Előfizetés

Kaszáltak a szálláshelyek

V. A. D.
Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:26
Fotó: Shutterstock

Tavaly az év első 11 hónapjában annyi éjszakát töltöttek el Magyarországon a turisták, mint 2016-ban egész évben: a kereskedelmi szálláshelyek 2017 január és november között 6,7 százalékkal több, összesen 27,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, amely csaknem azonos arányban oszlott meg a külföldi és a belföldi vendégek között – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ennek eredményeként összesen 16 százalékkal több, 430 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a kereskedelmi szálláshelyek, ezen belül a szállásdíj-bevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 258 milliárd forintot.

A statisztikából az is kiderül, hogy a szállodák szobakihasználtsága immár 60 százalékos, tavaly novemberben pedig egy szállodai szoba átlagára 18 684 forint volt, ami 7,6 százalékos drágulást jelent 2016 novemberéhez képest. Ha pedig a tavaly január-novemberi időszakot nézzük, akkor az átlagos szállodai szobaár 20 025 forint volt, ami 9,7 százalékkal magasabb, mint 2016 azonos időszakában volt. Tavaly november végére egyébként 40-el nőtt a kereskedelmi szálláshelyek száma, így 2515 szálláshely több mint 77 500 szobája közül válogathattak a turisták.

Szórni, de nem sóval!

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:15
Fotó: Népszava
Az eddig lehullott hó elsősorban vidéken és a magasabban fekvő helyeken okoz gondot, de nem árt tisztában lenni a lehullott hó eltávolításának, az utak, járdák csúszásmentesítésének módjával.

Az úttest burkolatának tisztításáról az út fenntartójának, az ingatlanok előtti járda - annak hiányában egy méter széles sáv - megtisztítása pedig a tulajdonosának feladata. A síkosság-mentesítést szükség szerint – akár naponta több alkalommal is – el kell végezni, hiszen egy-egy balesetből adódó kártérítés az ingatlan tulajdonosát vagy adott esetben a társasház lakóközösségét együttesen terheli. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, s a járdák biztonságossá tétele.

Fontos tudni, hogy ha valaki a veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk a kárt megtéríteni. Bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

De nem mindegy, mivel tesszük járhatóvá. Az évtizedek óta alkalmazott sót (konyhasó, nátrium-klorid) 2010 szeptember eleje óta tilos erre használni. Kormányrendelet rendelkezik a fás szárú növények védelméről: „Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.” Ugyan a rendelet nem mondja ki, mit lehet használni, de szakértők szerint szóba jöhet többek között a zeolit, a zeocal, a kalcium-klorid-pehely, de ígéretes szerként tartják számon a kálcium-magnézium-acetát keveréket, ami nem tartalmaz kloridot. Persze – elsősorban vidéken - használhatók a „hagyományos” szóróanyagok: fűrészpor, faforgács, fahamu, homok, kis szemcséjű salak, zeolit, kálisó.

A kalcium-klorid (CaCl2) a leghatékonyabb környezetbarát jégmentesítő, de más előnyei is vannak, mivel jóval alacsonyabb fagyáspontja - mínusz 25 fokig hatásos -, hatékonyabb a jégolvasztó képessége, mint a konyhasónak. Fontos tulajdonsága még, hogy nem lép kémiai reakcióba az aszfalttal, és az elolvadt hóval, jéggel kialakult oldata nem fagy vissza, így nem rongálja az útfelületet.

Ha a járda már tiszta, hozzáláthatunk az autónk megtisztításához jégtől, hótól. Személyautók és leginkább ponyvás kisteherautók esetében nemcsak a látótér szűkülése okozhat gondot, hanem ha a jármű tetején maradt hó vagy jég menetközben esik le és ezzel kárt okozunk, akkor azt a kötelező biztosításunk terhére fogjuk megtéríttetni, ezzel pedig el is búcsúzhatunk a bónuszkategóriánktól – mutat rá a penzcentrum.hu.

Ha nem megfelelően takarítjuk le a szélvédőnket, és a rendőr megállít minket, ha nem okoztunk balesetet, akkor leginkább figyelmeztet, de legfeljebb a szabálysértési bírság törvényi minimumát, tehát ötezer forintot szabhat ki. Ha balesetet okozunk amiben az is közrejátszott, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, ez súlyos gondatlanságnak minősülhet, ezt súlyosító körülményként vehetik figyelembe.

Sérülhet az alapelv
A közlekedés rendjéről szóló jogszabályban nincs benne, hogy tilos lenne behavazott kocsival közlekedni, de egy ilyen helyzetben veszélyeztetjük mások biztonságát, akadályozzuk a forgalmat, és megsértjük azt az alapelvet, miszerint az időjárási viszonyoknak megfelelően kell közlekednünk.

"Még négy évet nem bírunk ki"

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:07
FOTÓ: CSORTOS SZABOLCS
Karácsony Gergely megígérte a pécsieknek, hogy visszaszerzi az ellopott „i” betűt, az MSZP pedig azt: beáll Mellár Tamás mögé.

A Fidesz kisebbségben van, de abban erős, hogy meg tudja szervezni a kisebbséget. Nekünk abban kell erősnek lenni, hogy megszervezzük a többséget – ez volt az egyik fő üzenete Karácsony Gergelynek, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének Pécsett, a Változás 2018 nevet viselő politikai rendezvényen. A Pécsi Kulturális Központ uránvárosi épületében a mostani kormány leváltására szövetkezett baloldali és független közéleti személyiségek arról próbálták meggyőzni a hívásukra eljött 250 pécsit, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt. Karácsony azt mondta, választási programja mindössze egy betűből áll, s ha nyer az összefogás, akkor az igazság szó elejére az új kormány visszateszi az ellopott „i” betűt. A kormányfőjelölt az egészségügy és oktatás területét ítélte különösen lesújtónak, de szólt arról is, hogy rekord magas adó sújtja a legkevesebbet keresőket, ezért az ő kormánya a minimálbért adómentessé kívánja tenni.

Beszéde végén arra kérte a közönséget, hogy álljanak fel, és mondják el annak a versnek az első sorait, ami ma a legaktuálisabb költemény, aztán belekezdett a Nemzeti dalba. A közönség kórusban vele-mondta a „Talpra magyar!”-t.

Szakács László, az MSZP baranyai szervezetének elnöke, parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy a leendő kormány a kisemberek kormánya lesz, nem az oligarcháké, a Mészáros Lőrinceké és Andy Vajnáké. Tóth Bertalan, pécsi parlamenti képviselő, az MSZP frakciójának vezetője a Népszabadság nyolc évvel ezelőtti cikkét idézte, amiben egy külföldi azt mondta, hogy Pécsből árad a szabadság és a szerelem. Aztán hozzátette: ez a múlt, ma Pécsen nincsenek munkahelyek, az eladósított várost Pestről irányítja a Fidesz, az utcákon Tiborcz lámpái égnek, s a mindenki karácsonyfáján Hoppál államtitkár képét ábrázoló dísz lóg. A frakcióvezető bejelentette, hogy a 2018-as választáson a baranyai egyes körzetben visszalép Mellár Tamás, közgazdász javára, s a konzervatív gondolkodású tudóst támogatja az MSZP és a Párbeszéd.

Mellár is szót kapott, aki azzal indokolta politikai szerepvállalását, hogy a Fidesz leépíti a demokráciát és a piacgazdaságot, s az unióból kelet felé viszi az országot. A közgazdász – aki az első Orbán-kormány idején a KSH elnök volt – úgy látja, hogy ha marad a Fidesz, akkor a kor minden fontos kérdésére rossz választ fog adni.

Az MSZP és a Párbeszéd a baranyai 4. körzetben is független jelölt mögé áll, ott Vass Pétert, Szigetvár polgármesterét küldik harcba. A korábban állatorvosként dolgozó, 59 esztendős Vass elcsukló hangon idézte fel, hogy azért vállalta a polgármester-jelöltséget 2014-ben, mert a Fidesz önkényébe belefáradt szigetvári állattartók a jövőtől aggódva kérték meg erre.

Az ülést követően megszólítottam lelkesen tapsoló és helyeslő közönség több tagját, valóban látnak-e esélyt a Fidesz legyőzésére?

– Azt tapasztalom, hogy az embereknek elege lett a Fideszből – mondta a 65 esztendős Számel Mártonné, aki nyugdíjazása előtt a pécsi Délhúsnál volt alkalmazásban. – Ha tényleg lesz összefogás, akkor menni fog ez a kormány.

Az asszony egykor központifűtés-szerelőként dolgozó férje hozzátette:

– Kicsit odajutottunk, mint a Horthy- meg a Rákosi-korban: az emberek fásultak attól, hogy azt tesznek velük, amit akarnak. De már nem kell sok ahhoz, hogy fellázadjanak. Talán csak annyi, hogy lássák, az összefogással tényleg van esély.

Varga Klára, logopédus így fogalmazott:

– Ha nyerni akar a baloldal, akkor házról házra kell járni, és meggyőzni az embereket.

Megjegyeztem, hogy a gyűlés résztvevőinek 90 százaléka 60 év feletti, mire a logopédus ekképp reagált:

– Azok a fiatalok, akiknek céljuk van, elegük lett az ország állapotából és vezetőiből, és inkább elmentek külföldre. Akik maradtak, azokat meg felőrli a létbiztonságért folytatott harc. Közömbösek lettek a politikával szemben, és talán el se hiszik, hogy a Fidesz elzavarható.

Garzó Gábor véleménye összecsengett a fent megszólalókkal. Az egykor esztergályosként és birkózóedzőként dolgozó, pártokba soha be nem lépő, 60 éves férfi ezt fejtegette:

– Összefogással igenis legyőzhető Fidesz, de nagyon sok munka kell ehhez, és az, hogy a politikusok a jobb jelölt mögé állva félretegyék egyéni ambícióikat. Ha nyer a Fidesz, Magyarországnak vége, még négy évet nem bírunk ki.

Indul a "szántás"
Felszántjuk az országot, az emberek valódi problémáiról fogunk beszélni – ezt ígérte Molnár Gyula, az MSZP elnöke a szocialisták hétvégi választmányi ülésén. Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje tegnap Pécsen Tóth Bertalannal, a szocialisták frakcióvezetőjével, valamint Kunhalmi Ágnessel, az MSZP elnökségi tagjával tartott fórumot.
Információink szerint jövőhéten ugyanez a hármas Nyíregyházán, majd január 31-én Tatabányán kampányol a „2018 a változás éve Magyarországon szlogennel.”
Karácsony tervei szerint február elején Székelyföldre látogat majd. A kampány további helyszíneit és időpontjait vélhetően februárban véglegesítik, hiszen az MSZP február 10-én tartja kongresszusát, ahol hivatalosan is döntenek a Párbeszéddel való közös listáról és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről.  - Z. Á.