Magasabb fizetéssel tartaná meg a munkaerőt az egyik kereskedelmi lánc

Megállapodott a 2018-as bérekről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A Spar és a KASZ közös közleményt küldtek az MTI-nek, amelyben ismertették, hogy a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap az idén. A Spar garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is biztosít bérfejlesztést a dolgozóknak, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a kezdő bér minimum havi bruttó 200 ezer forint lesz. A béremelés mellett bevezetik a Spar hűségprogramot, amellyel béren kívüli juttatásokat is kapnak a munkavállalók, a Sparnál eltöltött évek függvényében. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása, valamint továbbra is él a 10 százalékos dolgozói vásárlási kedvezmény.

A közleményben Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a vállalat tavaly 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre, idén ez eléri a 9 milliárd forintot, amelyet a járulékcsökkentés közel 1 milliárd forint értékben fedez. Ez két év alatt a bérek 40 százalékos növekedését jelenti a Spar-nál. A közlemény szerint a Spar Magyarország beruházási kerete idén meghaladja a 23 milliárd forintot, amelyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be. Ennek keretében közel 20 áruházat újíthatnak fel és több új áruházat is átadhatnak. Maczelka Márk megjegyezte: a tervek szerint a beruházásoknak köszönhetően a dolgozók létszáma idén tovább bővülhet. A cég fluktuációs rátája egy év alatt közel 7 százalékponttal csökkent, ami a bérfelzárkóztatási stratégia helyességét támasztja alá.

Korábbi közlés szerint a Spar Magyarország árbevétele 2016-ban meghaladta az 516 milliárd forintot, 5,2 százalékkal volt több az előző évinél. A cég 26 éve van jelen Magyarországon, hálózatához 508 üzlet tartozik, ebből 133-at üzemeltetnek franchise partnerek. A társaság 13 ezer munkavállalójával évek óta Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Szerző

"Az egyházak ne avatkozzanak bele a politikába!"

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra szólította fel az egyházakat, ne avatkozzanak bele a politikai életbe, a választási kampányba.

Niedermüller Péter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a hódmezővásárhelyi események a jóérzésű híveket is megbotránkoztatták. Németh László hódmezővásárhelyi esperes-plébános ugyanis azt ajánlotta a híveknek, ne a független Márki-Zay Pétert, hanem a volt alpolgármestert, a kormánypárti Hegedűs Zoltánt támogassák a település időközi polgármester-választásán.
    
Ez a megnyilvánulás több tekintetben is megdöbbentő, már csak azért is, mert az ellenjelölt hívő katolikus - közölte a DK alelnöke. Amikor Németh László az egyházak támogatásáról beszél, akkor nem vesz arról tudomást, hogy ezeket az adóforintokat a kormány a nem vallásos emberektől vonja el. A hitélet és a vallás fontos, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania, de a hit egyben magánügy is. Az egyházaknak rengeteg karitatív tennivalója lenne, amivel hozzájárulhatnának a társadalmi békéhez - fogalmazott Niedermüller Péter. (MTI)

Szerző

Újabb autókat kap a mentőszolgálat

Újabb 117 mentőautót állít forgalomba idén a kormány - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatóján.

Balog Zoltán közölte, az idei beszerzésnek köszönhetően az utakon futó kocsik mindegyike korszerű jármű lesz, tehát hétévesnél öregebb mentőautó csak tartalékállományban állhat. 

Szerző