után személyesen kísérte Tarlóst az átadás-átvételre, irodája pedig a Demszky-féle vezetés részprivatizációs szerződéseinek átvizsgálására kapott megbízást – 2012 áprilisától formálisan is a főpolgármester mellé igazolt és úgy három évvel ezelőttig Tarlós István főtanácsadója volt közbeszerzési ügyekben.

A kapcsolat ugyancsak régi. Egy 2003-as hír szerint például Tarlós és Szentmiklósi együtt hoztak létre alapítványt árvízkárosultak megsegítésére. A főpolgármester, akivel telefonon tudtunk beszélni, azt mondta: soha nem hallotta Kovács Lóránd nevét. Viszont „a [Szentmiklósi] Pétert nagyon régen ismerem, még Óbudán voltam az irodájával kapcsolatban. Dolgozott mellettem a fővárosnál is, csak amikor hetvenéves lett, nem tudtam tovább alkalmazni”.

Kovács Lórándot emailben kerestünk meg. Az ügyvéd válaszolt, de jelezte, hogy üzenetét nem a nyilvánosságnak szánja.

Környezetéből mégis sikerült megszólaltatnunk valakit - a szakjogász egykori mentorát. Szentmiklósi Péter azt mondta, nem véletlen, hogy Budapesten kapkodnak Kovács után: „ragyogó közbeszerzési szakembernek” tartja az ügyvédet, akinek a híre „szájról szájra terjed”. Ő úgy tudja, Kovács minőségellenőri feladatokat lát el, tehát a közbeszerzések szakmai kontrollját végzi a megbízóinak; azt mondhatja, hogy valami aggályos, vagy nem aggályos. Szerinte Kovácsnak nincs köze sem hozzá, sem a fővárosi önkormányzathoz, ráadásul egykori ügyvédjelöltjének „semmilyen politikai elkötelezettsége sincs”.

Amikor viszont Szentmiklósinál rákérdeztünk egykori mentoráltjának másik munkaadójára, nem hitte el a kettő közötti kapcsolatot: „Hogy Habony Árpád nem adott az én kollegámnak megbízást, arra mérget vehet”.

Egyelőre tehát kérdés, hogy Tarlós környezetében tud-e bárki arról, hogy az egykori közbeszerzési főtanácsadó tehetséges, politikamentes, szakmai értelemben kiváló protezsáltja az elmúlt években Habony Árpád bizalmi emberének szegődött.