Előfizetés

Eurómilliárdok sorsa - Paks2 csak idegen nyelveken

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:00
FOTÓ: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BURGER BARNA
A miniszterelnökségen kívül immár a Roszatommal is bíróságon kell küzdenie annak, aki kíváncsi a legalább háromezer milliárd forint értékű atomerőművi szerződésekre. Tegnap kiderült, hogy a szövegek nincsenek meg magyarul.

A Fővárosi Törvényszéken folyó adatkérési per során világossá vált, hogy a Paks II. szerződéshez kapcsolódó megvalósítási megállapodásokból csak angol és orosz verzió van. Magyar, az eredeti egyezménytől eltérően, ahol az orosz mellett a magyar szöveg is hivatalosnak számít, nincs. Ezzel az Orbán-kabinet átengedte a szerződés értelmezésének monopóliumát az orosz félnek. Ez kilátástalanná teheti a magyar érdekek érvényesítését elszámolási vita esetén, amikor egyetlen szó (például kötbér, késedelem, kárfelelősség stb.) pontos jelentésén eurómilliárdok múlhatnak, a bírósági útról pedig eleve lemondtunk.

A miniszterelnökséget vezető Lázár János tavaly még azt állította, hogy a paksi bővítés lesz az ország legátláthatóbb beruházása. Süli János bővítésügyi tárca nélküli miniszter pedig a nemzetbiztonsági bizottság ülésén megígérte, hogy a Paks 2-ről az oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseket önként nyilvánosságra hozzák. A bíróságon azonban tegnap ismét kiderült, hogy a tervezett atomerőmű ügyében az Orbán-kabinetnek semmit sem szabad elhinni: a miniszterelnökség immár bírósági úton próbálja megakadályozni a megállapodások nyilvánosságra kerülését, és a perbe most már a Roszatom is belépett.

A kormány 2014 januárjában állapodott meg Oroszországgal a paksi bővítésről egy magyar és orosz nyelvű nemzetközi egyezményben. A nyilvános dokumentum az európai gyakorlatban merőben szokatlan kikötéseket tartalmaz: kizár mindenfajta választott bírósági vagy egyéb jogi fórum előtti vitarendezést és a felek erőviszonyaira bízva a konfliktusok eldöntését. Van benne egy felbonthatatlansági klauzula is: „Jelen Egyezmény megszűnése jogi szempontból nem érinti az egyes, a jelen Egyezménnyel összhangban, annak hatálya alatt kötött Megvalósítási Megállapodásokat vagy bármilyen más megállapodást (szerződést) vagy az azok végrehajtása kapcsán vállalt kötelezettségek teljesítését”. Ez azt jelenti, hogy a magyar-orosz egyezményt kifejtő titkos megvalósítási megállapodások (üzleti szerződések) akkor is érvényben maradnak, ha magát az egyezményt a magyar fél a későbbiekben felmondaná.

PLUSZKÖLTSÉG - Hatezer engedélyt kell beszerezni az új blokkok felépítéséig, így csak a fordítás százmilliókba kerül majd FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

PLUSZKÖLTSÉG - Hatezer engedélyt kell beszerezni az új blokkok felépítéséig, így csak a fordítás százmilliókba kerül majd FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

A három megvalósítási megállapodás közül az első ún. EPC-szerződés az erőmű tervezésének és kivitelezésének részleteit tisztázza, a második az üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik pedig az üzemanyagellátásról szól. Az üzemanyag-szerződés ma is minősített információnak számít, a másik két megállapodás minősítését azonban a kormány két éves időhúzás után, a Jávor Benedek (a Párbeszéd EP-képviselője) által kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás végén tavaly feloldotta. Mikor azonban Jávor kikérte a szerződéseket, Süli János mégis az üzleti titkok védelmére hivatkozott, és nem adott ki semmit. Akkor indult az az adatkérési per, amelyet tegnap folytatott a fővárosi törvényszék. Lapunknak nyilatkozva az EP-képviselő korábban törvénytelennek nevezte Süli eljárását, mivel szerinte – és a magyar bírósági gyakorlat szerint – üzleti szerződéseket nem lehet teljes egészében titkosan kezelni. Ki kell takarni az üzleti érdekeket valóban sértő információkat, a többit pedig megalapozott adatigénylés esetén ki kell adni. Jávor egyébként EP-képviselőként titokszobában már látta a szerződések angol verzióját, szerinte a szövegek 80-90 százaléka nyugodtan nyilvánossá tehető lenne.

A bíróság szeptemberben már kimondta, hogy nem fogadja el a teljes titkosítást, és 4 hónapot adott a kiadható részek nyilvánosságra hozatalára. Ám csupán annyi történt, hogy beavatkozóként tegnap a Roszatom is belépett a perbe. Most éppen a nemzetközi nőnap, azaz március 8. a következő határidő, akkor feltehetően ítéletet hirdetnek. Jávor szerint azonban látható az a kormányzati igyekezet, hogy „a kínos tartalmú szerződések ne legyenek megismerhetőek a választásokig”.

Drága, de legalább kockázatos
Mintegy hatezer engedélyt kell beszerezni az új blokkok felépítéséig – válaszolta az MSZP-s Tóth Bertalan írásbeli kérdésére Süli János tárca nélküli miniszter. Már ez a szám is jelzi, milyen irgalmatlan mennyiségű – alapvetően oroszul készülő – dokumentációt kell lefordítani. Először oroszról magyarra, ez alapján az illetékes hivatalok eldöntik mit reagálnak, majd válaszukat vissza kell fordítani. Ehhez legalább 300 szaktolmács több éves munkájára lenne szükség, ám a magyar állam egyszerűen nem tud ennyit mozgósítani – mert nincs.
Így információink szerint az a kompromisszumos megoldás, hogy az orosz dokumentumokat először angolra ültetik át, és ezt a „leiratot konvertálják” magyarrá. Az út visszafelé is ugyanez: magyarból angol, angolból orosz. Ennek a procedúrának azonban két hátulütője is van: egyrészt jelentősen nő a „szivárogtatási kockázat”, másrészt milliárdokban mérhető többletkiadást jelent.

Australian Open - Élete első főtáblás meccsét nyerte Fucsovics

Publikálás dátuma
2018.01.16. 10:33
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini
Fucsovics Márton bejutott a második fordulóba a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Fucsovics Márton megnyerte élete első főtáblás mérkőzését, ezzel bejutott a második fordulóba a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A világranglistán 80. magyar játékos - aki döntőt vívott a múlt heti, canberrai challenger-tornán - a moldovai Radu Albottal (87.) találkozott, s négy szettben (6:2, 6:3, 4:6, 7:5), 3 óra 19 perc alatt gyűrte le riválisát.

„Áttört egy újabb gát. Megvan oly sok próbálkozás után az első Grand Slam-főtáblás győzelmem. Tavaly nagyon közel voltam hozzá a US Openen, most sikerült. Sávolt Attilával este átbeszéltük a mai taktikát, és azt erősítette bennem, hogy nem szabad foglalkoznom a körülményekkel, kizárólag pozitív maradhatok, nem pánikolhatok akár a győzelmi lehetőség, akár a rossz állás miatt" - értékelt Facebook-oldalán Fucsovics. - Fizikailag sokkal jobban elfáradtam, mint gondoltam, de talán a belső feszültség, a túlzott győzni akarás vett ki többet a meccsnél. A játék viszont továbbra is jól megy, egy hatalmas kőszikla omlott le most a vállamról, és nagyon várom már a következő meccset" - tette hozzá.

Magyar férfi teniszező 2002-ben ünnepelhetett legutóbb győzelmet az Australian Openen, Grand Slam-tornán pedig 2003-ban a Roland Garroson. Mindkét hőstett Fucsovics edzőjéhez, Sávolt Attila nevéhez fűződik. A 25 éves magyar a 64 között a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyvel találkozik.

Ami az urakat illeti, a hatszoros győztes Novak Djokovic és a 2014-es bajnok Stan Wawrinka is győzelemmel tért vissza hosszú sérülés után. A 30 éves szerb játékos - aki könyökproblémák miatt fél évet hagyott ki - az amerikai Donald Youngot verte. Az ugyancsak Wimbledon óta kényszerpihenőn lévő Wawrinka küzdelmes meccsen bizonyult jobbnak a litván Ricardas Berankisnál. A címvédő Roger Federer ugyanakkor könnyed győzelemmel kezdett, a britből ismét szlovénná lett Aljaz Bedenét verte.

A nőknél a világelső Simona Halep sikerrel vette az első akadályt, pedig a hazai közönség előtt szereplő, 17 éves Destanee Aiava 5:2-re is vezetett az első szettben. A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova viszont búcsúzni kényszerült. A 27. helyen kiemelt cseh játékost az az Andrea Petkovic búcsúztatta, aki a tavalyi Australian Open óta az első mérkőzését nyerte Grand Slam-tornán. Babos Tímea páros partnere, Kristina Mladenovic pedig két játszmában kapott ki a román Ana Bogdantól.

Első kiemelt lesz
Fucsovics Márton lesz az első helyen kiemelt teniszező a február 4-én kezdődő, 64 ezer euró összdíjazású budapesti challenger-tornán. Balázs Attila ugyancsak alanyi jogon főtáblás Budapesten, mint ahogy ott lesz Piros Zsombor is, aki nemrég top 100-as játékost győzött le, majd az Australian Open selejtezőjében is aratott egy győzelmet. Rajtuk kívül Valkusz Máté, Borsos Gábor és Nagy Péter is szerepel a BOK Csarnok kemény pályáján.
Jürgen Melzer ugyanakkor nem tér vissza megvédeni a címét. Az osztrák játékos nem sokkal tavalyi diadala után apa lett, és a wimbledoni bajnokság óta nem lépett pályára.

Üdvhadseregünk

Soros hadserege... Soros hálózata... Ízlelgessük egy kicsit ezeket a szép kifejezéseket, amelyek mára a sajnos még mindig nem elég rémületesen hangzó "civil" szinonimáivá lettek a Fidesz-sajtóban. Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy mindez velünk történik és végképp tönkreteszi azokat az éveket, amelyeket éppenséggel normálisan is leélhettünk volna, máris belénk hasít a kérdés: hát nem röhejes?! Hogy a fenébe van az, hogy létezik ember - mert bizonyára létezik, nem is egy -, aki komolyan veszi, hogy itt valami világméretű összeesküvés zajlik az Orbán-kormány ellenében jámbor jogvédők, lopás és korrupció ellen felkent jogászok, biciklis hajléktalanistápolók meg magányos menekült gyerekeket egy jobb jövőhöz juttatni igyekvő szociális szakértők részvételével?

A vád bornírtságát és a helyzet tragikomikumát mindennél jobban jól jellemzi, amit Misetics Bálint radikális szocmunkás mesélt a legutóbbi 168 órában. Hogy a kerületi önkormányzatok szakemberei gyakorta keresik meg a Város Mindenkié mozgalmat meg a magánadományokból működő Nyugodt Szív Alapítványt, hogy segítsenek fedelet találni egy-egy családnak, amelyet az utcára kerülés réme fenyeget. Igen, jól értik. Az állampolgári adókkal gazdálkodó, saját területükön tulajdonosként is jelen lévő helyhatóságok lelkiismeretes szakemberei tehetetlenségükben "Soros hálózatához" fordulnak, mert nem tudják nézni, hogy az állam büntető szegénypolitikája és a fővárosi hajléktalan-ellenes direktíva együttesen szétesésre, örökös számkivetettségre ítél bajba jutott családokat.

Értjük mi, hogy most ez az üresfejű gyűlölködés van kormányzás helyett, és a civil-mantra jutott becsület és igazmondás helyett is, de lassan kezdjük helyettük szégyellni magunkat. Mert ha hagy is valamilyen lenyomatot maga után ez a mi korunk, hát sajnos ez lesz az.