Előfizetés

Blokksüllyedés - Már nem a sajtó a bűnős

Publikálás dátuma
2018.01.12. 06:24
Vizsgálók - Idén Paks 2 létesítési és a fizikai védelmi engedélyeit vizsgálja a hivatal Fotó: Tóth Gergő
Az hatóság adminisztrációs kifogást támasztott a 4-es blokk süllyedésmérését illetően, de megállapításai idézését nem sérelmezi.

Az MVM Paksi Atomerőmű nem sorolta fel tételesen a 4-es blokk öregedéskezelési tervében az épületsüllyedéssel kapcsolatos, amúgy meglévő eljárásait – közölte lapunkkal Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgató-helyettese a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján a nagy port kavart blokksüllyedési beszámolónk kapcsán. Ezzel a hatóság a lehető legkisebbre csökkenti az atomerőműnek e tárgyban felróhatóakat. Az öregedéskezelési terv következő változatában már biztos tételesen megkapják az atomerőműtől a süllyedéssel kapcsolatos teendőlistát - véli. Így ez se akadályozta a 4-es blokk 20 éves élettartam-hosszabbítását.

Mint emlékezetes, a hivatal a kiadott engedélyben a süllyedési értékek nemmegfelelőségéről, egyes külső elemek 2025-re várható túlterheléséről, a reaktortartály dőlési vizsgálatairól, és mindezek tisztázó tárgyalásairól számolt be. Erre Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető a szakminiszterekhez írt pontosító kérdésekben hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus e tárgyban aggodalmainak adott hangot.

A főigazgató-helyettes szerint félreértés a hivatali megállapításokból bárminemű további gondokra következtetni. A talaj minden épület alatt süllyed. A jelenség a négy blokk közül a 4-es számú esetében központi, hisz az áll a legközelebb a Dunához. Engedélyükben ezért is tértek ki részletesen rá. Kérdésünkre Fichtinger Gyula főigazgató közölte: a 4. blokk az elmúlt 30 éves üzemideje során 2,4 centit süllyedt, egyre lassulóan. Az atomerőmű korábbi közleménye szerint a szint tavaly 130 mérési pontjuk adatai alapján 0 és 1 milliméter közé esett. Bárminemű további cselekvésre – sűrűbb mérésekre, újabb eljárások kidolgozására – is csak évi 2 milliméternél nagyobb érték esetén lenne szükség – vázolta Hullán Szabolcs. „Veszélyességi” értéket nem említett, mert ilyenre szerinte semmi esély.

A reaktortartály esetében a dőlést nézik: az "osztósík" az elmúlt évtizedek során összesen 1,17 millimétert mozdult el. Ez a többi blokk esetében kevesebb, egy milliméter körüli. Itt az 1,5 milliméteres határig – illetve az 1,4 milliméteres „jelzőszintig” - szintén nincs teendő és utána is csak az eljárások felülvizsgálata kerül szóba. Ugyanakkor még 3 milliméter sem jelent veszélyt a biztonságos működésre. (Az érték azért fontos, hogy a problémakor a reaktorba zuhanó biztonságvédelmi rudak pontosan essenek be.)

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a most – épp a szóban forgó 4. blokk mellett - építendő 5.-6. blokk alatt mekkora süllyedéssel számolnak. Afelől azonban – a kormányzati szereplőkhöz hasonlón – biztosított, hogy a tervekbe minden eshetőséget beszámítottak és az építkezés nem lesz hatással a 4. blokk süllyedésére.

A fukusimai atomerőmű-katasztrófa kapcsán készített felmérésükre hivatkozva Hullán Szabolcs rögzítette: a létesítmények akár a lakóépületben már komoly károkat okozó földrengésekre is felkészítették. Jelentésük szerint ugyanakkor bizonyos, az épület alatt futó, 10 centinél vastagabb csöveket egy ennél is nagyobb, a fukusimaihoz hasonló hatás ellen nem kellően védettek. Az anyag szerint még keresik a műszaki megoldást, ám ez a főigazgató-helyettes szerint meglesz. Az ilyen típusú csövek amúgy nem részei a termelésnek.

Az új atomblokkok helyett a jelenlegiek még további, akár 60-80 éves működtetési lehetőségét illető szakértői felvetések kapcsán Hullán Szabolcs nem kívánt műszaki véleményt nyilvánítani, mondván: a törvények a kérdés vizsgálatát nem teszik lehetővé. Tegnap a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, Aszódi Attila magánblogján szaktanulmányt tett közzé a süllyedésről. Ebben biztosít a jelenség ismertsége és nyomon követése felől. Az új blokkok alatti rétegeket akár két kilométer mélységig is vizsgálták – nyugtat az államtitkár. (Környezetvédők kétségbe vonják a talaj alkalmasságát.) Az atomenergia-hivatal nyilatkozataiban, illetve Aszódi Attila jegyzetében a nemzeti fejlesztési tárca és az atomerőmű korábbi közleményeitől eltérően nincsenek az ügy miatt a „sajtót”, illetve "rémhírterjesztőket" elmarasztaló kitételek. Néhány napon belül Tóth Bertalan bizonyára a hivatalos válaszokat is kézhez kapja.

Több mint kétezer ellenőrzés
Tavaly is teljesen biztonságosan üzemeltek a hazai nukleáris létesítmények – közölte tegnapi, évindító sajtótájékoztatójukon Fichtinger Gyula főigazgató. Több mint 2 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 32 biztonságot érintő eseményt jelentettek, amelyek nem érték el a nemzetközi skála alsó szintjét se. A 2011-es fukusimai baleset nyomán ez év végéig megteendő 46 intézkedés közül eddig 33 teljesült. Zajlik az új blokkok engedélyezése: a már kiadott telephelyengedély után idén a létesítési és a fizikai védelmi engedély kerül sorra. Egyes felvonulási épületek engedélykérelmét tavaly javításra vissza kellett küldeni.Inkubátorház startupoknak

Becslések szerint jelenleg Magyarországon mintegy ezer úgynevezett startup, vagy ahogyan régen nevezték, garázscég lehet. Közülük 250-300 már valamilyen szinten megvalósította azt az alapötletet, amire vállalkozást építhetett. Gazdasági szakértők szerint ezeknek a startup cégek megjelenése és felkarolása fontos, mert innovatív ötleteikkel, megoldásaikkal élénkítik a versenyt. E kis cégek támogatók nélkül viszont meglehetősen lassan haladnak a megvalósítás felé.

A Kereskedelmi Bank tavaly év végén négy startup vállalkozással próbaüzemmódban beindította Start it@K&H elnevezésű inkubátorház-programját. A jellemzően 2-3, többnyire fiatal alapító a logisztikától, a speciális igényű gyermekek számára fejlesztett játszóterétől a beltéri navigáción át az energetikai megoldásokig indított vállalkozást. Az üzemszerű működés beindításáról a bank tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Balázs, a pénzintézet változáskezelési divíziójának vezetője elmondta, 10-12 startup vállalkozás jelentkezését várják, ágazati megkötés nélkül. A szakember megjegyezte, a startup lényege, hogy az adott feladatra teljesen új választ igyekszik adni. Ezek a próbálkozások akkor sikeresek, ha sok vállalkozásnak, illetve fogyasztó számára jelent megoldást. Ezek a cégek többnyire kilépnek a nemzetközi piacra is. A startup cégek jelentős része nem jut túl az ötleten, sokat felvásárolnak befektetők, vagy nagyvállalatok, de akad néhány, mint például a legnagyobb közösségi oldal, vagy online keresőrendszer, amelynek kidolgozója startup vállalkozásból vált világcéggé.

Az európai startup vállalkozások 60 százaléka főleg az informatika és a szoftverfejlesztés, illetve a szoftver- és szervizmegoldások terén működik. Sok induló vállalkozás jelent meg a mesterséges intelligencia fejlesztésekben. Egyelőre kevés az olyan startup cég, amelyik közvetlenül a fogyasztó, a végfelhasználó számára dolgoz ki megoldásokat, kivételt jelenthetnek például az okostelefonokra alkalmazható applikációk.

A K&H inkubátorházát 6 hónapig ingyenesen használhatják a kezdő startup cégek, infrastruktúrával, marketing tanácsadással, iparági mentorokkal. Indokolt esetben még egyszer fél évvel meghosszabbítható a támogatás ideje.

Horváth-Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója elmondta: a K&H anyabankja, a belga KBC már évekkel ezelőtt elindította saját inkubátorprogramját, amely mára Belgium legsikeresebb inkubációs programja lett.

A program költségvetésére vonatkozó újságírói kérdésre Németh Balázs nem kívánt válaszolni. A Népszava felvetésére viszont elmondta, a programban résztvevő startup cégek további sorsát igyekeznek figyelemmel kísérni.

A Nemzeti Közműveké az ÉGÁZ-DÉGÁZ

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagja az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába került. Az eladó a korábbi GDF-Suez, az ENGIE International Holding B.V. volt. A társaság eszközei mellett 23 125 kilométernyi földgázelosztó hálózat is állami tulajdonba került.